srijeda, 28. srpnja 2010.

Borba za Varšavsku se nastavlja - priključite se!


Zelena akcija poziva volontere i volonterke za sudjelovanje u Živom zidu za Varšavsku
http://www.h-alter.org/vijesti/pritisak-odozdo/borba-za-varsavsku-se-nastavlja-prikljucite-se


Suprotno informacijama koje su se u brojnim medijima pojavile povodom tiskovne konferencije koju su Zelena akcija i Pravo na grad održale 21. srpnja, aktivnosti usmjerene na obranu Varšavske nisu obustavljene.


Pozivamo sve građane zainteresirane za sudjelovanje u daljnjim akcijama, posebice one koji će preko ljeta ostati u Zagrebu, da se prijave u Živi zid za Varšavsku - putem obrasca na Internetu ili na telefon 4813 096, radnim danom od 10:00 do 17:00.


Izvor: Borba za Varšavsku se nastavlja - priključite se!



Linkovi o Palestini/Izraelu:

Izrael se priprema za suočavanje s humanitarnim flotilama

Izraelski dnevni list Maariv je u nedjelju (25. srpnja) objavio da se Izrael sprema za suočavanje s humanitarnim flotilama koje plove za Gazu iz Libanona, Libije, Katara i Omana, a koje su navodno sve organizirale islamske organizacije. Vrijeme kad bi brodovi trebali stići u Gazu za sad nije poznato. Izraelski dužnosnici također navodno vjeruju da Iran također namjerava poslati jedan humanitarni brod, jer želi da iranski građani također sudjeluju u humanitarnim flotilama „zbog medija“. Iranski brod bi trebao isploviti iz Crnog mora i pokupiti još aktivista u Istanbulu prije nego krene za Gazu, prema izvještavanju izraelskog lista Maariv. List također navodi da će brodovi iz Libanona i Sirije biti tretirani kao neprijateljski brodovi.


David Rovics - Song for the Mavi Marmara


UN Promises Delivery of Freedom Flotilla Cargo to Gaza

(26. srpanj 2010.) Ured UN-ovog posebnog koordinatora za Srednji istok (UNSCO) je obećao da će humanitarnu pomoć koju je Izrael zaplijenio u svom napadu na flotilu dostaviti u Gazu. Free Gaza Movement ponovo upozorava da samo potpuno ukidanje izraelske politike zatvaranja granica Pojasa Gaze može omogućiti početak oporavka gospodarstva na tom području, jedinom na svijetu koje nema pristup vlastitom moru. „Pozivamo ljude iz cijelog svijeta da vrše pritisak na svoje vlade kako bi se otvorile granice Gaze, ne samo za humanitarnu pomoć, već i za trgovinu i kretanje osoba, kako bi kolektivno kažnjavanje civilnog stanovništva u Gazi uistinu prestalo“, rekla je Huwaida Arraf, predsjednica Free Gaza Movementa. „Iz tog ćemo razloga u Pojas Gaze nastaviti slati brodove s robom za civilnu namjenu koju Izrael ne pušta u Pojas Gaze, a na povratku ćemo brodove natovariti robom iz Gaze koja je namijenjena za izvoz. Radujemo se međunarodnoj suradnji u razvitku sustava potvrda za pomorsku rutu koji će svima jamčiti sigurnost, dostavu humanitarne pomoći, te pravednu trgovinu.“ Izrael i dalje drži brodove koje je ilegalno zaplijenio, uključujući brodove flotile, te brod Spirit of Humanity, koji je oteo u lipnju 2009.


Where the hell is MATT? ... MATT is in Gaza with UNRWA


The Forgotten American

I also have little doubt that if the incident had been different — say a 19-year-old American student called Michael Sandler killed by a Palestinian gunman in the West Bank when caught in a cross-fire between Palestinians and Israelis — we would have been deluged in stories about him. But a chill descends when you have the combination of Israeli commandos doing the firing, an American with a foreign-sounding Muslim name, and the frenzied pre-emptive arguments of Israel and those among its U.S. supporters who will brook no criticism of the Jewish state. This chill is a bad thing. Let’s do whatever it takes to find out how Dogan died — and the eight other victims. The Middle East requires more open debate and the dropping of taboos. ... Professor Dogan, who teaches at Kayseri University, told the Wall Street Journal’s Marc Champion (who wrote the best piece on Dogan) that he’s been wondering what the U.S. response would have been if his son had been a Christian living stateside. Having lived in America, he said, “I know what people do there when a cat gets stuck in a tree.” It’s different, however, when an American Muslim male gets stuck in a hail of Israeli gunfire.


Activists to set sail for Gaza

Kanadski aktivisti namjeravaju ploviti za Gazu (26. srpanj 2010.)

Skupina kanadskih pro-palestinskih aktivista namjerava se priključiti međunarodnoj humanitarnoj flotili koja će ovu jesen ploviti u Gazu, prosvjedujući protiv izraelske blokade tog područja. Organizatori kanadskog broda pokušavaju prikupiti 300 000 američkih dolara za kupnju broda, hrane i druge humanitarne pomoći. Namjeravaju isploviti iz Sredozemlja sredinom listopada, ali još nije određen točan datum. „Naša je misija mirovna. Nemamo namjeru provocirati, ali naša poruka i naš stav su vrlo jasni: smatramo da blokada treba biti ukinuta.“ rekao je Ehab Lotayef, glasnogovornik skupine.



Ostali linkovi:

Evropski lov na vještice

Bez definiranja radikalnog i radikalizacije, EU činovnici sveli su potencijalne nasilnike na četiri kategorije: ekstremno lijeve/desne, nacionaliste, islamiste i antiglobaliste, sve navodno u cilju boljeg shvaćanja što ljude dovodi do odluke o nasilnom djelovanju. Tome bi trebao poslužiti instrument od sedamdeset pitanja koja skeniraju cjelokupni život i djelovanje određenog pojedinca ili grupe koja u nekom trenutku padne pod znatiželju sustava. Pokriveno je sve, od osnovnih podataka o datumu i mjestu rođenja pa do obiteljskih, emocionalnih i ekonomskih okolnosti. Tamo negdje pri kraju upitnika nalazi se pitanje koje bi, očito trebalo biti na početku: "Je li osoba imala usmenih komentara o poduzimanju nasilnih akcija?" (Has the person made oral comments on intention of taking part in violent action?) ... Pitanja kojih nema u upitniku, ostaju otvorena. Kako se to uopće definira radikal i radikalno? Što uopće predstavlja taj proces označen kao radikalizacija i kojim se opravdava namjera popisivanja aktivista? Kako se mogu uspostaviti čvrste veze i povezanosti između hodanja po raznim protestima, izražavanja neslaganja s vlasti i stvarnog odlučivanja na nasilje? Kako se to definira npr. islamist? Da li u tu kategoriju spadaju i osobe koje su rođenjem povezane sa islamskom vjerom i preko raznih udruga i kulturnih centara ostaju povezani s njom? Tko sve uopće spada u kategoriju antiglobalista i da li to znači da po defaultu spada u nasilnika?