nedjelja, 1. ožujka 2009.

Obnova bombardiranog Islamskog sveučilišta u Gazi


Iz članka Rebuilding the Islamic University of Gaza koji u cijelosti i s više informacija na engleskom možete pročitati na linku.

Sveučilišni profesori pozivaju na solidarnost s palestinskim sveučilištima pod izraelskom opsadom

Izrael je 28. prosinca 2008. bombardirao zgrade u kojima su se nalazili znanstveni laboratoriji Islamskog sveučilišta u Gazi. Izrael tvrdi da se u tim laboratorijima proizvodi oružje, međutim takve optužbe nisu potkrijepljene nikakvim dokazima, a ruševine bombardiranog Islamskog sveučilišta u Gazi ih demantiraju.

Istovremeno, izraelska sveučilišta (koja sva financira i kojima upravlja država Izrael) doista u nekim od svojih laboratorija razvijaju oružje koje se koristi za uništavanje palestinskih života u Gazi i drugdje. Ova je činjenica, uz činjenicu da se izraelska akademska zajednica ne protivi izraelskoj ilegalnoj okupaciji, ratnim zločinima, aparthejdu i drugim ozbiljnim kršenjima ljudskih prava, jedan od najjačih argumenta za provođenje akademskog bojkota institucija i članova izraelske akademske zajednice.

Vlada SAD-a i njena vojska financiraju i na taj način suučestvuju u istraživanjima koja rezultiraju uništavanjem palestinskih života i agresijom poput bombardiranja Islamskog sveučilišta u Gazi. I dok SAD između ostalog nastavlja financirati istraživanja i razvoj oružja na izraelskim sveučilištima, USAID, vladina organizacija za stranu pomoć koja je prethodno uložila više od 900 000 američkih dolara u izgradnju Islamskog sveučilišta u Gazi, sada više ne može pomagati islamskom sveučilištu, jer je u jednom propagandističkom članku u Washington Timesu i reviziji svog poslovanja optužena da je financirala sveučilište „koje kontrolira Hamas“, a što navodno predstavlja kršenje američkog saveznog zakona.

Islamsko sveučilište u Gazi ne pripada Hamasu niti ga ta stranka kontrolira. Islamsko sveučilište u Gazi pohađaju studenti i na njemu predaju i odlučuju profesori koji pripadaju različitim političkim strankama i imaju različita politička opredjeljenja i stavove. Sveučilišni profesori u Pojasu Gaze pozivaju svoje kolege diljem svijeta da im pomognu da ponovo sagrade Islamsko sveučilište u Gazi. Odluka da se bojkotira Izrael i podrže Palestinci zbog uloge koju izraelska akademska zajednica ima u neprekidnoj vojnoj agresiji na Palestince pruža im tračak nade.

Islamsko sveučilište u Gazi treba financijsku podršku za obnovu i ponovno opremanje svojih laboratorija. No sveučilištu i studentima ne treba milostinja, već solidarnost od strane njihovih akademskih kolega i institucija iz cijelog svijeta s ciljem pokretanja partnerstava koja će pomoći u ponovnom osposobljavanju sveučilišnih prostorija. Projekti poput suradnje u predavanjima koja se održavaju putem video-konferencija, razmjene studenata i predavača, dodjeljivanje stipendija za predavače i studente su važni načini na koje je moguće iskazati solidarnost s Islamskim sveučilištem u Gazi, ali i drugim palestinskim sveučilištima pod izraelskom opsadom u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Više informacija o tome kako pomoći potražite ovdje i ovdje...