srijeda, 18. studenoga 2009.

Adeeb Abu Rahme – nenasilni prosvjednik već više od 4 mjeseci u pritvoru na temelju lažnih optužbi

nenasilni prosvjednik Adeeb Abu Rahme (u sivoj majici) na prosvjedu u Bil'inu

Adeeb Abu Rahme, jedan od vodećih palestinskih nenasilnih mirovnih aktivista, uhićen je u srpnju 2009. tijekom tjednog nenasilnog prosvjeda protiv izraelskog ilegalnog aparthejdskog Zida u selu Bil'in na Zapadnoj obali.

Snimka nenasilnog prosvjeda, nasilnog odgovora izraelske vojske i Abu Rahmeovog uhićenja može se pogledati ovdje.
(Adeeb je prosvjednik u narančastoj majici)

Izraelska je vojska Abu Rahmea optužila da je „poticao na nasilje“, zbog čega bi on mogao biti osuđen na ozbiljnu zatvorsku kaznu. Tijekom postupka Adeeb mora ostati u pritvoru, što znači da bi u vojnom zatvoru mogao provesti od nekoliko mjeseci do godinu dana.


Adeeb je otac 9 djece i jedini u obitelji zarađuje kako bi prehranio svoju djecu, ženu i majku.


Tisuće mirovnih aktivista (uključujući Izraelce) koji su prosvjedovali zajedno s Adeebom mogu posvjedočiti da on nikada u 5 godina koliko se bavi nenasilnim aktivizmom nije upotrijebio ni poticao na nasilje, čak ni u reagiranju na provokacije i ozbiljne napade na sebe, te da je predan nenasilnoj i dostojanstvenoj borbi Palestinaca za ostvarenje njihovih prava.


Unatoč svemu tome Adeeb Abu Rahme još se uvijek nalazi u pritvoru, a postupak protiv njega je u tijeku.


Izvor: ISM



Nekoliko linkova za Palestinu/Izrael:

HRW: Under Cover of War: Hamas Political Violence in Gaza

Izvještaj HRW-a o unutarnjem političkom nasilju i kršenjima ljudskih prava Palestinaca u Gazi u sjeni izraelske operacije „Lijevano olovo“
Tijekom izraelske vojne ofenzive u Pojasu Gaze, koja je trajala od 27. prosinca 2008. do 18. siječnja 2009. i u kojoj su izraelske snage ubile oko 1350 Palestinaca, a ranile njih oko 5000, Hamasove su sigurnosne snage ili maskirani naoružani napadači za koje se vjeruje da su povezani s Hamasom, izvan-sudski pogubili 18 osoba, koje su se uglavnom sumnjičile za kolaboraciju s Izraelom. Maskirani su naoružani napadači također pretukli i osakatili desetke Hamasovih političkih protivnika, naročito pripadnike i pristaše Hamasovog glavnog političkog rivala Fataha. Ovakvo se nasilje nastavilo i nakon što je Izrael povukao svoje snage iz Gaze: palestinske su organizacije za ljudska prava u periodu između 18. siječnja i 31. ožujka 2009. prijavile još 14 ubojstava. Hamasove su sigurnosne snage također upotrijebile silu protiv poznatih pripadnika Fataha, naročito onih koji su radili u Fatahovim sigurnosnim službama Palestinske samouprave. Naročito je zabrinjavajuće namjerno pucanje i ranjavanje u noge. Prema podacima Neovisnog povjerenstva za ljudska prava, pučkog pravobranitelja Palestinske samouprave, nepoznate su naoružane osobe namjerno pucale u noge najmanje 49 osoba u periodu između 28. prosinca 2008. i 31. siječnja 2009. Također je vrlo zabrinjavajuća pojava otmica i teškog premlaćivanja. Prema podacima Neovisnog povjerenstva za ljudska prava nepoznati su počinitelji u periodu između 28. prosinca 2008. i 18. siječnja 2009. fizički zlostavljali 73 muškaraca u Gazi. S druge strane, Fatahove vlasti na Zapadnoj obali također su intenzivirale represivne mjere protiv pripadnika i pristaša Hamasa na tom području. U razdoblju između 28. prosinca 2008. i 28. veljače 2009. palestinske su organizacije za ljudska prava zabilježile 31 prijavu mještana koji tvrde da su ih mučili pripadnici Fatahovih sigurnosnih snaga. Iste su organizacije također zabilježile jednu poznatu smrt u pritvoru i arbitrarni pritvor 2 novinara privatnih TV postaja za koje se smatra da podupiru Hamas. SAD i EU koje financiraju i obučavaju Fatahove snage nisu javno kritizirale ova ozbiljna kršenja ljudskih prava.


Thanks, Palestinians, for St George!

Although George is England's patron saint he never set foot here, and there is much argument about who this warrior-saint was and where he came from. But there are no such doubts in Palestine: George was a Palestinian born at Lydda and brought up in the Christian faith, although some sources insist that he was born in Cappadocea (Turkey) and taken home by his mother to her native Palestine when his father died.


Uri Avnery: Fascists in Israel: A Little Red Light

Perhaps Avigdor Lieberman is only a passing episode in the annals of the State of Israel. Perhaps the fire he is trying to ignite will flicker briefly and go out by itself. ... Either way, we should candidly confront the phenomenon he represents. If one believes that his utterances sound fascist, one has to ask oneself: is there a possibility that a fascist regime might come to power in Israel? ... When Yeshayahu Leibowitz coined, many years ago, the term “Judeo-Nazis”, the entire country blew up. Even many of his admirers thought that this time the turbulent professor had gone too far. But Lieberman's slogans do justify him in retrospect.