četvrtak, 22. listopada 2009.

Obavijest potencijalnim budućim partnerima izraelskih tvrtki


Čujem da je Mesić s Netanyahuom u Jeruzalemu dogovarao gospodarsku suradnju, pa samo želim podsjetiti i upozoriti hrvatske poslodavce (i građane) da se u svijetu (za kojim mi u Hrvatskoj malo kaskamo, ali doći će i to kod nas) provodi globalni bojkot Izraela zbog izraelskog institucionaliziranog aparthejda, 42-godišnje ilegalne okupacije, kolonizacije okupiranih palestinskih područja, izgradnje ilegalnog Zida i drugih teških kršenja ljudskih i međunarodnog prava koje Izrael svakodnevno provodi nad Palestincima. Tako da svatko tko razmišlja o nekakvoj poslovnoj suradnji s izraelskim tvrtkama može očekivati da će također biti predmetom bojkota (naročito na međunarodnom tržištu) i može se odmah pripremiti na financijske gubitke, kakvi su već neke strane tvrtke natjerali da odustanu od suradnje s izraelskim tvrtkama, barem na projektima kojima se krši međunarodno pravo, kao što je npr. bila izgradnja lake željeznice u ilegalno okupiranom i anektiranom Istočnom Jeruzalemu.

Apeliram na vašu savjest i na vaš razum kad se radi o vašem poslovanju i pozivam sve da ne prihvaćaju izraelska ulaganja i da ne surađuju s izraelskim tvrtkama, te da ne kupuju izraelske proizvode. Pozivam sve da se priključe globalnom bojkotu Izraela koji je nenasilna i legitimna metoda kojom možemo izraelske vlasti prisiliti na postizanje trajnog i pravednog mira u kojem će biti ispoštivana i zajamčena ljudska prava kako Palestinaca tako i izraelskih Židova odnosno svih ljudi koji žive na prostoru Palestine/Izraela bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili neku drugu pripadnost.


Više informacija o globalnom bojkotu Izraela:
Global BDS Movement
Bojkotirajte aparthejdski Izrael
Poziv palestinskog civilnog društva na bojkot Izraela

Kvazi-akademske udruge (čijim je članovima očito dovoljno na ambalažu napisati Peace, da bi oni to smatrali mirovnim), te ostale umjetničke i akademske institucije i pojedinci, ali i obični građani, na ovom linku mogu doći do informacija o akademskom i kulturnom bojkotu koji se na globalnoj razini provodi protiv Izraela:
PACBI

A mislim da bi kvazi-akademskim udrugama, te akademskim institucijama u Hrvatskoj i ovo moglo biti zanimljivo:
Pravo na obrazovanje: Otvoreno pismo međunarodnim akademskim institucijama

Za kraj još jedna mala opaska:
Jeste vidjeli kako se Mesić sastao i s izraelskim židovskim krajnjim desničarom i otvorenim rasistom Liebermanom? Očito su za predsjednika barem neki fašistoidi prihvatljivi sugovornici i suradnici, barem oni židovski... Ali nije to ni tako čudno ako se sjetimo da Mesić zapravo protiv fašizma (nekog, tj. onog kojeg su mu prokazali njegovi zapadni sponzori i koji je dovoljno slab da ga se on danas ne boji, a koji je često i zapravo samo produžena ruka vladajućih) rogobori samo zato jer mu je to politički oportuno, a ne zato jer je to njegov kategorički i moralan stav i jer su tzv. „ideje“ i metode fašizma, rasizma i ultradesnice općenito krajnje štetne za sve članove društva i neprihvatljive svakom normalnom ljudskom biću. Uostalom poznato je da je i u prošlosti pjevao fašističke pjesme i davao rasističke izjave i opet kad je smatrao da mu je to politički oportuno. Mesićev sastanak s Liebermanom ponovo potvrđuje da je on samo kozmetički antifašist i da je njegov antifašizam samo predstava za javnost od koje on i njegovi sponzori imaju koristi.

Ili možda Mesiću sastanak s Liebermanom nije smetao zato što Mesić neće biti žrtvom Liebermanovog fašizma, čije su žrtve palestinski Arapi, kako oni s palestinskih područja, tako i oni koji su građani Izraela? Mesić je uostalom u više navrata pokazao kako misli da palestinski život nije jednakovrijedan kao i život bijelaca, te da Palestinci zapravo nemaju ljudska prava, niti da se, kad se o njihovom teritoriju radi, ne treba primjenjivati i poštivati međunarodno pravo.

Inače tvrdnje da su Netanyahu i Lieberman s Mesićem razgovarali o miru su za svakog iole upućenog i dobronamjernog (a ne licemjernog procionističkog plaćenog lupetala) urnebesno smiješne. Na prvi pogled. No, zapravo je tragično da hrvatski porezni obveznici Mesiću plaćaju ovakva putovanja i čakulanje s rasistima za koje se zna da nikad neće uroditi nikakvim rezultatom – mislim, mogli bi barem imati toliko poštovanja i ne lagati u oči hrvatskoj javnosti da su razgovarali o „miru“. Radi se o likovima ultra desnice koji ne kane čak ni okončati okupaciju palestinskih područja i povući svoje ilegalne koloniste s 22% Palestine na kojih se Mesić pravi da će kao navodno jednom u dalekoj budućnosti biti nekakva palestinska država koju će odrediti i uvjetovati cionistički interesi. Uostalom Lieberman je ilegalni kolonist koji živi u ilegalnom izraelskom naselju Nokdim sagrađenom na okupiranom palestinskom području u suprotnosti s Četvrtom ženevskom konvencijom.