petak, 12. veljače 2010.

Linkovi o Varšavskoj


O građanskom otporu devastaciji i krađi Varšavske i barbarskoj reakciji hrvatskih vlasti iz H-ALTER-a:

Ne damo Varšavsku! - VIDEO

Prosvjed protiv ukidanja pješačke zone u Varšavskoj (srijeda, 10. veljače 2010.)


Uklanjanje nepoćudnih objekata - VIDEO

Kud gradonačelnik okom, tu policija skokom. Noć nakon Bandićeve optužbe građana koji prosvjeduju protiv devastacije Varšavske da skrnave poduzetnički duh grada, i njegova poziva upućenog nadležnim službama na "daljnje korake", intervnentni organi su, u skladu sa svojim imenom i progamom - intervenirali. (četvrtak ujutro, 11. veljače 2010.)


Izvlačenje iz kontejnera i piljenje cijevi, video!


Uhićeno dvadesetak aktivista, konj rascjepan

Interventna policija okružila je jutros oko četiri sata Varšavsku ulicu i upala u kontejnere u kojima su posljednjih tjedan dana u smjenama dežurali aktivisti. Dvadesetak ih je uhićeno nakon pružanja nenasilnog otpora, a među uhićenima su i predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević te glumica Urša Raukar. Cijela akcija ukrcavanja kontejnera na kamione i rascjepavanja trojanskog konja trajala je 2 i pol sata, a novinare policija nije puštala blizu. Policijska intervencija dogodila se samo nekoliko sati nakon velikog prosvjeda na kojem se okupilo oko četiri tisuće ljudi. Razlog iskazivanja represije bio je komunalni prekršaj. Okupljanje građana bilo je uredno prijavljeno policiji. "Smatramo da se slanjem interventne policije na komunalni prekršaj država svrstala na stranu korumpiranog gradskog poretka", izjavio je Teodor Celakoski iz Prava na grad.


Čišćenje ulica

Gotovo da više ne treba ni napominjati kako se ovdje radi o apsolutnoj koliziji privatnog i javnog interesa, i to po HOTO-principu: što je moje - to je samo moje, a što je zajedničko - to je opet moje. Javni interes - o kojem govori Bandić kada tumači perverzne snošaje između gradskih institucija i jedne privatne kompanije - više se ni na koji način ne može dokazati. Štoviše, car je potpuno gol: ne radi Horvatinčić za Zagreb, kako se to želi prikazati, nego Grad Zagreb radi za Horvatinčića. Istinski javni interes treba, pak, očitavati iz one javnosti koja se oglasila preko stotina aktivista, preko tisuća prosvjednika, preko desetaka tisuća potpisnika peticije protiv devastacije centra grada. Eventualni podržavatelji HOTO-BANDIĆ-grupe, koje se svako malo spominje u smušenim izjavama glavnih aktera ovog ekonomsko-političkog trilera, trebaju biti percipirani kao šutljiva javnost koja stoga i nije javnost. U najmanju ruku, Horvatinčić i Bandić ne mogu reprezentirati tu fantomsku pro-kapitalističku javnost.


GONG: Opasni presedani

Umjesto demokratske prakse dijaloga, javnih rasprava i omogućavanja građanima grada da sudjeluju u odlukama koje se tiču njih i njihovog životnog prostora, gradska vlast posegnula je za uporabom sile i zastrašivanjem. Time je potvrdila opravdanost strahove građana i svoju neosjetljivost za njihove prosvjede i prohtjeve . Policija, ili komunalni redari, prilikom intervencije uništili su drvenu skulpturu "Trojanski konj" i time počinili i materijalnu štetu nad tuđim vlasništvom i devastirali vrijedan primjerak aktivističke umjetničke intervencije u gradski prostor. Podsjećamo da je intervenciji policije prethodilo nekoliko javnih istupa čelnika grada koji su u sukobu s elementarnim zahtjevima javnog komuniciranja i suprotni duhu niza antidiskriminacijskih propisa protiv šovinističkog i uvredljivog javnog oslovljavanja. ... Privatni, korporacijski mediji prethodno su tjednima vodili agresivnu kampanju protiv legitimnog građanskog prosvjeda i pri tom napadali i vrijeđali ugledne pojedince i pojedinke koji podržavaju građanski protest i neposluh. Medijskoj pristranosti svjedočimo i u emisiji Otvoreno, HRT-a, 10. veljače 2010. Nekoliko sati nakon prosvjeda u kojem sudjeluju tisuće ljudi, a kojima je javna televizija posvetila jedva nekoliko trenutka, voditeljica Otvorenog, Hloverka Novak Srzić, u studio je dovela samo poduzetnika Horvatinčića i dala mu nerazmjerno veliki prostor da objasni svoj pogled na stvari, odnosno svoje interese, dok su argument civilnih inicijativa i građanskih udruga izostali. Tom prigodom, g. Horvatinčić također je pribjegao politikantskim objedama organizatora prosvjeda i prosvjednika.


Represija kao odgovor

Noćašnja intervencija policije na nenasilni otpor građana i građanki grada Zagreba, uništavanje vrijedne umjetničke skulpture, zatvaranje aktivista i aktivistica govore nam kako službene institucije i dalje više vjeruju u nasilje nego u dijalog s građanima, što nam jasno svjedoči o sumraku demokracije u Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Priča o oštrom suprotstavljanju korupciji u kojem neće biti nedodirljivih raspala se pred našim očima poput kule od karata. Netko ima moć u ime svojih interesa i želje za stjecanjem profita pozvati policiju i napraviti emisiju na JAVNOJ TELEVIZIJI (uredila i vodila Otvoreno Hloverka Novak Srzić) u kojoj se čuje samo jedna strana - ona koja namjerava ZARADITI - dok se glasovi nekoliko tisuća građana prešućuju. Onog trenutka kad vlast (uz poslušnice i priležnike) ne želi čuti glas javnosti, kada ignorira prikupljene potpise, kada svjesno umanjuje brojke nezadovoljnih građana i kada, konačno, represijom odgovara na nenasilje, postaje upitan njezin legitimitet. Kada demokracija postaje okvir za represiju, možemo samo utvrditi kako je nešto vrlo trulo u takvoj i takozvanoj demokraciji.



Više informacija:

Uključite se u Živi zid za Varšavsku


Nedamo Varšavsku


Pravo na grad


Zelena Akcija