subota, 17. srpnja 2010.

Danas ponovo prosvjed za Varšavsku


Današnji prosvjed za Varšavsku održat će se na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice u 19 sati. Aktivisti pozivaju sve građane da im se pridruže i da sa sobom ponesu bučne predmete, instrumente, lonce i slično.


Nekoliko linkova, snimki i slika s jučerašnjeg prosvjeda na kojem se okupilo više od 2000 ljudi:

Od SDP-a do HDZ-a

Političari vodećih stranaka danas su imali priliku čuti najdirektniji izraz nezadovoljstva načinom na koji vode Hrvatsku - i to od istaknutih civilnodruštvenih aktivista i intelektualaca, podržanih stotinama prosvjednika i desecima tisuća potpisnika protiv devastacije Varšavske. Ta zagrebačka ulica definitivno je prerasla u simbol općeg otpora egoističnoj političko-profiterskoj alijansi i njihovoj bahatoj upravi. ... Tomašević je smatrao da je prostor pred zgradom HDZ-a pravo mjesto za komentiranje današnjega priopćenja Upravnog suda, kako su svi sporovi stanara protiv HOTO-a riješeni u korist investitora, i da u Varšavskoj nema ništa protivnog zakonu. "Vjerujete li da je ta sudska odluka, koja je prije javljena medijima nego što je poslana stanarima koji su uložili tužbu, neovisna", upitao je nazočne. "Mafija, mafija, mafija...!"


Prosvjednici će večeras pokušati blokirati kamione u Varšavskoj

Nakon masovnog uhićenja prosvjednika u užem centru Zagreba, preko dvije tisuće aktivista i građana prisustvovalo je emocijama nabijenom prosvjedu ispred SDP-a i HDZ-a, političkim strankama koje smatraju podjednako odgovorima za Varšavsku. Traže ostavke gradonačelnika Milana Bandića, ministrice Marine Matulović Dropulić, ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka, ali i nadležnih iz zagrebačkog Holdinga. ... Osvrnuo se na presudu Upravnog suda koji je odbacio sve tužbe za izgradnju rampe. – Presudu su objavili, a da je prije toga nisu prvo poslali zainteresiranim strankama. Pa to lakrdija! – rekao je, a masa grmjela: “sluge! sluge!”. Masa se potom uputila na barkide u Gundulićevu. Razišli su se oko 22 sata, no prije toga pao je dogovor za ponovno okupljanje sutra u 19 sati. Pozivaju sve građane.


Video - Centar Zagreba na rubu incidenta: Borci za Varšavsku sutra blokiraju kamione



Još linkova o Varšavskoj:

Konačni obračun: Aktivisti traže Karamarkovu smjenu

Dodao je i da mu je policajac koji ga je uhitio isto potvrdio uz riječi da su sad pretjerali i da potiču građane na kaznena djela što je kazneno djelo samo po sebi. U policiji su im oduzeti i mobiteli da dalje ne bi mogli koordinirati akciju što je, tvrdi Tomašević, bilo prilično glupo od policije jer je bez koordinacije situacija mogla izmaknuti kontroli. – Nisam dočekao objašnjenje kako sam to kazneno djelo počinio, pušten sam s ostalima uz prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira te zabranu kretanja Frankopanskom do Varšavske i Gundulićevom u trajanju od osam dana. Ako prekršimo zabranu, moramo platiti kaznu od deset tisuća kuna za koju smo prvi put čuli da se u ovu svrhu izrekla – rekao je. ... Teodor Celakoski iz Prava na grad upozorio je da je zabrana kretanja i zabrana prava na prijavljeni prosvjed kršenje Ustava i da policija nad prosvjednicima, izričući im zabrane, provodi nezakonite radnje.


VIDEO: Zbog Varšavske uhićeno više od 140 ljudi

"Odnesite Horvatinčića! Nosite Milana u 'maricu'! Vratite nam državu! Pucajte u prsa, bando!", ori se Varšavskom dok policajci odnose jednog po jednog građanina.


Ženske udruge traže Karamarkovu ostavku

Smatramo da je korištenje nesrazmjerne i neopravdane sile od strane pripadnika interventne policije prema aktivistima i aktivistkinjama koji su mirno izražavali svoje mišljenje na uredno prijavljenom javnom okupljanju skandalozno i neprihvatljivo. Ovakvo postupanje policije u centru Zagreba predstavlja napad na temeljna ljudska prava građana i građanki Republike Hrvatske te ne doprinosi povjerenju građana i građanki u institucije Republike Hrvatske. Sramotno i nedopustivo je privođenje građana i građanki u policijske postaje te njihovo višesatno zadržavanje u pritvoru zbog mirnog izražavanja mišljenja. ... Posebno se zgražamo zbog činjenice da su Teodor Celakoski i Urša Raukar po hitnoj proceduri dobili mjeru zabrane prilaska Varšavskoj ulici nakon puštanja iz policijske postaje, dok žene žrtve partnerskog nasilja ne mogu biti zaštićene istom mjerom iako su njihovi životi u opasnosti. Također smo dobile informaciju da su navodno u policijskoj postaji Remetinac počeli puštati građane i građanke uz uvjet da potpišu izjavu kojom se odriču prava na odvjetnika/icu.


Elemental "za grad" - VIDEO


Zgrožena i Europska stranka zelenih

"Pritvoriti sto pedeset mirnih prosvjednika zbog sudjelovanja u mirnim demonstracijama je zgražavajuće za zemlju koja je u procesu pristupanja Europskoj uniji. Prosvjednici su pušteni pod uvjetom zabrane pristupanja okolnom području u kojem se odvijaju građevinski radovi na osam dana. To nije način na koji se postupa s mirnim prosvjednicima i pada daleko ispod standarda koji se očekuje od zemlje koja teži članstvu u EU", izjavio je Philippe Lamberts, glasnogovornik Europske stranke zelenih.


"Šelebaj, Hloverka, Šprajc, sramite se!"


"HOTO tamo pjeva" + video: Hapšenja u Varšavskoj