utorak, 20. srpnja 2010.

Linkovi o jučerašnjem prosvjedu za Varšavsku i današnjoj sjednici gradske skupštine


Bandićev poučak + VIDEO!
"Prvo, zahtijevamo od Skupštine da donese odluku, bilo političku bilo pravnu, da rampa u Varšavskoj nije javni interes ovoga grada. Drugo, zbog toga što je gradsko poduzeće Zrinjevac sudjelovalo u uništavanju stabala u Varšavskoj, zahtijevamo da netko za to odgovara. Tražimo smjene u Zagrebačkom Holdingu, jer su gradska poduzeća, koja plaćaju građani, sudjelovala u uništavanju pješačke zone u Varšavskoj ulici." "Ostavka, ostavka, ostavka", ponavljale su građanke i građani. "Drugi zahtjev pod B", nastavio je Tomašević. "Poduzeća Zagrebačkog Holdinga više ne smiju sudjelovati u radovima u Varšavskoj ulici. Budući da Skupština kontrolira skupštinu Zagrebačkog Holdinga, očekujemo da se taj zahtjev u najkraćem mogućem roku provede u djelo." "Zahtjev broj 3: Tražimo da se provede istraga u vezi cjelokupne dokumentacije unazad tri i pol godine vezano uz projekte na Cvjetnom trgu i u Varšavskoj, i ukoliko bude postojala sumnja - a i prema DORH-u je očito da će je biti - da je netko zlorabio položaj, tražimo kaznene prijave i kaznenu odgovornost." ... "Naš zadnji zahtjev Skupštini vezan je uz gradonačelnika Milana Bandića. Ujesen, kad se građani vrate sa godišnjih odmora i kad se, u skladu sa novim Ustavom izmijene zakoni o referendumu, zahtijevamo od Skupštine da dvotrećinskom većinom odluči o raspisivanju referenduma o smjeni Milana Bandića." "Bandiću, odlazi, Bandiću, odlazi!" "Ako političar ignorira 55 000 potpisa i čak 15 prosvjeda građana u vezi Cvjetnog trga i Varšavske ulice, političke posljedice moraju biti neizostavne, i taj političar mora otići s vlasti. Gradonačelnik Bandić bit će prvi političar u Republici Hrvatskoj kojega su građani svrgnuli s vlasti. Sada kada ključa cijela Varšavska ulica, i prosvjedi su po cijelom gradu, Bandić se ponio kao obična kukavica i nigdje ga nema da snosi svoj dio odgovornosti. Zbog toga danas trebamo početi pisati 'Bandićev poučak', i gradonačelnik mora otići."


Video: Bandić će biti prvi političar kojega su svrgnuli građani


VIDEO: Okupljanje Varšavska / Gundulićeva 19.07.2010. - 19:10


VIDEO: Potpisivanje plakata i priprema za odlazak pred skupštinu grada 19.07.2010. - 19:46


VIDEO: Pred skupštinom grada 19.07.2010. - 20:30


Prosvjednici od Skupštine traže referendum za smjenu M. Bandića

Otkako su počeli prosvjedi gradonačelnik Milan Bandić s novinarima se igra “skrivača”. Svoj raspored trpa trivijalnim događajima, a sve kako bi mogao reći: što me pitate bezvezarije kad ja “delam”. Dok Varšavska gori on se pravi “Englez”, i skriva se po periferiji grada obilazeeći Ventilatorsku ulicu u Lučkom. Na trenutno najznačajnije gradsko pitanje gradonačelnik uporno kaže: “Nemam komentara”. Aktivisti su ga zbog toga sinoć nazvali kukavicom, koja nema hrabrosti podnijeti odgovornost za svoja djela. Ne traže da ode s funkcije samo zbog Varšavske, nego zbog “zlatnih” WC-a, Krašograda, namještanja natječaja kumovima...


Bandić se pojavio na sjednici Skupštine

Izvanredna sjednica zagrebačke Gradske skupštine o "slučaju Varšavska" počela je danas u Staroj gradskoj vijećnici u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića kojega aktivisti Zelene akcije i Prava na grad prozivaju kao najodgovornijeg u tom slučaju. "Ne damo Varšavsku" i "Bandića na referendum" parole su s kojima su aktivisti dočekali gradonačelnika i sudionike izvanredne skupštinske sjednice ispred ulaza u vijećnicu tražeći raspisivanje referenduma za smjenu gradonačelnika. Većina gradskih zastupnika odazvala se sjednici ... Prije skupštinske sjednice održana je i sjednica skupštinskog Odbora za predstavke i pritužbe građana na kojoj je, na temelju pritužbi stanara u stambenom bloku kod Cvjetnog trga, obavljen "očevid" udaljenosti zida stambeno-poslovne građevine 'Cvjetni' od dvorišne zgrade Ilica 11 i drugih pritužbi stanara Božićević, Vugrinec i Švaco. Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva poručili su da neće nazočiti sjednici jer su, kako tvrde, riješili u potpunosti provjeru zakonitosti izrade i donošenja prostornih planova.


Skupštinari u akciji

Članovi Odbora za predstavke i pritužbe zagrebačke Gradske skupštine posjetili su danas, na njihov poziv, vlasnike stanova u Ilici 11 koji su se požalili da su im izvođači radova HOTO grupe na projektu "Cvjetni prolaz" zagradili dvorišne balkone i prozore protivno Zakonu o gradnji jer je novi zid na udaljenosti manjoj od propisane. Odbor s predsjednikom Darinkom Kosorom na čelu obaviješten je da su stanari još u lipnju od mjerodavnoga Gradskog ureda tražili uvid u izmjene glavnog projekta, ali im je odgovoreno da nisu stranka u postupku i da im se to ne može omogućiti. Odbor je zato zaključio da će to učiniti umjesto građana, rekao je Kosor. Dodao je kako on zna da radovi na zidovima, samo desetak centimetara od dvorišne strane zgrade u Ilici 11, nisu po zakonu.


Izvanredna Sjednica Gradske Skupštine

Pravo na grad i Zelena akcija pozorno prate što se događa te će - ovisno o tome budu li zadovoljni odlukama gradske skupštine - odlučiti o novim akcijama.


Zagrebačka skupština traži da Bandić podnese ostavku

- Prioritet je zaustaviti radove u Varšavskoj ulici koji izazivaju nepotrebne otpore ovom projektu. Činjenica je da nije odobren glavni projekt i da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi u zgradi u Varšavskoj 6. Pozivam gradska tijela da zaustave daljnje radove. Skupština ima odgovornost i nadležnost za uređenje prostora i očuvanje pješačke zone - rekao je Josip Kregar dodavši da je grad investitor radova i da gradonačelnik taj proces može zaustaviti. - Gradska skupština ima odgovornost zahtijevati Bandićevu ostavku, a ako nje nema, pokrenuti postupak opoziva. Rijetko koji privatni investitor može dobiti takav status kao Horvatinčić - dodao je Kregar.


Skupština traži ostavku od Bandića
1. Traži se deblokada Gundulićeve ulice, jer ona nije razmjerna potrebama gradilišta. Smatraju i kako intervencija jakih policijskih snaga nije moguća na zahtjev pročelnika jednog gradskog ureda te da ograničavanje prava na miran prosvjed treba biti temeljeno na Ustavu , Konvenciji o ljudskim pravima i legitimnoj svrsi u smislu uporaba sredstava prisile bude proporcionalna ugrozi, poštujući dignitet prosvjednika. ... 5. Gradska skupština smatra da nije bilo opravdanog razloga za hitnim početkom radova u Varšavskoj ulici te se traži hitan prekid radova. Radovi nisu trebali početi s obzirom da nije izdana potvrda glavnog projekta za rekonstrukciju i nadogradnju stambeno-poslovne građevine u Varšavskoj 6, niti su riješeni imovinsko-pravni odnosi pa nije izvjesno hoće li se ulazno-izlazna rampa moći priključiti na ulaz u garažu.


Još linkova o Varšavskoj:

Sramotno funkcioniranje pravne države

Koalicija udruga u zdravstvu osuđuje policijsku intervenciju i privođenja aktivista koji nenasilno prosvjeduju i brane javni interes pred interesom pojedinaca.


Paradoksalno državno nasilje

Koordinacija DHFR-HRUP za elektroničke medije sa zgražanjem i ogorčenjem upućuje najoštriji prosvjed u povodu postupanja policije u Varšavskoj ulici koja se tom prigodom odlučila na paradoksalno državno nasilje protiv građana koji prosvjeduju u nastojanju da zaštite svoja građanska prava i civilizacijsku tradiciju svog grada i svoje domovine.


Varsavska_17_07_2010.mpg

Snimka s prosvjeda za Varšavsku 17. srpnja 2010.


"Dojam represivne države"

HNS-ovi zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Alenka Košiša Čičin-Šain i Jozo Radoš danas su postupanje policije prema prosvjednicima u Varšavskoj nazvali neprimjerenim i represivnim. "Postupanje države u nedavnim prosvjedima potpuno je neprimjereno, represivno, i upotreba sila u izmještanju mirnih prosvjednika u policijska vozila ostavila je dojam represivne države. Prosvjednici su bili mirni i pružanje zaštite moglo se obaviti i bez fizičkih kontakata", kažu Čičin-Šain i Radoš.


Gradonačelnici poručili: Asistencija policije u Varšavskoj ne može se opravdati!

Građani su u međuvremenu bivali uhićivani, blokirali su Zeleni val, zazidali Ministarstvo branitelja, prosvjedovali pred središnjicama SDP-a i HDZ-a držeći ih jednako odgovornima za njegovanje sistema zasnovanog na sprezi politike i krupnog kapitala, mita i korupcije. Hodočastili su ranije i do Mladena Bajića, no ni od glavnog državnog odvjetnika ni glasa. Nakon što je u lipnju utvrđeno "postojanje izvjesnih odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja izgrađenosti dvorišta i dijela koji se odnosi na dopušteno deniveliranje dijela Varšavske ulice", Bajić se u vezi Varšavske ne oglašava. Građani s pravom pozivaju na odgovornost i zahtijevaju odgovore. Tražit će ih i danas, a kako stvari stoje sve je izvjesnije da neće odustati.