ponedjeljak, 12. srpnja 2010.

Libijski humanitarni brod plovi za Gazu


Libijski brod s humanitarnom pomoći za Gazu u organizaciji Dobrotvorne i razvojne zaklade Gaddafi International isplovio je iz Grčke u subotu i prevozi 2000 tona humanitarne pomoći za stanovnike Pojasa Gaze. Na brodu, koji je organizirala dobrotvorna zaklada na čijem je čelu sin libijskog vođe Muammara Gaddafija, nalazi se 12-člana posada i 9 putnika iz Libije, Maroka, Nigerije i Alžira. Očekuje se da će brod u Gazu uploviti u srijedu.

Aktivisti s libijskog broda nastavljaju svoj pokušaj proboja izraelske ilegalne blokade suprotno izraelskim dezinformacijama da će brod uploviti u egipatsku luku El-Arish. Youssef Sawani, ravnatelj Dobrotvorne i razvojne zaklade Gaddafi International, u nedjelju je ponovo potvrdio da brod Al-Amal (nada na arapskom) ne namjerava pristati u egipatskoj luci El-Arish, i upozorio da takve netočne informacije predstavljaju dio kampanje dezinformiranja koja se vodi protiv broda.


Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je Izrael s Grčkom i Moldavijom (pod čijom zastavom brod plovi) dogovorio da se brod preusmjeri u Egipat. Glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova je pak opovrgao tvrdnje izraelskih vlasti da je s Egiptom dogovoreno da brod pristane u egipatskoj luci El-Arish i tvrdi da u Egiptu ne očekuju pristajanje libijskog humanitarnog broda.


U nadi da Izrael neće onemogućiti njihovom civilnom humanitarnom brodu da uđe u Gazu, aktivisti s broda naglašavaju da se radi o nenasilnoj misiji čiji jedini cilj je dostaviti pomoć onima kojima je potrebna, te dodaju da ne namjeravaju nikoga provocirati niti napadati i da su u potpunosti nenaoružani.


Izrael je zaprijetio da neće dopustiti da brod uđe u Gazu i od UN-a zatražio da spriječi uplovljavanje broda u Gazu. Izraelska predstavnica pri UN-u tvrdila je da Izrael „ima pravo“ spriječiti libijski brod da probije ilegalnu izraelsku blokadu Pojasa Gaze. Izrael je također pozvao druge države da „odvrate“ svoje građane od sudjelovanja u akcijama proboja ilegalne izraelske blokade.


Izrael je nakon međunarodnog pritiska zbog napada na humanitarnu flotilu ublažio svoju ilegalnu blokadu Pojasa Gaze, dopustivši da na to područje ulaze neki od prije zabranjenih artikala, no nastavlja provoditi pomorsku blokadu i sprječavati izvoz roba i izlaz i ulaz osoba na i iz tog područja, te kontrolira zračni prostor Pojasa Gaze. Građevinski materijali potrebni za popravak i obnovu infrastrukture teško uništene u izraelskim bombardiranjima također ulaze samo u strogo ograničenim količinama.



Izvori:

Libyan ship 'will continue to Gaza'

Libyan aid boat stays on course for Gaza

Israel to UN: Block 'provocative' Libya ship

Israeli navy on alert as Libyan aid ship heads for Gaza



Još 2 linka vezano uz Palestinu/Izrael:

VUVUZELA


Threatening World Order: US and Israel Quietly Announce Plans to Reconstitute Their Nuclear Stockpiles

The world looks like it's about to become a more dangerous place. A recent report from Israel's newspaper Haaretz finds that the United States is moving forward with plans to strengthen Israel's nuclear weapons stockpile. The report, exposed within the last few days, originated from Israel's Army Radio, which sent along a secret document chronicling the nuclear cooperation between US and Israeli leaders. ... The Obama and Netanyahu governments recently announced that they will oppose efforts at singling Israel out in any "nuclear weapons free" Middle East discussion. The problem with this announcement is that Israel is the only country in the Middle East to currently have nuclear weapons. In light of this fact, any attempts to shield Israel from being "singled out" will inevitably prevent progress in moving toward nuclear disarmament in the region.