srijeda, 14. srpnja 2010.

Knesset oduzeo 3 zastupničke povlastice palestinskoj zastupnici Zoubi

Haneen Zoubi

Knesset je u utorak (13. srpnja), zbog njenog sudjelovanja u humanitarnoj flotili za Gazu, palestinsku zastupnicu Haneen Zoubi (iz stranke izraelskih Palestinaca Balad) kaznio oduzevši joj 3 zastupničke povlastice: povlasticu da napusti Izrael, diplomatsku putovnicu i pravo da joj Knesset plati troškove sudskog postupka koji bi protiv nje eventualno bio pokrenut.


34 zastupnika glasalo je za ukidanje povlastica Zoubi, a 16 ih je glasalo protiv. Zoubi je zastupnike optužila da ju kažnjavaju iz osvete, dodavši da ona djeluje u skladu s voljom svojih birača, te da predstavlja njih, a ne Kadimu, laburiste ili Likud. Zoubino sudjelovanje u flotili podržavaju svi palestinski zastupnici u Knessetu.


Zastupnik Yariv Levin iz Likuda, predsjednik knessetskog odbora koji je odlučio da se Zoubi zbog sudjelovanja u humanitarnom konvoju ukinu povlastice rekao joj je da njoj nije mjesto u Knessetu: „Nije Vam mjesto u izraelskom Knessetu, niste dostojni da posjedujete izraelsku osobnu iskaznicu, sramotite građene Izraela, Knesset, arapsko stanovništvo i svoju obitelj.“


Zastupnicu ultradesne stranke Yisrael Beiteinu Anastassiu Michaeli morali su odvesti iz dvorane nakon što je Zoubi predala putovnicu nalik na iransku na kojoj je bila Zoubina slika. Michaeli je rekla: „Niti u jednoj civiliziranoj zemlji parlamentarni zastupnik koji prijeđe crvenu liniju i poistovjeti se s neprijateljem i naoružava neprijatelja oružjem za masovno uništenje s ciljem uništenja nacionalnih temelja svoje zemlje neće imati u svom džepu diplomatsku putovnicu države koju želi uništiti.“ „Gđo. Zoubi, ozbiljno shvaćam Vašu lojalnost Iranu i predlažem Vam da kontaktirate [iranskog predsjednika Mahmouda] Ahmadinejada i od njega zatražite da Vam da iransku diplomatsku putovnicu koja će Vam biti od koristi pri Vašim huškačkim diplomatskim turnejama, jer Vašu će Vam izraelsku putovnicu večeras oduzeti,“ rugala se Michaeli dok je Zoubi pružala iransku putovnicu koju je za nju izradila.


Odluka da se Zoubi oduzmu zastupničke povlastice donesena je najprije na knessetskom odboru sa 7 glasova za i 1 protiv. U odboru se jedino zastupnik Ilan Gilon iz stranke Meretz protivio oduzimanju povlastica zastupnici Zoubi.


Zoubina stranka Balad osudila je odluku knessetskog odbora nazvavši je rasističkom i antidemokratskom. U stranci su također upozorili da će knessetski zastupnici koji huškaju javnost protiv Zoubi biti odgovorni u slučaju da joj se bilo što dogodi. Govor mržnje, uvrede i verbalni napadi knessetskih zastupnika i vladinih ministara već su rezultirali brojnim prijetnjama smrću i kampanjama za njeno pogubljenje koje se protiv Zoubi vode u izraelskoj javnosti.



Izvor: Knesset revokes Arab MK Zuabi's privileges over Gaza flotilla


Više informacija o Zoubinom slučaju: Javni linč, prijetnje smrću i napadi na palestinsku knessetsku zastupnicu u Izraelu



Još nekoliko linkova/vijesti za Palestinu/Izrael:

48 New Cars Make It Into Gaza Via Special Tunnel

48 novih automobila ušlo u Gazu kroz posebni tunel (9. srpanj 2010.)

Egipatski krijumčari u Pojas Gaze su kroz tunel posebno izrađen za krijumčarenje vozila prokrijumčarili gotovo 48 novih automobila. Krijumčari su uspjeli uvjeriti egipatske vlasti da su automobili dio svatova. Incident se dogodio prošli utorak. Krijumčari su u pratnji žena i djece ukrašene automobile pjevajući i svirajući odvezli do otvora tunela s egipatske strane. Kad su egipatska policija i sigurnosne snage primijetili neuobičajeno kretanje vozila na pograničnom području Al Dahniyya, napale su to područje i uspjele zauzeti 2 vozila u tunelu, no oko 48 preostalih vozila uspjelo je ući u Gazu. Većina prokrijumčarenih vozila su marke Hyundai, BMW i KIA s lažnim egipatskim registarskim pločicama. Ta su vozila vjerojatno ukradena u raznim dijelovima Egipta i vjerojatno će biti prodana bogatim pojedincima u Gazi. Izrael u Pojas Gaze ne pušta automobile, a ministarstvo prometa vlade u Gazi opovrglo je glasine kojima se spekulira da će Izrael dopustiti uvoz automobila na to područje.


Exclusive Intifada Interview with Greta Berlin – Free Gaza Movement

Intervju s Gretom Berlin, jednom od suosnivačica Free Gaza Movementa. Nikoga se više od sudionika flotile ne smatra nestalim, svi su se putnici vratili. Nitko više nije zatvoren u Ašdodu, međutim 5 teško ranjenih putnika još se uvijek nalaze u bolnici, a vjeruje se da 2 neće preživjeti, zbog čega će konačni broj ubijenih narasti na 11.


Case against soldier who fired shots in Silwan closed

Zatvoren slučaj protiv vojnika koji je otvorio vatru na palestinske civile u Silwanu (9. srpanj 2010.)

Gotovo godinu dana od kad su u pucnjavi u četvrti Silwan u Istočnom Jeruzalemu ranjena 2 Palestinca ured izraelskog državnog tužitelja za Jeruzalem najavio je svoju odluku da zatvori slučaj protiv A, izraelskog vojnika koji je otvorio vatru. A. je objasnio da je otvorio vatru na 16-godišnjeg dječaka i 40-godišnjeg muškarca jer se bojao da mu je život u opasnosti. Državno je tužiteljstvo pojasnilo da nije uspjelo prikupiti dovoljno dokaza za pokretanje postupka. Tijekom istrage ispitano je 13 svjedoka. Zatvaranje slučaja razljutilo je mirovne organizacije poput Yesh Dina. „Dvojica naoružanih izraelskih muškaraca ušla su u Silwan. Došlo je do svađe između lokalnih mještana koja je završila za nekoliko minuta ispaljivanjem 3 metka na nenaoružane civile“ rekao je odvjetnik te organizacije Ido Tamari. Tamari je zatražio da se vojniku sudi na sudu i naglasio da je u pucnjavi jedna osoba postala trajni invalid. A. je nakon kratkog vremena pušten kući i vratio se u svoju jedinicu.


IDF soldiers know what they are doing is wrong but Israel forces them to do it