srijeda, 15. travnja 2009.

Recite tvrtci Clearwater da ćete bojkotirati kanadsku morsku ribu i plodove mora dok ta zemlja ne ukine industrijski lov na tuljane


Svoju poruku možete poslati s ovog linka:
Tell Clearwater that you will boycott Canadian seafood until the commercial seal hunt is over

Clearwater je jedan od najvećih izvoznika morske ribe i ostalih morskih proizvoda iz kanadskih provincija u kojima se love tuljani. Ta kompanija svake godine kupuje velike količine kanadske morske ribe i plodova mora i dovoljno je moćna da kanadsku vladu uvjeri da zauvijek okonča barbarski lov na tuljane u Kanadi. Sa ovog linka možete poslati poruku tvrtci Clearwater u kojoj od nje tražite da prestane podržavati industrijski lov tuljana u Kanadi i najavljujete da ćete od sada bojkotirati kanadske morske prehrambene proizvode tako dugo dok ta zemlja ne obustavi lov na tuljane. U poruci također tvrdite da ste od svojih prijatelja, obitelji i lokalnih tvrtki zatražili da vam se pridruže u bojkotu (što jasno trebate i učiniti ako vam je stalo da ovo nečovječno i u potpunosti nepotrebno ubijanje životinja prestane), te molite Clearwater da utječe na kanadsku vladu kako bi se okončao ovaj lov kojem nije mjesto u 21. stoljeću.
Ako želite, ovu gotovu poruku na linku možete mijenjati i/ili napisati svoju vlastitu.

Kako biste poslali svoju poruku obvezno (polja označena zvjezdicom*) je u polja sa strane upisati E-mail adresu, Ime, Prezime.
Kućna adresa, Grad, (Pod State/Provice ne odabirete ništa ako niste iz SAD-a ili Kanade), Poštanski broj... mogu se upisati, ali nisu obvezni. Pod Country možete, ako želite, odabrati svoju zemlju, ali nije obvezno. (Nemojte upisivati broj mobitela, ako ionako ne razumijete o čemu se radi.)
Kad ste popunili obvezna polja kliknite na Send This Message.


Par informacija/linkova za Palestinu/Izrael:
Despite closures, Palestinians celebrate Easter in Jerusalem
Palestinci slave Uskrs u Jeruzalemu unatoč izraelskim blokadama
Tisuće palestinskih kršćana molile su i pjevale u i ispred Crkve svetog groba u Istočnom Jeruzalemu u nedjelju prilikom proslava katoličkog Uskrsa. Katolici vjeruju da je to mjesto na kojem je Isus razapet i gdje je uskrsnuo. Međutim, zbog židovskog blagdana Pashe, koji pada u isto vrijeme, Izrael je zatvorio ulaze iz ostatka Zapadne obale u grad Jeruzalem, pa Palestinci, koji bi inače dobili posebne dozvole za ulazak u Jeruzalem samo radi obilježavanja Uskrsa, nisu mogli ući u taj grad. Katolici iz Gaze nisu mogli doći u Jeruzalem zbog izraelske blokade i opsade koje se i dalje nastavljaju. Ipak, Palestinci koji žive u Jeruzalemu i Izraelu nisu se susreli s takvim poteškoćama, i sudjelovali su u proslavi sve do kasno u nedjelju poslije podne. Stotine pravoslavnih kršćana, koji će Usrks proslaviti slijedeći tjedan, obilježile su Cvjetnicu. Palestinskim kršćanima pridružili su se i strani hodočasnici, koji su prisustvovali kako katoličkoj proslavi Uskrsa, tako i pravoslavnoj Cvjetnici. Crkvu svetog groba dijeli nekoliko crkava: istočna pravoslavna, armenska apostolska, rimo-katolička, koptska, etiopska i sirijska pravoslavna crkva. Međutim, zbog svađa među različitim crkvama, Saladin je 1192. kontrolu nad tom crkvom dodijelio dvjema muslimanskim obiteljima: Joudeh i Nusseibeh, koje je čuvaju od 637. godine. Dva puta na dan, član obitelji Joudeh odnosi ključ do ulaznih vrata crkve, gdje ih otključava i zaključava član obitelji Nusseibeh.


UK economic links with Israeli settlements in occupied Palestinian territory
A research paper prepared for the Sir Joseph Hotung Programme for Law, Human Rights and Peace Building in the Middle East, School of Oriental and African Studies, University of London
Final version: 10 February 2009
Istraživanje o povezanosti tvrtki u Velikoj Britaniji s ilegalnim izraelskim naseljima koje izraelske vlade desetljećima grade u suprotnosti s međunarodnim pravom (uključujući 4. ženevsku konvenciju) na okupiranim palestinskim područjima

Izrael od 1967. godine okupira Zapadnu obalu (uključujući Istočni Jeruzalem), Pojas Gaze i Golansku visoravan. Zapadna obala i Pojas Gaze su okupirana palestinska područja, dok je Golanska visoravan dio Sirije. Ovi se teritoriji nalaze izvan Zelene linije, koja je prihvaćena kao privremena de facto granica države Izrael, dok uspješno zaključenje blisko-istočnog mirovnog procesa ne odredi trajne granice. Izrael je na tim okupiranim teritorijima uspostavio civilna naselja, što je prema međunarodnom pravu protuzakonito. U članu 49. Četvrte ženevske konvencije stoji: „Okupacijska sila ne smije deportirati ili prebacivati dijelove vlastitog civilnog stanovništva na teritorij koji okupira.“ Izraelska naselja u Pojasu Gaze uklonjena su u kolovozu 2005. (iako efektivna okupacija Pojasa Gaze nije prestala, a Izrael i dalje kontrolira sve granice, zračni prostor i morske luke tog područja). Međutim, izraelska se ilegalna naselja šire i uspostavljaju nova na Zapadnoj obali i na Golanskoj visoravni, u suprotnosti s rezolucijama Opće skupštine i Vijeća sigurnosti UN-a, mirovnim planom „Road Map“ i Četvrtom ženevskom konvencijom. Ilegalna izraelska naselja predstavljaju ozbljno i sustavno kršenje ljudskih prava i otežavaju svakodenvi život više od 3,7 milijuna Palestinaca i 21 000 Sirijaca koji žive pod izraelskom okupacijom.

Okupacijska sila prema međunarodnom pravu smije koristiti ekonomiju i bogatstva teritorija koji okupira, ali samo kako bi zadovoljila potrebe svoje vojske i kako bi namirila troškove upravljanja okupiranim teritorijem. Okupator ne smije iskorištavati ekonomiju i bogatstva okupiranog teritorija kako bi, bilo zadovoljio potrebe vlastitog stanovništva u matičnoj zemlji, bilo kako bi pogodovao svojoj ekonomiji. Okupator mora okupirani teritorij tretirati zasebno, kako politički tako i ekonomski. Međunarodno pravo zabranjuje okupatoru da anektira teritorij koji okupira.

U ilegalnim izraelskim naseljima i industrijskim zonama na Zapadnoj obali proizvode se poljoprivredni, prehrambeni i plastični proizvodi, te kozmetika i drugi proizvodi. Farme ilegalnih izraelskih kolonista koje se nalaze u Jordanskoj dolini (koja zauzima 28,5% ukupne površine Zapadne obale) troše istu količinu vode godišnje koju potroši 75% palestinskog stanovništva na cijeloj Zapadnoj obali. Većina poljoprivrednih proizvoda koje proizvode ilegalni izraelski kolonisti naseljeni na okupirani palestinski teritorij namijenjena je izvozu, uglavnom u Europsku Uniju. Popis tvrtki i proizvoda, te informacije o tome kako su povezani s ilegalnim izraelskim naseljima možete na engleskom pronaći na linku.

Nekoliko napomena uz ovo istraživanje:
Ovo se istraživanje odnosi samo na britanske tvrtke koje su povezane s izraelskim tvrtkama koje posluju u ilegalnim izraelskim naseljima na Zapadnoj obali i prodaju njihove proizvode, te britanske institucije koje financiraju projekte na okupiranim područjima u suprotnosti s međunarodnim pravom, a obzirom da proizvodi iz ilegalnih izraelskih naselja nisu oslobođeni dvostrukog oporezivanja u sklopu Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Izraela, te obzirom da i sama britanska vlada priznaje da su ilegalna izraelska naselja na okupiranom palestinskom području najveća prepreka postizanju mira. No što se globalnog bojkota Izraela tiče, treba bojkotirati sve izraelske proizvode i tvrtke (uključujući one proizvedene u Izraelu, te proizvode kompanija koje ulažu u Izrael) kako bi se izvršio pritisak (koji su inače u obliku sankcija i izolacije dužne vršiti vlade zemalja diljem svijeta, ali to ne čine) na Izrael da počne poštivati međunarodno pravo i prestane kršiti ljudska prava Palestinaca, ukine aparthejdski sustav i ostale oblike diskriminacije i prizna pravo na, te omogući i pospješi povratak palestinskih izbjeglica u njihove domove. Ilegalna izraelska naselja nisu samostalna i za njihovo postojanje i izraelsku kolonizaciju Zapadne obale (i Golanske visoravni) nisu odgovorni samo kolonisti koji u njima žive i rade, već se radi o planskoj i smišljenoj kolonizaciji tuđih okupiranih područja od strane izraelskih vlasti. Ilegalna izraelska naselja sastavni su dio politike etničkog čišćenja i permanentnih pokušaja anektiranja što više palestinskog teritorija od strane uzastopnih izraelskih vlada.

Osim toga često je teško odrediti da li proizvod potiče iz ilegalnih naselja ili iz područja unutar Zelene linije, budući da Izrael odbija obilježavati proizvode iz ilegalnih naselja kao takve. Ponekad se događa da se zajedno pomiješani izvoze proizvodi proizvedeni u ilegalnim naseljima i Izraelu. Nadalje, ponekad proizvodi koji su obilježeni kao da dolaze sa Zapadne obale, kupce dovode u zabludu jer oni misle da se radi o palestinskim proizvodima, a zapravo se radi o proizvodima iz ilegalnih izraelskih naselja koja su na Zapadnoj obali uspostavljena u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Međutim, ovo istraživanje je vrlo korisno, jer pruža brojne i kvalitetne informacije o tvrtkama u ilegalnim izraelskim naseljima na Zapadnoj obali koje posluju s britanskim tvrtkama i čiji proizvodi se prodaju u Velikoj Britaniji, britanskim tvrtkama koje financiraju i posluju u suprotnosti s međunarodnim pravom u ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranim palestinskim područjima, te kompanijama čije su podružnice smještene u ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranim palestinskim područjima u suprotnosti s međunarodnim pravom, kao npr. Mul-T-Lock ili Golden Ryd Dyl, koji je dobavljač za Lipton, jednu od Unileverovih marki. Jasno, poslovanje u ili sa ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranim područjima još je gore i nemoralnije od poslovanja s tvrtkama iz Izraela (unutar Zelene linije).

U izvještaju također stoji da se agrumi iz ilegalnih izraelskih naselja prodaju pod markom Jaffa, što upućuje na to da je moguće da Todorićev Konzum prodaje voće iz ilegalnih izraelskih naselja s okupiranih palestinskih područja (što je dakako još gore i nemoralnije nego da ih samo uvozi iz aparthejdskog Izraela).