ponedjeljak, 26. srpnja 2010.

U Beit Hanounu u Gazi ubijena 2 Palestinca i ranjeno 4 djece

četverogodišnji Haitham Thaer Qasem, ranjen u izraelskom napadu 21. srpnja 2010.

Informacije iz ISM-ovog izvještaja Two dead and four children injured in Israeli nail bomb attack in Beit Hanoun, Gaza,
od 22. srpnja 2010. koji se u cijelosti na engleskom može pročitati na linku.

U srijedu 21. srpnja u 16 sati izraelske su okupacijske snage ispalile 4 bombe na naseljeno područje grada Beit Hanouna na sjeveru Pojasa Gaze. U napadu su ubijena 2 muškaraca, a ranjeno je 4 djece, uključujući 2 teško. Sva su djeca ranjena šrapnelom i metalnim strelicama iz bombi punjenih metalnim strelicama (flechettes). ISM je posjetio 4-godišnjeg Haithama i 9-godišnju Sammah u bolnici Shifa u Gazi. (Snimku možete pogledati na linku.)


Prema međunarodnom pravu uporaba granata s metalnim strelicama protuzakonita je u gusto naseljenim civilnim područjima.


U napadu su ubijena 2 mlada Palestinca (23 i 19 godina). Nejasno je da li se radilo o borcima ili civilima. Izraelska ih je vojska nazvala „militantima“, jednako kao što je i 4 ranjene djece u dobi između 4 i 11 godina nazvala „militantima“. Djeca su hospitalizirana u bolnici Al-Shifa u Gazi.


4-godišnji Haitham Thaer Qasem zadobio je tešku ozljedu nosa, a u njegovom se malom tijelu, leđima, desnom laktu i desnoj nozi, još uvijek nalaze metalne strelice iz bombe punjene strelicama. Haitham se nalazio 200 metara od mjesta gdje je eksplodirala bomba.


9-godišnja Sammah Eid El-Massry ranjena je šrapnelom i metalnim strelicama kad je jedna bomba pala na udaljenosti od 100 metara od nje. Stanje joj je nestabilno, ima unutarnje krvarenje u području grudnog koša, teške ozljede glave i strelice u tijelu. Izgubila je mnogo krvi i ima sniženi hemoglobin. Osjeća jake bolove u predjelu grudnog koša, glave i trbuha. Sammah otprije boluje od krvne bolesti talasemije, zbog koje mora koristiti vrlo skup lijek koji je zahvaljujući izraelskoj blokadi u Pojasu Gaze teško dobavljiv.


Azzam Mohammed El-Massry (11) u napadu je ranjen u lijevi lakat, a Ebrahim Wasseem El-Massry (4) je zadobio lakše ozlijede u predjelu trbuha.


Ovo nije prvi napad na obitelj El-Massry. Tijekom operacije Lijevano olovo u izraelskom je napadu ranjen Sammahin 4-godišnji brat Ryad Eid El-Massry. U trotjednom izraelskom napadu na Pojas Gaze u prosincu 2008. i siječnju 2009. ubijeno je više od 400 palestinske djece. Ryad je u napadu na kuću njegove obitelji zadobio teške ozljede glave i vid mu je trajno oštećen jer nije imao pristup adekvatnoj liječničkoj pomoći.


Problem nije samo opsada Pojasa Gaze. Izraelsko se nasilje i zločini nastavljaju, a Palestinci u Gazi – djeca poput Sammah, Haithama, Azzama i Ebrahima – i njihove obitelji nastavljaju proživljavati strahote i patiti. Tjedan prije napadnut je dom obitelji Abu Said na granici istočno od grada Gaze. Ubijena je 33-godišnja majka petoro djece, a ranjena su još 3 druga člana iste obitelji. Također se radilo o napadu bombama punjenim metalnim strelicama (flechettes). Mnoge od tih strelica ostat će trajno u tijelima ranjenih.


Izvor: ISM: Two dead and four children injured in Israeli nail bomb attack in Beit Hanoun, Gaza



1 link o Palestini/Izraelu:

Gaza flotilla has roots in pro-Palestinian group

The ISM was launched in 2001 for sympathetic foreigners to help Palestinians throw off Israeli rule. Its founders are a mix — Arraf, a Palestinian who is a dual Israeli-U.S. citizen; her husband, Adam Shapiro, an American Jew; Neta Golan, an Israeli, and Ghassan Andoni, a Palestinian from the West Bank. Some 7,000 people — a third of them Jews — have participated since, mainly serving as peaceful, but provocative buffers between Palestinians and Israeli forces, mostly at protests. The group was first noticed in 2002 when its activists rushed past Israeli tanks to shield the besieged Palestinian leader Yasser Arafat in his West Bank headquarters.



Nevezano - ostali linkovi:

Jadranka Kosor – Dej aftr jestrdej