četvrtak, 14. listopada 2010.

Konvoj Viva Palestina 5 plovi iz Sirije do Egipta


Nakon 10 dana neizvjesnosti i zastoja u Siriji, humanitarni konvoj Viva Palestina konačno je u četvrtak 14. listopada dobio dopuštenje da isplovi za Egipat i nastavi svoj put prema Gazi.

Konvoj je na put krenuo iz Londona 18. rujna 2010. i proputovao kroz Francusku, Italiju, Grčku i Tursku, te u subotu 2. listopada stigao u luku Latakia u Siriji. Tamo su se konvoju koji je krenuo iz Londona priključila još 2 druga međunarodna humanitarna konvoja: jedan iz Maroka i Alžira, te konvoj koji je na put krenuo iz Dohe i, na putu do Sirije, proputovao Zaljevske zemlje i Jordan.


U konvoju se sada nalazi 147 vozila i 380 ljudi iz oko 30 zemalja od Novog Zelanda i Australije do Kanade i Sjedinjenih Država. Vozila i aktivisti će do Egipta biti prebačeni na 2 broda. Konvoj u Pojas Gaze prevozi humanitarnu pomoć u vrijednosti od 5 milijuna američkih dolara, a u konvoju sudjeluje i 40 osoba koje su za Gazu plovile u humanitarnoj flotili u svibnju kad je Izrael napao brod Mavi Marmara i ubio 10 turskih aktivista za ljudska prava.


Tijekom proteklih 10 dana konvoj je u Siriji preuzimao lijekove koji su prijeko i hitno potrebni stanovništvu pod opsadom u Pojasu Gaze, dok su istovremeno vođeni pregovori s egipatskim vlastima kako bi konvoju bio najprije omogućen prolaz do luke Al Arish, te potom do graničnog prijelaza Rafah, na granici Egipta i Pojasa Gaze. Egipatske su vlasti konačno u srijedu, 13. listopada, obavijestile sudionike konvoja da će im biti dopušteno da pristanu i iskrcaju se u egipatskoj luci Al Arish, te da će im biti zajamčen siguran prolaz do Rafaha i Gaze.


Brodovi će na svom putu do Egipta proći pored mjesta gdje je izraelska vojska napala humanitarni civilni brod Mavi Marmara, a aktivisti će u more bacati cvijeće u znak sjećanja na žrtve tog napada. U Gazi će se zemljom uzetom s grobova nekih od ubijenih turskih aktivista zasaditi drveće u spomen na žrtve napada na brod Mavi Marmara.


Organizatori konvoja vjeruju da bi konvoj Viva Palestina u Gazu trebao stići ovu subotu ili nedjelju.


Izvor i više informacija: Viva Palestina