petak, 16. srpnja 2010.

Prosvjed za Varšavsku, danas


Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije pozivaju građane da im se pridruže na prosvjedu za Varšavsku danas 16. srpnja 2010. u 18 sati na Iblerovom trgu u Zagrebu gdje će prosvjed započeti pred središnjicom SDP-a i odakle će prosvjedna povorka krenuti na Trg žrtava fašizma pred središnjicu HDZ-a, jer smatraju da su obje ove stranke odgovorne za devastaciju i kaos koji se, zahvaljujući revnom provođenju „pravne države“ od strane „naše“ policije odvija u Varšavskoj.


Ministar policije je zbog naloga korumpiranih gradskih vlasti naredio i proveo kršenja ljudskih prava brojnih građana i onda na kraju to nazvao provođenjem pravne države. Ono što je policija jučer napravila u Varšavskoj bilo je kršenje ljudskih prava više od 140 građana kako bi 1 privatni poduzetnik mogao u suprotnosti s voljom većine građana i mišljenjem struke upropastiti i oteti nešto što nije njegovo, nego pripada građanima.


Prema izjavama uhićenih aktivista policija je hapsila građane koji su imali dopuštenje da prosvjeduju na toj lokaciji, držala ih bez hrane i u neklimatiziranim prostorima, nudila im da potpisuju papire, prijetila im zatvorom i novčanim kaznama i zabranila da se tjedan dana pojavljuju u Varšavskoj ulici (u kojoj se nalazi i Ustavni sud). To nije provođenje pravne države, to je policijska represija, kršenje prava i ignoriranje volje građana, a sve s ciljem da se projekt Tome Horvatinčića upitne zakonitosti i u suprotnosti s voljom građana nastavi. Žarko Puhovski je izjavio da čak ne postoji mogućnost zabrane prilaska nekoj ulici, nego osobi ili domu. Pa na temelju čega su onda izdane te smiješne i sulude zabrane? I kakvo je to provođenje pravne države, ako se policija nije pridržavala zakona?


Policija ne može tvrditi da je samo radila svoj posao. Posao policije nije kršenje ljudskih prava i maltretiranje građana u interesu neoliberalne oligarhije. Posao policije je loviti kriminalce, koji su se u Hrvatskoj narojili kao gljive poslije kiše, vjerojatno zahvaljujući tome što naša policija i ostale institucije isto tako ultrarevno provode pravnu državu kad se radi o korupciji, mafijaškim ubojstvima, reketarenju, drogi, „kontroverznim“ „poduzetnicima“ ili financijskom kriminalu koji upropaštava tisuće i tisuće obitelji. Ali što je sve to u usporedbi s građanskim neposluhom građana koji pokušavaju zaštiti svoj grad od devastacije i otimačine, na kojem je policija odlučila vježbati provođenje „pravne države“.


Ono što je policija jučer napravila prosvjednicima bila je smišljena politička akcija uklanjanja prosvjednika/protivnika (koji u slučaju Varšavske nije ni SDP ni HDZ, nego običan građanin koji ne da svoju ulicu), koju je policija, koja je navodno hrvatska i koju plaćaju porezni obveznici u RH, iako ona očito radi u suprotnosti s njihovim javnim interesom, izvela kako bi 1 privatni poduzetnik s nepotpunom građevinskom dokumentacijom i pod istragom državnih institucija mogao zahvaljujući korumpiranim političarima ukrasti dio grada koji pripada građanima i koji mu oni ne žele dati. Zabrane prilaza ulici i druga kršenja ljudskih prava prosvjednika nikako se ne mogu shvatiti kao da je policija samo neutralno radila svoj posao. Policija je smišljeno u interesu korumpiranih i kriminalnih moćnika pomogla jednom bogatunu da građanima otme njihovu imovinu i to tako da je brojnim građanima prekršila ljudska prava, a onda to nazvala provođenjem pravne države.


Više informacija o borbi građana protiv korupcije i krupnog kapitala za Varšavsku ulicu:

Ne damo Varšavsku!



Neki linkovi o Varšavskoj:

Policija će pustiti Uršu Raukar, Celakoski ostaje u pritvoru

Celakoski je po izlasku iz policijske postaje rekao kako je Urši Raukar pozlilo od vrućine, jer da ih je policija dugo držala u "marici", a njegov je odvjetnik dodao kako su ih držali u jedinoj neklimatiziranoj prostoriji u postaji. ... – Koja je to država kad Državno odvjetništvo vodi istragu o radovima u Varšavskoj, pronalazi ondje nepravilnosti i o tom obavještava Gradsku skupštinu i Poglavarstvo koji u vezi s tim ništa nisu napravili, a MUP istodobno osigurava radove koji su pod istragom – kazala je Raukar. Dodala je kako smatra da prosvjednici trenutačno ne gube bitku protiv Horvatinčića. – Građani su jedina obrana u ovoj državi protiv naoružane police koja štiti krupni kapital koji je pod istragom DORH-a ... Kazala je kako je paradoksalno zabranjivati prilaz Varšavskoj u kojoj je inače smješten i Ustavni sud te tumači da je tako zabranjen i pristup samom sudu, što je, kaže, kršenje temeljnih ljudskih prava. ... Iz pritvora se javio Tomislav Tomašević iz Zelene akcije, koji najodgovornijim za kaos u Varšavskoj smatra gradonačelnika Milana Bandića. – Nadamo se da će naša kaznena prijava protiv gradonačelnika za sklapanje štetnog ugovora u Varšavskoj konačno uroditi plodom. Prijavu smo podnijeli prije tri mjeseca i, koliko znamo, policija vodi istragu. Tim nam više nije jasno da jedan dio policije vodi istragu o Varšavskoj, a drugi dio te iste policije osigurava gradilište – rekao nam je Tomašević.


Dragutin Lesar: Varšavska

Hrvatski laburisti - Stranka rada oštro protestiraju protiv policijske torture te protiv sada već uobičajene prakse hrvatske policije da i prije završenih sudskih sporova u Varšavskoj tobože štiti interes malog ali moćnog udruženog kapitalističko-političkog lobija a hapsi ugledne građane. Iako su pružali pasivni otpor, iako je prije četiri mjeseca sud jednu sličnu policijsku akciju u Varšavskoj proglasio protupravnom policija se ponovo stavlja iznad pravne države, građana i suda. Tražimo da policija odmah pusti na slobodu sve uhapšene aktiviste, političare i novinare. Tražimo da ministar policije Karamarko odmah podnese ostavku jer osim što se s mjesta koje zahtijeva neutralnost razračunava s političarima počinje hapsiti nedužne ljude. Ako pak je policija primjenila neprotrebnu represiju bez znanja Karamarka, tada tražimo da ministar smjeni šefa zagrebačke policije. Tražimo smjenu svih onih ljudi koji su naredili izdavanje dozvola za gradnju rampe u Varšavskoj ulici te onih koji su dozvole izdali jer je riječ o maniplulaciji i prijevari. Tražimo da se do završetka svih sudskih sporova Varšavska dovede u prvobitno stanje te da aktualna gradska vlast; i gradonačelnik Bandić, i SDP-ova većina u Skupštini podnesu ostavke te raspišu prijevremene izbore, jer su oni najveći krivci za činjenicu da je grad Zagreb sam sebi izdao dozvolu za gradnju ulaza u privatnu garažu. A to pak opako smrdi na korupciju.


140 arrested in Zagreb protests against construction in Varsavska pedestrian zone

Around 200 police including riot police sealed off the street while workers erected a fence around the construction site and cut down 5 trees. Contractors have been attempting to start work on the project since the beginning of the year but have until now been prevented by protests, including the destruction of a construction fence in May and a subsequent 33 day occupation of the pedestrian zone. “It's a tragic day for justice in Croatia when riot police arrest over 100 residents for entering a public street instead of arresting the decision-makers and investor who engaged in corruption and nepotism in order to force this project through against massive public opposition”, commented Jagoda Munic of Green Action.