ponedjeljak, 31. svibnja 2010.

Update o izraelskom napadu na nenaoružane humanitarce


Informacije uglavnom s Twittera:
Izraelske vlasti još uvijek nisu objavile imena ubijenih i ranjenih civila s humanitarnih brodova koje su napale, niti daju informacije o lokaciji na kojoj drže preostale aktiviste koje su u međunarodnim vodama otele.

Na brodu Europske kampanje za okončanje opsade Gaze ranjeno je 3 ljudi, uključujući kapetana. Napadnuto je više brodova.

U svojoj već poznatoj maniri potpuno poludjele zemlje koja je već odavno izgubila svaki moralni, ali i zdravorazumski kompas (Jel se vi možete prisjetiti neke druge zemlje koja bi se na ovako okrutan i zločinački način drznula pred očima cijelog svijeta napasti i pobiti međunarodne humanitarce? Ja, koliko god se trudila, ne mogu.), Izrael je -- unatoč tome što je izraelska blokada ilegalna i predstavlja ratni zločin prema međunarodnom pravu, a nakon što je prekršio međunarodno pravo vojno napavši civilne brodove u međunarodnim vodama i ubio 19, te ranio desetke nenanaoružanih i nenasilnih civila/boraca za ljudska prava -- najavio da će „procesuirati“ sudionike flotile koji su "napali" izraelske vojnike. Inače, aktivisti žele skrenuti pozornost javnosti da su napadnuti civili mahali bijelim zastavama, a ne palicama, kako to tvrde izraelske vlasti.

Brod Marvi Marmara još je uvijek na moru. Ranjeni su evakuirani u izraelske bolnice, a druge brodove izraelske snage odvlače u Izrael.

Free Gaza Movement već sada najavljuje da će ponovo ploviti u Gazu, te da će objaviti sve snimke koje Izraelci ne uspiju zaplijeniti, kao i svjedočanstva preživjelih ovog barbarskog i zločinačkog napada na nenaoružane civile kojima je jedina namjera bila dostaviti humanitarnu pomoć u Pojas Gaze u kojem vlada humanitarna katastrofa zahvaljujući izraelskoj nečovječnoj i zločinačkoj politici prema tom dijeliću sredozemnog priobalja, ali zahvaljujući također i pasivnosti i prešutnom odobravanju te kriminalne politike od strane tzv. „međunarodne zajednice“, koja Izraelu dopušta da Palestince kolektivno kažnjava, unatoč obvezama koje države međunarodne zajednice imaju prema međunarodnom pravu, a to je da spriječe kršenje Ženevskih konvencija i osiguraju poštivanje međunarodnog prava.

U Sarajevu je skupina studenata prosvjedovala na ulicama.

Diljem svijeta organiziraju se prosvjedi protiv izraelskog napada na civile i ilegalne blokade Pojasa Gaze.


Više informacija u prethodnim postovima (1, 2, 3) i na:

Support the Freedom Flotilla - Emergency Response Plan

The Free Gaza Movement

Witness Gaza


Još linkova:
Snimke s jednog od napadnutih brodova i prilog CNN-a na engleskom i turskom, te Al-Jazeere na arapskom