utorak, 28. rujna 2010.

Izrael prijeti da će oteti humanitarni brod s nenasilnim židovskim mirovnim aktivistima


Izrael je u ponedjeljak (27. rujna 2010.) nastavio prijetiti da će izraelska mornarica zaustaviti i oteti brod s nenaoružanim i nenasilnim židovskim aktivistima koji plovi za Gazu, ako putnici budu inzistirali na probijanju izraelske ilegalne blokade
, te oteti brod potom odvesti u luku Ashdod u Izraelu.

Humanitarni brod „Irene“ je u nedjelju (26. rujna) isplovio iz Cipra, no njegova trenutna lokacija nije poznata.


Izraelske su vlasti također najavile da neće zaustavljati brod, ako se umjesto u Gazu uputi u egipatsku luku Al-Arish ili izraelsku luku Ashdod.


Yonatan Shapira, jedan od 7 aktivista na malom brodu koji plovi pod britanskom zastavom, poručio je da se aktivisti ne žele sukobljavati i da su nenasilni.


Brod je organizirala londonska udruga Židovi za pravdu za Palestince koju podržavaju mnogi ugledni Britanci, uključujući glumca Stephena Frya i Marion Kozak, majku čelnika britanskih laburista Eda Milibanda i njegovog brata, bivšeg britanskog ministra vanjskih poslova Davida.


Na brodu se nalaze 82-godišnja preživjela žrtva holokausta Reuven Moskovitz i Rami Elhanan, Izraelac čija je kćer Smadar ubijena 1997. u palestinskom samoubilačkom bombaškom napadu u Jeruzalemu, jedna njemačka medicinska sestra, te britanski i američki mirovni aktivisti i novinar izraelske televizije Kanal 10.


Izvor: Israel vows to stop Jewish Gaza blockade-runners



Viva Palestina 5 je u ponedjeljak, 26. rujna, stigla u Istambul u Turskoj gdje je aktivistima priređen srdačan doček. Boravak konvoja u Turskoj organizirala je ugledna turska humanitarna nevladina udruga IHH, čijih 9 aktivista je ubijeno u izraelskom ilegalnom napadu
na humanitarni brod Mavi Marmara. Dvoje aktivista koji putuju u konvoju preživjeli su napad na Mavi Marmaru u svibnju. IHH je i prije sudjelovao u slanju humanitarne pomoći u Gazu kopnenim konvojima Viva Palestina.


DODATNI LINKOVI:

Palestina/Izrael:

Destroyed Gaza Seaport: Why Doesn't Dutch Government Demand Compensation from Israel?

The first years after the construction contract was signed, no construction took place. The Palestinian Authority negotiated with Israel about the start of construction, but without any results. The Dutch government even hired security experts from the port of Rotterdam in the Netherlands to offer advice. Nothing satisfied Israel. Israel continued to use “security” as a reason to delay the start of construction. Construction of the seaport was made almost impossible because of Israeli policy. Israel prevented construction materials from reaching the construction site. Raw materials were kept months before they were cleared through customs. During these months they were stored in Israeli warehouses for which storage fees had to be paid. It then took a while to get these materials to get through the checkpoints between Israel and Gaza. Finally, when the raw materials reached the construction place, workers were held endlessly at checkpoints while they were paid to sit in their cars. In the summer of 2000 construction of the seaport finally commenced. In September 2001, during the Second Intifada, Israel bombed the Gaza Sea Port. At this stage the seaport was basically a sandbox with a fence and some barracks, with Dutch and French flags proudly flying. The seaport was completely destroyed.


Viva Palestina 5 Greece 2010 Press TV


Palestinian shot at anti-settlement rallies in Gaza

U Gazi tijekom prosvjeda protiv kolonističkih naselja ranjen Palestinac (26. rujan 2010.)

Izraelski su vojnici teško ranili jednog Palestinca na jednom od nekoliko nenasilnih prosvjeda protiv izgradnje izraelskih kolonističkih naselja koji su u nedjelju (26. rujna) održani u Gazi. Prosvjedi su održani u Al-Faraheenu, istočno od Khan Younisa na jugu PG i u Al-Maghaziju u središnjem dijelu PG. Treći se prosvjed uputio prema Zidu koji odvaja Gazu od Izraela na sjeveru PG. Izraelska je vojska vatru otvorila na okupljene prosvjednike u Al-Faraheenu, pri čemu je jedan od prosvjednika teško ranjen dok je pokušavao na ogradi na granici s Izraelom izvjesiti palestinsku zastavu. Glasnogovornica izraelske vojske je izjavila da je vojska otvorila vatru na prosvjednike jer su se prosvjednici približili ogradi na granici koju izraelska vojska smatra ratnom zonom. Dodala je da se prosvjednici nisu obazirali na pucnjeve upozorenja, te su im vojnici pucali u noge. Prosvjednici su prosvjedovali kako bi međunarodnoj javnosti pokazali da se Palestinci protive izraelskoj politici izgradnje kolonističkih naselja koja konfiscira palestinsku zemlju i nastoji izmijeniti zemljopisnu i demografsku sliku Palestine. Inače, nakon isteka djelomičnog zamrzavanja izgradnje izraelskih ilegalnih kolonističkih naselja na ilegalno okupiranom palestinskom teritoriju u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom, izraelski su kolonisti postavili mobilne kućice na palestinskoj zemlji u blizini Betlehema i položili temelje za novu školu u jednom ilegalnom divljem kolonističkom naselju u blizini Hebrona na Zapadnoj obali. Kolonisti su u subotu, 25. rujna, postavili oko 20 kamp kućica na vrh jednog brežuljka u blizini kolonističkog naselja Revava na sjeveru ZO. Prosvjednici su predsjednika Abbasa pozvali da se povuče iz pregovora, a od međunarodne zajednice zatražili da izvrši pritisak na Izrael kako bi ta zemlja priznala pravo Palestinaca na uspostavu njihove države.