ponedjeljak, 28. prosinca 2009.

UPDATE O KONVOJU VIVA PALESTINA I GAZA FREEDOM MARCHU


Prema posljednjim informacijama organizatori konvoja su dogovorili da će se konvoj vratiti kroz Siriju i od tamo nastaviti put za Egipat. Dogovor je u jordanskoj luci Aqaba s egipatskim konzulom postigao turski pregovarač . Konvoj će putovati do sirijske luke Latakia i od tamo otploviti do egipatske luke El-Arish, odakle će krenuti u Gazu. Konvoj je u Aqabi 5 dana čekao na promjenu odluke egipatskih vlasti koje su konvoju zabranile da u Egipat uđe kroz luku Nuweiba u Crvenom moru. Viva Palestina je u Gazu planirala ući 27. prosinca na godišnjicu početka izraelske ofenzive.

U Egiptu su se okupile i stotine sudionika prosvjedne povorke Gaza Freedom March, koji namjeravaju u Gazi zajedno s Palestincima sudjelovati u prosvjednoj povorci na graničnom prijelazu Erez između Gaze i Izraela. Oko 300 francuskih aktivista, koji su u Egipat stigli kako bi probili izraelsku ilegalnu blokadu i sudjelovali u toj povorci, noć su proveli ispred francuskog veleposlanstva u Egiptu i zaustavili promet u jednoj od glavnih ulica egipatskog glavnog grada. Egipatska policija je čak na kratko vrijeme pritvorila 38 međunarodnih mirovnih aktivista, uključujući i američke, britanske, španjolske, japanske i grčke državljane u gradu El-Arish. Policija je također onemogućila 200 međunarodnih aktivista da unajme brodove i na rijeci Nil održe svečanost u spomen na ubijene u prošlogodišnjoj trotjednoj izraelskoj agresiji na Gazu.


Hvala svima koji su slali poruke za VIVA PALESTINU. Poruke i dalje treba slati za Gaza Freedom March, čijim su organizatorima egipatske vlasti poručile da neće otvarati granični prijelaz Rafah slijedećih nekoliko tjedana. Hedi Epstein, 85-godišnja preživjela žrtva Holokausta koja je u Kairo došla kako bi sudjelovala u Gaza Freedom March-u u Gazi, započela je štrajkati glađu kako bi privolila egipatske vlasti da promijene svoju odluku i puste 1300 međunarodnih sudionika Gaza Freedom March-a u Pojas Gaze kroz granični prijelaz Rafah. Egipatske vlasti trenutno aktivistima ne dopuštaju da napuste Kairo.

Više informacija: VIVA PALESTINA
& Gaza Freedom March