četvrtak, 29. srpnja 2010.

Aktivisti blokirali ulaz u Varšavsku, uhićeno 20-tak mirnih prosvjednika


Nova uhićenja pred Varšavskom
Danas nešto prije 12 sati grupa od tridesetak aktivistkinja i aktivista Zelene akcije i Prava na grad pokušala je spriječiti kretanje jednoga kamiona koji je iznosio građevni materijal iz Varšavske ulice, u kojoj grad Zagreb podiže rampu za potrebe Hoto-projekta. Ubrzo su se na mjestu događaja ukazale snažne redarstvene snage, uhitile aktiviste i pritvorile ih.


Policija opet trpa građane u "marice" u Varšavskoj!

Točno pet do 12 aktivisti Prava na grad i Zelene akcije ponovno su blokirali ulaz u Varšavsku i radove na iskopavanju ulazno-izlazne rampe. Teo Celakoski iz Prava na grad u sjedećem nam je položaju objasnio da se opstrukcija radova kontinuirano nastavlja budući da pravno nije riješeno pitanje Varšavske 6 pa rupa koja se kopa - ne vodi nikuda. "To je skandalozno, bespravno, i apsolutno neprimjereno, plus još što ćemo mi kao građani iz našeg džepa platiti 13 milijuna kuna", kaže Celakoski. Gundulićeva je opet zatvorena za promet, a policijske marice počele su se puniti prosvjednicima koje polako, ali sigurno odnosi za sada samo temeljna policija.


Uhićeni svi prosvjednici koji su blokirali Varšavsku!

"Blokirali smo pristup kamionu koji je htio ući na gradilište u Varšavskoj ulici", kazao je za Index Tomislav Tomašević par minuta iza podneva. Aktivisti su posjedali pred kamion i time blokirali nastavak radova. Kako doznajemo, odmah za njima na teren su izašli i policajci s četiri marice. Tridesetak policijskih službenika potrpali su u maricu dvadesetak mirnih prosvjednika. Blokada Gundulićeve i Masarykove ulice potrajala je tek 20-ak minuta.


Nova blokada Varšavske završila uhićenjem svih prosvjednika

– Bit ćemo nepredvidivi i idemo dalje suprotno najavama u medijima da nećemo preko ljeta raditi ništa za Varšavsku. Nastavljamo dalje s akcijama i nije nam jasno zašto građani plaćaju 12 milijuna kuna za rampu za koju se još ne zna hoće li ičemu koristiti. Gradonačelnik nas je zgrozio svojom izjavom i poručujem kako ćemo djelovati sva tri mjeseca, koliko je predviđeno trajanje radova – rekao je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije .



1 vijest o Palestini/Izraelu:

UAE foreign minister backs Cyprus-Greece bid to boost flow of humanitarian aid into Gaza

Ujedinjeni Arapski Emirati podržali ciparsko-grčki prijedlog o transportu humanitarne pomoći za Gazu (28. srpanj 2010.)

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata je izjavio da njegova zemlja podržava ciparsko-grčki prijedlog da Cipar bude lokacija s koje će se prevoziti humanitarna pomoć namijenjena za blokirani Pojas Gaze. Prijedlog, prema kojem bi se ciparske luke koristile za dostavu humanitarne pomoći za Gazu, podržava i Europska unija. Nije poznato gdje bi prema tom prijedlogu brodovi iskrcavali svoj teret i kako bi humanitarna pomoć ulazila u Gazu.