nedjelja, 26. rujna 2010.

Nekoliko linkova i vijesti o Palestini/Izraelu


130 wheelchairs distributed to Gaza's disabled and war wounded
Ratnim invalidima podijeljeno 130 invalidskih kolica u Gazi (21. rujan 2010.)

Ministarstvo društvene skrbi vlasti u Gazi je u utorak (21. rujna) osobama koje su ranjene u ratnom sukobu podijelilo 130 invalidskih kolica koja su u Gazu poslali građani svijeta na međunarodnoj humanitarnoj flotili.


TUC votes for campaign of boycott and disinvestment to free Palestine

Britanski sindikati podržali bojkot proizvoda i povlačenje ulaganja iz tvrtki koje zarađuju na izraelskoj okupaciji, kolonizaciji i izgradnji ilegalnog aparthejdskog Zida

Britanski sindikati jednoglasno su na godišnjoj konferenciji podržali prijedlog Udruženja transportnih radnika da glavno vijeće počne surađivati s Kampanjom solidarnosti s Palestincima s ciljem da svoje podružnice, poslodavce i mirovinske fondove potakne da povuku svoja ulaganja iz i bojkotiraju proizvode tvrtki koje profitiraju na ilegalnim kolonističkim naseljima, okupaciji i izgradnji aparthejdskog Zida. Prijedlog su već ranije podržali i drugi britanski sindikati, poput GMB-a i UNISONA, sindikata vatrogasaca i drugih. Sindikati su osudili izraelsku blokadu palestinskih teritorija, naročito Gaze, te izraelski smrtonosni napad na humanitarne brodove u svibnju 2010. Pozvali su na trenutačan prekid opsade Gaze i potpunu i neovisnu istragu napada na turski humanitarni brod Mavi Marmara. Ova odluka sindikata predstavlja veliki korak naprijed za pokret za pravdu za Palestince i odražava sve veći bijes javnosti zbog izraelske agresije prema Palestincima i onima koji im, kao humanitarci na brodovima flotile za Gazu, pokušavaju pomoći.


PCHR Participate in Mission to 15th Session of UN Human Rights Council

The mission's primary purpose was to secure the effective implementation of the recommendations made by the UN Fact Finding Mission on the Gaza Conflict (the 'Goldstone Report'). Of principal importance was the pursuit of criminal accountability for all violations of international law committed in the context of Israel's 27 December 2008 – 18 January 2009 offensive on the Gaza Strip. In light of all parties failure to conduct genuine investigations and prosecutions, the interests of victims and the demands of justice require that the UN Security Council, acting under Chapter VII of the UN Charter, immediately refer the situation in Israel and the occupied Palestinian territory, to the International Criminal Court.


Nablus to host Palestine Human Rights Film Festival

Palestinski festival ljudskih prava u Nablusu (22. rujan 2010.)

Najveće sveučilište na sjeveru Zapadne obale ugostit će svoj prvi filmski festival ljudskih prava krajem rujna u Nablusu. Festival će početi 26. rujna i trajati do kraja mjeseca. Prikazat će se niz filmova i održati popratna predavanja i video konferencije s organizacijama iz drugih gradova i država na temu ljudskih prava. U središtu će biti Pojas Gaze, palestinski otpor, palestinske izbjeglice, te društvene i kulturne teme poput prava žena.


Shopping mall opens in Gaza


Israel detains 18 from north amid assassination uproar

Izrael uhitio 18 Palestinaca na sjeveru ZO (18. rujan 2010.)

Izraelska je vojska tijekom noći uhitila 18 Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući 9 u gradu Tulkaremu i najmanje 1 u Jeninu. Očevici dvaju uhićenja su izjavili da su vojnici ušli u domove uhićenih muškaraca, pretresli ih i razbijali prozore. Majka 32-godišnjeg Mohamamda Yasera Al-Jayousija iz Tulkarema je izjavila da su vojnici ušli u njegov dom u četvrti As-Suwanah, razbili nekoliko vrata i prozora, te uokolo pobacali stvari iz ladica. Dodala je da je vojska također upala i u susjedov dom, čiji je vlasnik također uhićen. Mohammad Al-Jayousi je radio za ministarstvo palestinskih zarobljenika Palestinske samouprave, dok je njegov 35-godišnji brat Hatem već nekoliko godina zatvoren u izraelskom zatvoru. Hatem je osuđen na 6 doživotnih + 55 godina zatvora zbog upletenosti u djelovanje vojnog krila Fataha. 15 oklopnih izraelskih vozila je oko 3 sata ujutro ušlo na područje sela Al-Yamun u blizini Jenina i opkolilo dom A'heda Baqle. Očevici tvrde da su vojnici upali u kuću i uhitili A'hedovog 26-godišnjeg sina Alu, te ga odveli na nepoznatu lokaciju.


Army Kidnaps Three In Hebron

Vojska otela 3 Palestinca u Hebronu (16. rujan 2010.)

Izraelski su vojnici u četvrtak u zoru oteli 3 Palestinca iz grada Hebrona na jugu Zapadne obale i odveli ih na nepoznatu lokaciju. Vojnici su provalili u dom Sufiana Jamjouma. Eksplozivnom su napravom raznijeli glavna vrata i zatim bacili šok granate u kuću, pri čemu je prouzročena materijalna šteta na namještaju. Vojnici su oteli Sufiana Jamjouma i još 2 mještana Hebrona, te fotografirali nekoliko kuća i četvrti u gradu.


Marking massacre, PLO calls to protect refugees

Na 28. obljetnicu masakra u Sabri i Shatili PLO poziva na zaštitu izbjeglica (16. rujan 2010.)

Na 28. obljetnicu pokolja u Sabri i Shatili, predsjednik PLO-ovog odjela za izbjeglice Zakaria Al-Agha je od UN-ovog Vijeća sigurnosti zatražio procesuiranje odgovornih za taj pokolj na Međunarodnom sudu pravde. Al-Agha je napomenuo da je u logorima Sabra i Shatila u Libanonu na izravnu zapovijed bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona ubijeno gotovo 3500 palestinskih izbjeglica. U rujnu 1982. kršćanski su falangisti ušli u 2 izbjeglička logora Sabru i Shatilu i tijekom slijedeća 3 dana pobili tisuće Palestinaca. Izraelski vojnici koji su nadzirali to područje nisu ništa učinili kako bi zaustavili krvoproliće, već su noću ispaljivali signalne rakete kako bi pomogli naoružanim falangistima. Izraelska je istraga pokazala da je Sharon kriv jer nije spriječio ubojstva stotina, a možda i tisuća, nedužnih civila. Falanga se nikad nije ispričala za sudjelovanje u ovom zločinu. Al-Agha je naglasio da će se palestinske izbjeglice nastaviti boriti za svoje legitimno pravo na povratak u svoju zemlju koja im je oteta 1948. godine, te do uspostave neovisne palestinske države. Al-Agha je također upozorio da izbjeglice ugrožava stvarna prijetnja genocida, sudeći prema sve raširenijem i izraženijem rasizmu u izjavama izraelskih političara.


Return to Shatila

Chris Hedges claims that “only the vanquished know war”; but this was not war, it was a massacre, yet these vanquished souls could tell us what vengeance is, what hate is, what sick minds are capable of inflicting on others if we only had time with them to learn. It is the destroyed that know and it is the destroyed we fear; to forget is our means to mental salvation, otherwise we are doomed to live in the hell of our memory that must see and know injustice exists and rules in this world inflicted by those who claim they are civilized but know in their souls they are but brutish beasts. What can be said of Shatila twenty eight years later? It is, after all, but an incident in the horrors of sixty years stretching from the middle of the 20th century into the second decade of the 21st. It is an icon of American and Israeli horror, a burial of thousands destroyed savagely and forgotten while a symphony of hypocrisy extolling our virtues buries the reality. Those who died never existed, their sons and daughters never existed, their dreams and aspirations never existed, the fruit of their loins never blossomed to feel the heat of the sun, the coolness of the water, the fruit of the tree of life. We the indifferent cannot accept their existence nor recognize it lest we accept as well our guilt in their deaths. To return to Shatila is an act of retribution, an act that gives voice to the dead that suffered there, to accept responsibility for the horrors we allowed to happen there, to seek forgiveness of those who lost their lives there and cannot ever live those lives again nor see the sun rise or hear the baby's cry or know the laughter of their children or weep at the loss of a mother or father … their voices have been silenced forever, yet they echo throughout the ages how vicious is the soul of humankind to remain silent and indifferent to their brothers and sisters in death.


Arab League refuses to recognize Israel as Jewish state

Arapska liga odbila Izrael priznati kao „židovsku državu“ (18. rujan 2010.)

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja sastali su se u četvrtak (16. rujna) u Kairu i odlučili odbaciti izraelski zahtjev u kojem Izrael od palestinskih pregovarača traži da Izrael priznaju kao „židovsku državu“. Nakon sastanka Arapska je liga objavila izjavu u kojoj podržavaju odbijanje palestinskog predsjednika Abbasa da prizna Izrael kao „židovsku državu“. Palestinski su pregovarači priznali pravo Izraela na postojanje, ali ne i na postojanje Izraela kao „židovske države“, budući da bi na taj način prejudicirali pravo na povratak palestinskih izbjeglica i povrijedili prava izraelskih nežidovskih stanovnika. Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa je također izjavio da se izraelsko-palestinski mirovni pregovori ne mogu nastaviti ukoliko Izrael ne zaustavi izgradnju u kolonističkim naseljima na okupiranom palestinskom teritoriju. Palestinski su pregovarači najavili da će napustiti pregovore ukoliko izraelski premijer Netanyahu ne produlji zabranu koja ograničava izgradnju u kolonističkim naseljima, a koja ističe krajem rujna.


Gaza flotilla attack: UN report condemns Israeli 'brutality'

Istražna misija UN-ovog Vijeća za ljudska prava, koja je istraživala izraelski napad na međunarodnu humanitarnu flotilu u kojem je ubijeno 9 turskih aktivista, objavila je svoj izvještaj u srijedu (22. rujna 2010.). U njemu je postupanje izraelske vojske prema flotili opisano kao „nerazmjerno“ i neprihvatljivo brutalno. Misija je kritizirala izraelsku vladu zbog odbijanja da surađuje u istrazi. Na čelu Misije bio je Karl Hudson-Philips, umirovljeni sudac Međunarodnog kaznenog suda i bivši državni odvjetnik Trinidada i Tobaga. Misija je ustanovila da su izraelska vojska i drugo osoblje koristili potpuno nepotrebno i nevjerojatno nasilje, te da se njihovo postupanje ne može opravdati nikakvim sigurnosnim ili drugim razlozima. Ono je predstavljalo teške povrede prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Misija je zaključila da postoje jasni dokazi namjernog ubijanja, mučenja ili nehumanog postupanja, te namjernog nanošenja velike patnje ili ozbiljnih ozlijeda tijela ili zdravlja, što su sve zločini prema Ženevskim konvencijama. Izraelska se vlada žestoko opirala zahtjevima za neovisnom međunarodnom istragom napada na flotilu i pokrenula 3 interne istrage kako bi ublažila pritisak UN-a, Europe i Turske. Cijeli se izvještaj
na engleskom može pročitati ovdje.

Kia Ora Gaza team says “Listen to Helen Clark.”

“Since their 1967 land-grab Israel has ignored UN Security Council Resolution after Security Council Resolution, and they continue to thumb their nose at international law and international public opinion alike. The international community ignores this at their peril – it is not only a gross abuse of Palestinian rights, but also of the ethical and moral principles that guide human civilization and social organization, and we saw where that led in 1939,” added another. “Israel has repeatedly shown that it is incapable of respecting the rights of other countries and peoples As the leading international body, the United Nations has a clear obligation to exert pressure on Israel to observe international law. It is remarkable that sanctions are imposed on other countries for comparable breaches of international law and human rights – if there was any consistency, Israel would be the one being blockaded, not Gaza.”


Phyllis Bennis: Empty Promises: Obama Takes His Middle East Peace Plan to the UN

And he condemned the "slaughter of innocent Israelis," but said not one word about Israel's 2008-09 assault, which used U.S. arms to kill 1,400 Gazans--more than 900 of them civilians and more than 300 of them children. Let alone any mention of the nine killed (including a U.S. citizen) and 50+ injured in the Israeli assault on the Turkish ship in the international humanitarian flotilla a few months ago. The speech made clear that support for the moment, the endless "peace process" is, for Washington, a perfectly appropriate alternative to holding Israel accountable for any violations of human rights or international law. The Goldstone Report, UN and other efforts to hold Israel accountable for the illegalities inherent in its occupation and apartheid policies, or even the extreme violations like the Gaza war or the flotilla assault, must be sidelined or squashed entirely - because they could undermine the peace talks, whether or not those peace talks have any hope of succeeding. ... In all his discussions of the peace talks and their importance, and even in his description of the arguments of "the cynics," Obama never acknowledged the most important reason why this round of talks will almost certainly fail to bring about a just, comprehensive and lasting peace: because they are not based on international law and the UN Charter and resolutions. The president said that the cynics' view is that Israelis and Palestinians don't trust each other, that both parties are divided internally, that "the gaps between the parties are too great." But he never acknowledged that "the parties" do not come to the table as equals, that this is not a border dispute between Peru and Ecuador. These are talks between an Occupying Power, which happens to be the 23rd wealthiest country in the world and by far the strongest military and nuclear weapons power in the region, backed by the strongest and most powerful country on the globe, facing an impoverished and dispossessed occupied population. When talks are based on accepting that inequality as a given, when the arbiter of the talks is the main backer of the stronger party, and when international law is ignored, the talks cannot succeed.


NO ONE WAS SAFE: UN INQUIRY INTO ISRAEL'S FLOTILLA RAID

Nakon što je Misija UN-ovog Vijeća za ljudska prava objavila svoj izvještaj
u kojem stoji da postoje dokazi da je izraelska vojska u svom napadu na humanitarnu flotilu počinila ratne zločine, britanski putnici s flotile su britansku vladu i UN-ovo Vijeće za ljudska prava pozvali da podnesu tužbe za ratne zločine na Međunarodnom kaznenom sudu. U izvještaju UN-ove misije također stoji da su humanitarna kriza nametnuta Pojasu Gaze i blokada tog područja protuzakonite, jednako kao i izraelsko presretanje flotile. Misija je preporučila da počinitelji napada na flotilu budu izvedeni pred lice pravde. Aktivisti se nadaju da će izvještaj natjerati Izraelce da shvate da bi u budućnosti mogli odgovarati za svoje postupke. Izraelski napad na flotilu stvorio je jedinstvene prilike za kazneni progon izraelskih ratnih zločinaca.