srijeda, 8. srpnja 2009.

Update od otetim aktivistima za ljudska prava


Svi putnici s broda Spirit of Humanity su napustili Izrael. Huwaida i Lubna oslobođene su odmah jer imaju izraelsko državljanstvo. Mnogim aktivistima nisu vraćene stvari, ukradeni su im kompjuteri, nekima su kompjuteri vraćeni, ali su im potpuno obrisani hard diskovi. Dio snimateljske opreme također nije vraćen i, naravno, snimke vojske kako se ukrcava i grubo postupa s 21 mirovnim aktivistom, kao ni snimke pritvaranja aktivista također nisu vraćene.

No, svi se aktivisti već nalaze u svojim zemljama ili na putu natrag. 6 aktivista iz Britanije održalo je tiskovnu konferenciju u ponedjeljak (06. srpnja) u Londonu, a 5 bahreinskih u Bahreinu tijekom vikenda. 2 Iraca vratilo se u Dublin, gdje im je priređen veliki doček na kojem su održali tiskovnu konferenciju. 2 novinara Al-Jazeere vratili su se u Jordan preko mosta Allenby.

O 3 otetih Amerikanaca slabo se izvještavalo u američkim medijima, jer ih nisu oteli Iran ni Venezuela, nego „prijateljska“ zemlja Izrael.

Free Gaza Movement od Izraela sada traži da im vrati zaplijenjeni brod, opremu i snimke, te da se prestane uplitati i odustane od interveniranja u putovanja humanitaraca i aktivista za ljudska prava u Pojas Gaze.

Aktivisti Free Gaza Movementa se namjeravaju vratiti u Pojas Gaze. Izraelu poručuju da će se nastaviti vraćati čak i ako im bude uništavao brodove, prijetio im fizičkim nasiljem, pucao na njih, ukrcavao se na i plijenio njihove brodove i trpao ih u zatvore.

Izvor: Free Gaza Movement