subota, 24. srpnja 2010.

Izrael i dalje guši Gazu


Informacije o stanju u Pojasu Gaze iz članka Israel Chokes Gaza Despite Announced Easing koji je napisao Mel Frykberg i koji se u cijelosti može pročitati na engleskom na linku.

UN i organizacije za ljudska prava upozoravaju da „ublaženje“ izraelske blokade nije dovoljno da bi se zadovoljile potrebe stanovništva Pojasa Gaze.


„Ublažena blokada i dalje je protuzakonita prema međunarodnom pravu, budući da se radi o obliku kolektivnog kažnjavanja civilnog stanovništva“, tvrdi Chris Gunness iz UNRWA-e, UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku. „80% stanovnika Gaze ovisno je o humanitarnoj pomoći. Puštanjem većih količina humanitarne pomoći ova se ovisnost samo nastavlja, a ne rješavaju se pitanje samodostatnosti i temeljni uzroci krize“, dodao je Gunness.


Zbog međunarodnog pritiska [nakon izraelskog napada na humanitarni pomorski konvoj] Izrael je odlučio ublažiti svoju blokadu. Potkraj lipnja vlada premijera Benjamina Netanyahua sastavila je plan od 6 točaka kako bi se povećao ulaz robe u Gazu i omogućio porast gospodarskih aktivnosti, navodi izraelska organizacija za ljudska prava Gisha.


U tom planu stoji da će u Pojas Gaze biti dopušten ulaz svih potrošačkih proizvoda – osim onih koji se nalaze na popisu zabranjene robe s dvostrukom namjenom; ulazilo bi 250 kamiona robe dnevno; pospješio bi se ulaz građevinskih materijala, a omogućio bi se i stalni i neometan protok humanitarnih slučajeva i međunarodnih nevladinih organizacija.


U Gishi tvrde da je točno da je došlo do umjerenog porasta broja kamiona koji ulaze u Gazu i uvoza potrošačke robe, no te količine i dalje su znatno manje od onih iz dana prije nametanja blokade i nisu dostatne kako bi se zadovoljile dnevne potrebe 1,5 milijuna stanovnika Pojasa Gaze.


U tjedan dana nakon 20. lipnja u Gazu je ušlo 695 kamiona robe. Prije blokade u Gazu je tjedno ulazilo 2400 kamiona, pa sadašnji broj pokriva tek 30% palestinskih potreba. U protekle 3 godine u Gazu je mjesečno ulazilo 2328 kamiona, dok je prije nametanja blokade taj broj mjesečno iznosio 10 400 kamiona.


Uz to, materijali koji se upotrebljavaju u industriji i proizvodnji, a koji ne predstavljaju nikakvu sigurnosnu prijetnju, i dalje ulaze u ograničenim količinama. Izgleda da „nema promjene u politici ekonomskog rata ili sprječavanja ulaza robe neophodne za proizvodnju“, stoji u Gishinom izvještaju. „Tekstil, kante margarina industrijske veličine, glukoza, kutije za pakiranje i druge sirovine još su uvijek zabranjene.“


„Puštanjem majoneze i čipsa u Pojasa Gaze zapravo se ne rješavaju temeljni problemi“, kaže Maxwell Gaylard, zamjenik UN-ovog posebnog i humanitarnog koordinatora za Bliski istok. „Potrebno je popraviti stanje vodoopskrbe, vodovoda, električne mreže, obrazovnih i zdravstvenih sektora. Gospodarstvo je u Gazi u potpunosti uništeno, a infrastruktura iznimno osjetljiva“ dodaje Gaylard.


„Ono što ublažavanje blokade uopće ne rješava je pitanje izvoza i ograničenog broja graničnih prijelaza otvorenih kako bi kroz njih u Pojas Gaze ulazila roba“, upozorava Gunness.


Znatan korak koji bi pomogao u oporavku gospodarstva u Gazi bilo bi dopuštanje izvoza o kojem je gospodarstvo u Gazi vrlo ovisno. Sporazumom o kretanju i pristupu iz 2005, koji su potpisali Izrael i Palestinska samouprava, dogovoreno je da će dnevno izlaziti 400 kamiona izvezene robe. U protekle 3 godine ukupno je iz Pojasa Gaze izašlo 295 kamiona s robom namijenjenom za izvoz.


Gisha navodi da su „ključni proizvodni sektori, poput proizvodnje namještaja, odjeće i tkanina i prehrambena industrija ovisni o prihodu od prodaje proizvoda u inozemstvu.“


Kolaps tih industrija dodatno je pogoršan sputavanjem bankovnih veza Gaze s vanjskim svijetom, zbog čega je zakonit transfer novca postao gotovo nemoguć.


Te je industrije desetkovala i zabrana uvoza sirovina i rezervnih dijelova.


„U operaciji Lijevano olovo uništeno je najmanje 60 000 domova i drugih građevina koje treba hitno popraviti i obnoviti. Ublažavanje blokade ne rješava ovaj problem na adekvatan način“, tvrdi Gunness.


Jedan od najvećih humanitarnih problema je ograničenje kretanja osoba, uključujući onih stanovnika Gaze koji pokušavaju otputovati u inozemstvo na liječenje, kako bi nastavili studij ili u posjet obitelji na Zapadnoj obali.


2000. je 26 000 palestinskih radnika putovalo svaki dan na posao u Izrael i na taj način uzdržavalo velike obitelji. Prihod iz Izraela bio je velik poticaj za privredu u Gazi. U posljednjih nekoliko tjedana u prosjeku je dnevno kroz granični prijelaz Erez u Izrael puštano 95 osoba. Studentima koji studiraju na Zapadnoj obali nije dopušten odlazak iz Gaze kako bi mogli nastaviti svoj studij.



Nekoliko linkova/vijesti o Palestini/Izraelu:

Love Boat or Hate Boat? An Interview with IHH


Israel launches campaign to halt Lebanon flotilla bound for Gaza

Izrael pokušava zaustaviti libanonsku flotilu koja se sprema na put za Gazu (22. srpanj 2010.)

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izraelskim je veleposlanicima naložilo da od viših dužnosnika u SAD-u, Ujedinjenim narodima, EU-u i Egiptu traže da zaustave flotilu brodova koja bi trebala isploviti za Gazu, a koju prema izraelskim tvrdnjama podupiru Sirija i Libanon. Izraelski dužnosnici, čija je vjerodostojnost kao što je poznato vrlo upitna, tvrde da Sirija pomaže u organiziranju flotile, ta da je uključen također i Hezbollah. Izraelski dužnosnici humanitarne brodove za Gazu kao i obično doživljavaju kao „provokaciju“. Službeno ovu humanitarnu flotilu organizira palestinski poduzetnik Yasser Kashlak, koji je već prošli mjesec iz Libanona pokušao poslati flotilu humanitarnih brodova za Gazu. U sklopu nove flotile ovaj bi mjesec do kraja ovog tjedna 2 broda trebala isploviti iz luke Tripoli za Gazu. Izrael je prošli tjedan natjerao libijski brod s humanitarnom pomoći za Gazu da umjesto u Gazi pristane u egipatskoj luci El-Arish, a izraelski se dužnosnici nadaju da će se isto dogoditi i s ovom libanonskom flotilom. Izrael još uvijek odbija vratiti 3 turska broda koja je oteo 31. svibnja u napadu na međunarodnu flotilu humanitarnih brodova za Gazu. Izrael od turske vlade zauzvrat za vraćanje brodova koje je oteo u međunarodnim vodama traži da pismeno obeća da ti brodovi neće biti korišteni za slične aktivnosti u budućnosti. Ankara traži da Izrael vrati brodove i ispriča se za žrtve izraelskog napada na civilne brodove. Ankara također optužuje SAD da ne istražuju ubojstvo jednog od aktivista koji je bio i američki državljanin. Ugledna turska humanitarna organizacija IHH (koju Izrael stalno neosnovano blati, pa se tako i u ovom tekstu izraelskog lista Ha'aretz netočno navodi da „mnoge države“ IHH smatraju „terorističkom“ organizacijom – to je potpuno apsurdna izraelska izmišljotina; jedino Izrael je tu organizaciju proglasio terorističkom, nastojeći prikriti svoje vlastite zločine nad nenaoružanim humanitarcima. IHH je ugledna nevladina organizacija koja djeluje diljem svijeta i koja ima savjetodavni status pri Ekonomskom i socijalnom vijeću UN-a od 2004. godine i niti jedna druga država ju ne „smatra“ „terorističkom“ organizacijom.) namjerava podići tužbe protiv Izraela zbog napada na flotilu na međunarodnim sudovima.


Family of Briton killed by Israeli soldier demand meeting with ministers

Obitelj Britanca kojeg je ubio izraelski vojnik traži sastanak s britanskim ministrima (20. srpanj 2010.)

Nakon što su izraelske vlasti najavile da će vojnik koji je ubio britanskog aktivista Toma Hurndalla biti pušten na slobodu prije nego odsluži punu zatvorsku kaznu, obitelj ubijenog aktivista zatražila je primanje kod britanske vlade. Vojni sud na jugu Izraela odlučio je u ponedjeljak 19. srpnja da Taysir Hayb, vojnik koji je ubio Toma, bude pušten na slobodu nakon što je odslužio 6 od ukupno 8 godina zatvora koliko mu je iznosila kazna. Hurndall je u travnju 2003. pogođen metkom u glavu, dok je palestinskoj djeci pomagao da prijeđu ulicu u Rafahu u Pojasu Gaze. Hurndallov je otac izjavio da nije iznenađen odlukom o Haybovom ranijem puštanju na slobodu i dodao da se izraelska vojska prema tom vojniku ponijela kao prema žrtvenom jarcu. Traži sastanak s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom i državnim odvjetnikom kako bi se na Izrael izvršio pritisak u vezi civilnih žrtava. „Taysir je dio jedne politike, a ne glavni krivac“, kaže Anthony Hurndall. „Radi se o tome da izraelska vojska uopće ne mari za sigurnost civila.“ Hayb je za Hurndallovo ubojstvo osuđen 2005. Najprije je tvrdio da je pucao na naoružanog Palestinca, a kasnije je priznao da je lagao. Mjesec dana prije Hurndallove pogibije izraelski je vojni buldožer u Pojasu Gaze ubio američku aktivisticu Rachel Corrie, a iste godine u svibnju ubijen je britanski kamerman James Miller, također u Pojasu Gaze. Hurndall (21) se u Gazi nalazio kao aktivist propalestinskog Međunarodnog pokreta solidarnosti kad je ubijen. Umro je u Londonu, nakon što je 9 mjeseci ležao u komi. Britanska je vlada Tomovu pogibiju nazvala tragedijom, no Anthony Hurndall želi da britanska vlada otvoreno kaže da se ne radi samo o tragediji već i o tome da je izraelska vlada izravno odgovorna za Tomovu smrt i da je potrebno izmijeniti izraelsku politiku tako da se osigura da civili više neće biti neselektivno ranjavani ili ubijani. Obitelj Toma Hurndalla želi da britanska vlada pomogne u procesuiranju viših dužnosnika izraelskih vlasti koje smatraju odgovornima za smrt svog sina. Anthony Hurndall upozorava da ima mnogo slučajeva u kojima su civili bez ikakve vojne svrhe namjerno ubijani i da to traje već 10 godina. Izraelsku je politiku u tom pogledu ocijenio kao nečovječnu i brutalnu. „Ratni se zločini i dalje događaju u Gazi“ upozorila je Tomova sestra Sophie. Rekla je da je „ljuta i šokirana“ Haybovim ranijem puštanjem na slobodu, no pojasnila je da više krivi izraelsku vojsku nego samog Hayba. „Radi se o sustavu, a ne samo o jednoj osobi. Tomov je ubojica bio njegovih godina. On je istovremeno i ubojica i žrtva. On je dio sustava koji potiče vojnike da napadaju civile.“


Help Launch a Boat to Gaza!

Popis brodova i konvoja koji se spremaju krenuti za Gazu na jesen ove godine.


Freedom Flotilla Two Could Feature Celebrity Athletes

U Flotili slobode 2 mogli bi sudjelovati i poznati sportaši (22. srpanj 2010.)

Londonski list al-Hayat je objavio da bi španjolski nogometaš Iker Casillas i tenisač Rafael Nadal mogli dati svoj doprinos u proboju izraelske ilegalne blokade Gaze. Moguće je da će sportaši sudjelovati u 2. međunarodnoj humanitarnoj flotili za Gazu. Casillas i Nadal već dulje vrijeme podržavaju prava stanovništva u Gazi. Obojica su prosvjedovala protiv izraelskog napada na Gazu u prosincu 2008-siječnju 2009. Casillas je tada zbog žrtava izraelskog napada u Gazi odbio sudjelovati u dočeku nove godine. Organizatori buduće flotile navodno razgovaraju s nekoliko poznatih nogometaša, a sve se odvija u tajnosti kako bi se izbjegao izraelski pritisak na igrače i njihove klubove.


Pastor John Hagee, an Israeli Echo, Gets an Earful from Protesters


Emily Henochowicz: I Miss You Palestine


Activists deliver boat to Downing Street to protest Israeli impunity

Aktivisti u Londonu prosvjedovali protiv nekažnjavanja izraelskih zločina (10. lipanj 2010.)

Aktivisti su pred rezidenciju britanskog premijera u Londonu donijeli veliki čamac u znak prosvjeda protiv podrške koju britanska vlada pruža Izraelu, čak i nakon napada na flotilu humanitarnih brodova. Aktivisti su tom prilikom upozorili na utjecaj cionističkog lobija nad brojnim parlamentarnim zastupnicima i u medijima, zahvaljujući kojem Izrael nekažnjeno čini zločine i krši međunarodno pravo. Prosvjednici u povezanosti cionističkog lobija i britanske vlade vide i uzrok predloženim promjenama u pogledu univerzalne jurisdikcije. Na jedru njihovog čamca pisalo je: „SOS! Izraelski gusari potapljaju naše zakone! Spasite univerzalnu jurisdikciju“. Aktivisti su se nakon 20 minuta uputili pred britanski parlament gdje se prosvjed nastavio. Nakon neugodnosti zbog izdavanja naloga za uhićenje zbog ratnih zločina protiv bivše izraelske ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni u prosincu prošle godine, zbog aktivne uloge koju je imala u zločinima počinjenim u Gazi tijekom operacije Lijevano olovo, britanska vlada, pod pritiskom cionističkog lobija, pokušava ukinuti mogućnost privatnih tužbi u domeni univerzalne jurisdikcije i međunarodnih slučajeva. Time bi kazneni progon ratnih zločinaca ostao isključivo u rukama vlade, a njeni strateški i diplomatski partneri na ovaj će način još slobodnije moći činiti zločine protiv čovječnosti znajući da im ne prijeti uhićenje i suđenje ako dođu u Ujedinjeno kraljevstvo. Ovo će pitanje također imati posljedice i za sve ostale žrtve koje pokušavaju doći do pravde, npr. one čiji su životi upropašteni u sukobima u Sudanu, Ruandi, Kambodži, bivšoj Jugoslaviji, Zimabveu, Ugandi, Kolumbiji, Šri Lanki i drugdje.


Ex-VP of EU Parliament arrested in Bil'in protest

Na prosvjedu u Bil'inu uhićena bivša potpredsjednica europskog parlamenta (23. srpanj 2010.)

Bivša potpredsjednica europskog parlamenta Luisa Morgantini uhićena je zajedno s još 3 osobe tijekom tjednog prosvjeda protiv izraelskog ilegalnog zida u Bil'inu na Zapadnoj obali. Morgantini i ostali uhićeni pušteni su na slobodu nakon sat vremena, kad su vojnici shvatili koga su uhitili. Oslobođeni su svi osim jednog izraelskog aktivista kojeg su vojnici odveli u policijsku postaju. Vojska je oko 200 prosvjednika (uključujući oko 50 talijanskih aktivista) bez ikakve provokacije napala suzavcem, na što su neki mladići odgovorili bacajući kamenje, no prosvjed je ostao miran unatoč provokaciji vojske. Vojnici su tada kroz vrata u Zidu ušli u selo i uhitili Morgantini i još 3 ljudi. Morgantini je izjavila da izraelska vojska napada Palestince koji na nenasilan način pokušavaju obraniti svoju zemlju i pozvala EU da djeluje kako bi zaštitila Palestince i njihova prava.


UN Appoints Gaza Aid Flotilla Attack Probe Team

UN imenovao tim za istragu napada na humanitarnu flotilu za Gazu (23. srpanj 2010.)

UN-ovo Vijeće za ljudska prava sastavilo je tročlani stručni odbor za istragu izraelskog napada na humanitarni konvoj za Gazu u kojem je ubijeno 9 turskih pro-palestinskih aktivista. U odboru su Sir Desmond de Silva iz Britanije, Karl Hudson-Phillips iz Trinidada i Tobaga i Mary Shanthi Dairiam iz Malezije. Odbor će istražiti da li su u izraelskom napadu prekršeni međunarodni zakoni. Također, neovisno o ovoj istrazi, 2 španjolskih aktivista i 1 novinar koji su bili uhićeni u izraelskom vojnom napadu podižu tužbu za protuzakonito pritvaranje, mučenje i deportaciju protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, 6 ministara njegovog kabineta i zapovjednika mornarice.


Flotilla Eye Witness

Alex Harrison iz Pokreta za slobodnu Gazu govori o napadu na humanitarnu flotilu i naknadnom zlostavljanju aktivista, te planovima za slijedeću flotilu. Jednoj su novinarki prilikom detaljne pretrage tijela iščupali most iz usta kako ne bi slučajno tamo sakrila i sa sobom iznijela slike ili snimke izraelskog napada.



Link o Varšavskoj:

Zagreb, Split, Zadar…

Na zadarskim bedemima sinoć je osvanuo transparent "Danas Varšavska sutra Kapetanski". Riječ je o negodovanju zbog postavljanja vrata na ulazu u park Kapetanski koji se nalazi pod nadležnošću Sveučilišta u Zadru. Iako se ona još uvijek ne zaključavaju, po zadarskim kuloarima kruže priče kako je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.