subota, 15. svibnja 2010.

Flotila civilnih humanitarnih brodova kreće u Pojas Gaze


Jučer, 14. svibnja 2010, u 22:45 sata po lokalnom vremenu iz Irske je isplovio brod Rachel Corrie i uputio se prema Sredozemnom moru, gdje će se zajedno s brodovima iz Turske i Grčke spojiti u Flotilu slobode u organizaciji Free Gaza Movementa i drugih mirovnih i humanitarnih organizacija.

Flotila će zatim otploviti za Pojas Gaze i ponovo pokušati probiti ilegalnu i nečovječnu blokadu kojom Izrael u suprotnosti s međunarodnim pravom kolektivno kažnjava cjelokupno civilno stanovništvo Pojasa Gaze, uključujući djecu koja tamo čine više od 50% stanovništva.


Izrael je kao i obično zaprijetio da neće poštivati međunarodno pravo i da će civilne brodove, koji prevoze humanitarnu pomoć, građevinski materijal, lijekove i školski pribor, i nenaoružane mirovne aktiviste, ako bude „potrebno“, i vojnom silom spriječiti da kroz međunarodne vode i teritorijalne vode Pojasa Gaze uđu u Pojas Gaze.


Iz Free Gaza Movementa poručuju da ih ovakve prijetnje neće zastrašiti niti odvratiti od putovanja u Gazu. Naglašavaju da ovakve šokantne izjave samo pokazuju koliko je okrutna i nasilna priroda izraelske politike prema Pojasu Gaze.


Ova međunarodna flotila humanitarnih brodova svojim prkošenjem izraelskoj ilegalnoj blokadi djeluje u skladu s univerzalnim načelima ljudskih prava i poziva sve države potpisnice Četvrte ženevske konvencije da izvrše pritisak na Izrael kako bi ta zemlja ispoštovala svoje obveze prema međunarodnom humanitarnom pravu, ukinula pogubnu blokadu Pojasa Gaze i suzdržala se od napada na nenasilni humanitarni konvoj.


Koaliciju udruga i organizacija koje sudjeluju u ovoj flotili čine Pokret za slobodnu Gazu (FG), Europska kampanja za okončanje opsade Gaze (ECESG), Insani Yardim Vakfi (IHH), Brod za Gazu Grčka, Brod za Gazu Švedska i Međunarodni odbor za ukidanje opsade Gaze, dok još stotine drugih udruga i organizacija diljem svijeta podupiru ovu akciju.


Švedski sudionici, uključujući parlamentarca Zelene stranke Mehmeta Kaplana, zatražili su sastanak sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom kako bi s njime razgovarali o mjerama koje švedska vlada i Europska unija namjeravaju poduzeti s ciljem zaštite humanitarnog putovanja ovih nenasilnih civilnih brodova, a prije nekoliko dana turski je premijer Erdogan ponovo izrazio svoju potporu „ukidanju opsade Pojasa Gaze“ i dodao da se ukidanje izraelske blokade nalazi na vrhu liste prioriteta turske vlade.


Putovanje i daljnje odvijanje događaja pratite na Free Gaza Movement
.
(ja ću nažalost biti prezaposlena da to popratim i ovdje na blogu)