četvrtak, 22. srpnja 2010.

Sramota: Peres dolazi u Hrvatsku


Pokvareni političar koji se već desetljećima mota po raznim položajima izraelskih kriminalnih vlasti Shimon Peres provest će nekoliko slijedećih dana u Hrvatskoj. Kroz medije se javnosti predstavlja Peresa kao nekakvog „nobelovca“ i „mirotvorca“, a radi se zapravo o osobi koja je između ostalog odgovorna za izraelski ilegalni nuklearni arsenal i gradnju prvog ilegalnog izraelskog naselja Kedumim na okupiranoj Zapadnoj obali.

Danas je Peres predsjednik (kojeg izabire Knesset, a ne birači) zemlje koja počiva na institucionaliziranom rasizmu, aparthejdu, etničkom čišćenju i otimačini tuđe imovine, koja više od 4 desetljeća ilegalno okupira, kolonizira i anektira tuđi teritorij provodeći pri tome svakodnevno okrutno ugnjetavanje i teška i bezbrojna kršenja ljudskih prava autohtonog stanovništva, od običnog ponižavanja i maltretiranja do premlaćivanja, mučenja, rušenja obiteljskih kuća i izvansudskih pogubljenja. Govorimo o zemlji koja na stotine maloljetnika bez ikakvih dokaza trpa u zatvore, gdje krši čitavo more njihovih prava, uključujući i mučenje.


Danas u 21. stoljeću, i u vrijeme kada je Peres predsjednik te zemlje.


Zemlje koja kolektivno kažnjava milijune stanovnika Pojasa Gaze, ali i Zapadne obale, koja ruši palestinske kuće na okupiranom tuđem teritoriju da bi na njihovom mjestu naseljavala Židove isključivo zbog njihove etničke pripadnosti, koja ruši palestinske kuće i otima Palestincima zemlju da bi na njoj gradila Zid koji Međunarodni sud pravde smatra ilegalnim, a koji uništava živote čitavih palestinskih zajednica koje okružuje i odvaja od drugih palestinskih zajednica. Zemlje koja je smišljeno i namjerno uništila palestinsko gospodarstvo u Pojasu Gaze, a stanovništvo, koje kao u kavezu drži zatvoreno na tom području, dovela do humanitarne katastrofe u kojoj vladaju nezaposlenost, siromaštvo, ovisnost o humanitarnoj pomoći te neishranjenost...


Izrael također napada i druge svoje susjede (npr. Libanon), ilegalno okupira dio sirijskog teritorija i povremeno pribjegava atentatima diljem svijeta.


U prosincu 2008/siječnju 2009. Izrael je izveo zapanjujuće brutalan agresorski napad na Gazu u kojem je ubijeno oko 1400 Palestinaca uglavnom civila, uključujući stotine djece. Još ih je više ranjeno i osakaćeno za cijeli život. Njihovi su domovi uništeni, a Izrael između ostalog ne pušta građevinski materijal u Pojas Gaze da bi se ti domovi i uništena infrastruktura mogli obnoviti. Za zločine, uključujući namjerno ubijanje civila, napade na spasilačke medicinske ekipe, nepružanje liječničke pomoći ranjenima, korištenje civila kao ljudskih štitova i bespotrebno uništavanje civilne infrastrukture, gospodarstva i imovine koje je izraelska vojska počinila u Gazi (koji su između ostaloga dokumentirani u UN-ovom Goldstoneovom izvještaju), nitko nije odgovarao.


No sve ovo do sada nabrojeno nije bilo dovoljno da hrvatski političari na vlasti (uključujući Josipovića, koji je kao neki profesor međunarodnog prava) zaključe kako zapravo nije u redu da se političari zemlje kao što je Izrael primaju kao da se radi o potpuno normalnoj demokratskoj državi, a ne aparthejdskoj nakaradi koja se na životu održava zahvaljujući etničkom čišćenju i čija politika i praksa onemogućuju postizanje mira na Bliskom istoku već desetljećima.


Prije manje od 2 mjeseca Izrael je u međunarodnim vodama napao humanitarni civilni konvoj za Pojas Gaze i pobio i ranio nenaoružane civile i borce za ljudska prava na turskom brodu Mavi Marmara, pokrao i uništio sve dokaze i snimke svog ilegalnog napada, kršio brojna ljudska prava aktivista, novinara i drugih civila koji su se na brodovima nalazili. Naši su političari odaslali svoje mlitave izjave „osude“ i „žaljenja“, ali one nisu bile upućene njihovom prijatelju-zločincu, već šokiranoj javnosti.


Zasigurno se može očekivati da će se žalosnom neprilikom i ovog posjeta pred javnošću opet ponavljati laži o tome kako se u Izraelu/Palestini radi o „sukobu dvaju prava“ (naime: ljudskih prava Palestinaca i prava cionista na rasizam, etničko čišćenje i otimačinu tuđeg vlasništva), o tome kako će se (na majmunovo valjda) postići tragikomično „rješenje“ sa 2 države i slične nebuloze kojima se javnosti želi baciti pijesak u oči i Izrael prikazati, ako već ne kao žrtvu (što postaje sve teže), a ono kao jednu od podjednako krivih strana u sukobu, što je dakako svjetlosnim godinama udaljeno od istine i tragične stvarnosti.


Okrutna stvarnost i surova istina je da je Izrael vojno daleko nadmoćniji agresor, a ne jedna od jednako jakih zaraćenih strana, i da naša politika (zbog toga što je pokvarena, neprincipijelna i zavisna) podržava agresora i uzrok izraelsko-palestinskog sukoba. Naši političari uopće ne rade ni na kakvom približavanju postizanju mira. Oni stalno ugošćuju ili posjećuju isključivo političare agresorske zemlje (čak i kad u Izraelu na vlast dođu ultradesničari poput Avigdora Liebermana) i vjerujem da se čak ni njima ne potrude natuknuti nešto o međunarodnom i ljudskim pravima, budući da ionako znaju da floskule koje ponavljaju pred kamerama ne znače ništa, već im je jedina svrha uvjeravati i obmanjivati javnost da uopće postoji nekakav „mirovni proces“, dok su za to vrijeme izraelska okupacija, kolonizacija, aneksija silom stečenog ilegalno okupiranog teritorija, aparthejd, blokada Pojasa Gaze i drugi zločini i teška kršenja ljudskih prava u Palestini/Izraelu u punom jeku.


Pozivam sve savjesne ljude da bojkotiraju Peresa i odbiju imati bilo kakve veze s njegovim posjetom Hrvatskoj koji će opet platiti hrvatski porezni obveznici, a koji neće polučiti nikakve rezultate. Također pozivam hrvatske vlasti da prekinu sve odnose RH s Izraelom i nametnu sankcije toj zemlji tako dugo dok ona ne počne poštivati međunarodno pravo: uključujući okončanje 43-godišnje ilegalne okupacije i kolonizacije palestinskog teritorija, ukidanje aparthejda u kojem Židovi imaju veća prava i povlašteniji status od palestinskih državljana Izraela na temelju svoje etničke/vjerske pripadnosti i ostvarivanje prava na povratak palestinskih izbjeglica u njihovu domovinu.



Linkovi o globalnom bojkotu Izraela:

Global BDS Movement

PACBI

Bojkotirajte aparthejdski Izrael



Linkovi/vijesti o Palestini/Izraelu:

Aid boat seeks to sail as 'Audacity of Hope'

Američki humanitarni brod za Gazu (21. srpanj 2010.)

Udruga pod nazivom Američki brod za Gazu u slijedećih mjesec dana namjerava prikupiti 370 000 američkih dolara kako bi u Pojas Gaze poslala brod koji će biti nazvan po Obaminoj knjizi „Odvažnost nade“. Prikupljanju sredstava svoju je podršku dao i sveučilišni profesor Rashid Khalidi sa sveučilišta Columbia, koji je Obamin prijatelj. Ubrzo po izbijanju vijesti da se Khalidi uključio u prikupljanje sredstava za brod američki konzervativni časopis National Review pozvao je ministarstvo pravosuđa da nad profesorom Khalidijem provede istragu zbog sumnji da bi on mogao pružati materijalnu potporu terorističkoj skupini. Bijela kuća je odbila komentirati ovaj zahtjev.


Chris Patten Visits Gaza

Chris Patten posjetio Gazu (19. srpanj 2010.)

Bivši povjerenik EU-a Chris Patten preko vikenda je posjetio Pojas Gaze i pozvao na ukidanje blokade tog područja i promjenu „smiješne“ politike izolacije Hamasa. Patten je također pozvao na zaustavljanje širenja ilegalnih izraelskih naselja na Zapadnoj obali i provedbu UN-ove rezolucije 1860. Gazu je također, po 2. puta, posjetila visoka predstavnica za zajedničke vanjske poslove i sigurnost Europske unije, Catherine Ashton, koja je također pozvala Izrael da u potpunosti otvori granice Pojasa Gaze. Patten je upozorio da su brojni zdravstveni problemi od kojih pate stanovnici Pojasa Gaze uzrokovani izraelskom blokadom, koja onemogućuje ulaz lijekova i sprječava putovanje pacijenata u inozemstvo radi liječenja.



Nekoliko linkova o Varšavskoj:

"Policija ugrozila temeljna građanska prava i slobode!"

Uhićivanjem i izricanjem mjera opreza zabrane približavanja prosvjednica/ka Varšavskoj ulici, policija je ugrozila temeljna građanska prava i slobode, primarno na javno izražavanje mišljenja i pravo okupljanja, te sukladno time i pravo na javni prosvjed. Osim toga, policija derogira smisao i svrhu postojanja mjere opreza zabrane približavanja koja je u Prekršajni zakon uvedena isključivo radi zaštite žrtava obiteljskog nasilja. Smatramo kako je policija ovim postupkom prekoračila svoje ovlasti.


Kraj Bandićeva klijentilizma

Celakoski je naglasio da gradska Skupština ima i drugih instrumenata za zaustavljanje radova u Varšavskoj. Prije svega, radi se o tome da, putem svojega nadzora nad Zagrebačkim Holdingom, onemogući sudjelovanje gradskih tvrtki u radovima na ulazno-izlaznoj rampi. "Zahtijevamo da politika upotrijebi te instrumente radi zaustavljanja radova," rekao je on, ponovivši da traže i odgovornost rukovodećih struktura u Holdingu koje su pristale na uključenje u dosadašnje radove, to jest rušenje stabala u Varšavskoj. "Čak i ako se iskopa rupa, još uvijek je moguće ne osigurati priključke na komunalnu infrastrukturu, što je u opsegu poslova tvrtki uključenih u Holding." ... "Nastavljamo preko ljeta i sa akcijama i sa pravnim aktivnostima, a od rujna nastavljamo sa masovnim prosvjedima."


Bauk Varšavske se širi