srijeda, 2. lipnja 2010.

Nekoliko vijesti o izraelskom napadu na humanitarnu flotilu


Vojnici su, nakon što su se spustili na brodove tukli putnike, te svakome stavili platnenu vreću na glavu i lisice na ruke. Kad su ih odvukli u Ašdod, izraelske su vlasti tamo od otetih aktivista zahtijevale da potpišu izjavu na hebrejskom. Ann Wright i mnogi drugi aktivisti odbili su potpisati. Ann je nakon toga odvedena u Be'ershebu.

Mediji javljaju da su Izraelci oslobodili otete humanitarce i borce za ljudska prava, no to nije istina. Iako je Vijeće sigurnosti od Izraela između ostalog zatražilo trenutačno puštanje svih civila s brodova na slobodu, palestinski aktivisti iz Izraela još su uvijek zarobljeni, a Izrael ih optužuje za ozbiljne prekršaje. Među zarobljenim izraelskim Palestincima su
čelnici Islamskog pokreta u Izraelu Sheikh Raed Salah i Sheikh Hamas Abu Daabes, te Muhammed Zeidan, predsjednik Visokog odbora za arapske državljane Izraela i Lubna Masarwa, aktivistica Pokreta za slobodnu Gazu. Svo četvoro su oteti na turskom brodu Marmara koji je u sklopu humanitarne flotile plovio u Gazu i koji je u ponedjeljak napala izraelska mornarica. Izraelski sud im je odredio pritvor od tjedan dana. Svo 4 su palestinski državljani Izraela. Država prijeti da bi mogli biti optuženi za razna kaznena djela, od urote da počine prekršaj do posjedovanja i upotrebe oružja. Iako su neki od putnika posegnuli za stvarima koje su im se našle pri ruci i pokušali silom zaustaviti napad izraelskih vojnika na brod, tužiteljstvo nema dokaza da je i ovo 4 ljudi u tome sudjelovalo i silom pokušavalo obraniti brod Mavi Marmara od napada izraelskih vojnika.

Vijeće sigurnosti UN-a je u utorak pozvalo na nepristranu i vjerodostojnu istragu izraelskog napada na brodove. U napadu na humanitarni konvoj u međunarodnim vodama ubijeno je najmanje 16 civila. Vijeće sigurnosti je osudilo napade koji su rezultirali smrću i ranjavanjem na turskom brodu Mavi Marmara i brodu Europske kampanje za okončanje opsade Gaze. Vijeće sigurnosti također je zatražilo oslobađanje brodova i civila koje je Izrael oteo. Vijeće je pozvalo na promptnu, nepristranu, vjerodostojnu i transparentnu istragu u skladu s međunarodnim standardima i naglasilo važnost implementacije rezolucije 1860, koja poziva na neometano snabdijevanje i distribuciju humanitarne pomoći za 1,5 milijuna stanovnika Pojasa Gaze.
Odvjetnici aktivista tražili su u utorak od Izraela da oslobodi aktiviste i vrati im brodove kako bi mogli nastaviti svoj put u Gazu. Aktivisti nisu namjeravali ulaziti u Izrael, već izravno iz međunarodnih voda uploviti u teritorijalne vode Pojasa Gaze.

Izraelski napad - priopćenje Zelene liste

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih, izražava ogorčenje napadom izraelskih snaga na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć u Gazu, što je rezultiralo smrću najmanje 19 osoba i više desetaka teško ranjenih. ... Zbog blokade koju je Izrael nametnuo, dostava nužne humanitarne pomoći nije moguća kopnenim putem. Europska unija i međunarodna zajednica u cjelini moraju izvršiti pritisak na Izrael da ukine tu blokadu. Nažalost, činjenica da nisu pružile potporu konvoju bila je signal koji je država Izrael protumačila kao dozvolu za ovaj čin terora.


Israel Navy Massacres Freedom Flotilla Passengers in International Waters


Gaza Freedom flotilla carried world-renowned names and veteran activists

The largest flotilla launched to challenge the Gaza blockade also carried the most passengers, well over 600 people, believed to include 27 from the UK. Internationally renowned names were on board, among them activists, authors, film-makers, politicians and journalists from Europe, the Middle East, the US and Canada. Among the most famous is Henning Mankell, author of the best-selling Wallander series of crime novels.


Eyewitness and victim recounts Israel flotilla attack on an American boat and crew

Huwaida Arraf iz Pokreta za slobodnu Gazu, govori o nasilju izraelskih vojnika nad njom i drugim nenasilnim aktivistima koje je doživjela kad je izraelska vojska u međunarodnim vodama napala brod Challenger 1 koji je u flotili plovio pod američkom zastavom.


Gaza flotilla deaths: pressure builds on Israel for full inquiry

Izrael tvrdi da je prilikom pružanja nasilnog otpora napadu izraelske vojske na turski brod Marmara ranjeno 7 izraelskih specijalaca, uključujući nekoliko teško ranjenih, pa su se izraelske snage „u samoobrani“ poslužile pretjeranom silom u svom ilegalnom napadu na humanitarni brod u međunarodnim vodama. Putnici broda su, kao i cijeli svijet, šokirani razinom sile koju je protiv nenaoružanih civila upotrijebila izraelska vojska.