četvrtak, 31. prosinca 2009.

Međunarodni aktivisti iz Kaira kreću prema Gazi

Gaza Freedom March na Trgu Tahreer u Kairu, 31. prosinac 2009.

Nakon što je Egipat odbio aktivistima Gaza Freedom Marcha dopustiti da uđu u Gazu, više od 1300 nenasilnih aktivista za mir i pravdu kreće u Gazu pješice.
Unatoč policijskim barikadama koje su postavljene u cijelom centru Kaira, u pokušaju egipatskih vlasti da prosvjednike zatvore i spriječe da prosvjeduju iz solidarnosti s Palestincima, međunarodni aktivisti izložili su svoje transparente i pozivaju ljude koji podržavaju mir diljem svijeta da im se pridruže u njihovom zahtjevu za okončanjem opsade Pojasa Gaze.

Aktivisti su u Kairu protiv svoje volje, jer im Egipat onemogućava da odu u Pojas Gaze. Aktivisti su došli kako bi 31. prosinca zajedno s 50 000 Palestinaca prosvjedovali protiv ilegalne izraelske blokade na palestinskoj strani graničnog prijelaza Erez između Izraela i Pojasa Gaze. Na izraelskoj strani prijelaza Erez prosvjeduju izraelski mirovni aktivisti i izraelski Palestinci.


Neki su međunarodni aktivisti uspjeli zaobići policijske barikade i započeli prosvjed na Trgu Tahreer u centru Kaira. Pridružili su im se Egipćani koji žele osuditi ulogu svoje vlade u provođenju blokade Pojasa Gaze. Egipatske su vlasti nastojale međunarodne aktiviste odvojiti od egipatskih građana.


Policija protiv prosvjednika koristi brutalnu silu. Prosvjednici pjevaju i opiru se pokušajima egipatskih vlasti da rasprše prosvjed. Baner Gaza Freedom Marcha visi s jednog drva na trgu. Neki su prosvjednici ozlijeđeni i krvare, a policija im uništava fotoaparate i kamere.


Sudionici Gaza Freedom Marcha su pripadnici svih vjera, mirovni aktivisti, liječnici, umjetnici, studenti, političari, pisci... iz 43 različite zemlje. Zajedničko im je to što na isključivo nenasilan način žele probiti i ukinuti izraelsku ilegalnu blokadu Pojasa Gaze.


Aktivisti najavljuju da će hodati koliko god budu mogli u smjeru Gaze i ako budu zaustavljeni silom, da će nastaviti prosvjedovati. Pozivaju sve ljude koji podržavaju mir i pravdu da ih podrže u njihovoj borbi za slobodu Palestinaca.


U cijelom se svijetu održavaju prosvjedi solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze.



Više informacija: Gaza Freedom March