utorak, 31. ožujka 2009.

Izraelska blokada i dalje na snazi


Informacije u postu izvađene su iz članka Gazans struggle for clean drinking water od 18. ožujka 2009. koji u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku.

U Pojasu Gaze Crveni križ popravlja vodovodne i kanalizacijske sustave koji su teško oštećeni tijekom 3-tjednog izraelskog napada. Prema podacima ministarstva zdravstva vlade u Gazi jedna petina stanovništva nije imala izravan pristup pitkoj vodi i vodu je morala kupovati od privatnih dobavljača. I danas tisuće ljudi u Pojasu Gaze još uvijek nemaju tekuće vode.

U izraelskom napadu na Pojas Gaze uništen je velik dio infrastrukture. Prema podacima UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) 150 000 stanovnika Pojasa Gaze i dalje nema adekvatan pristup nezagađenoj vodi. Od tog ih broja 50 000 uopće nema vode, dok ostatak vode ima tek svaki 5. ili 6. dan. Oko 28 000 djece u Pojasu Gaze nema pristup tekućoj vodi. Dodatnih 56 000 djece pristup vodi ima tek otprilike jednom tjedno.

Javno vodovodno poduzeće u Pojasu Gaze, koje dostavlja pitku vodu potrošačima i pročišćava kanalizacijske i otpadne vode, upozorava da će se ova kriza s vodom nastaviti sve dok Izrael u Pojas Gaze ne pusti dovoljno rezervnih dijelova i materijala potrebnog za popravke. Izrael i dalje Pojas Gaze drži pod blokadom, što znači da građevinski materijal, većina rezervnih dijelova i materijala za popravke ne može ući u Pojas Gaze. Iz ovog je razloga nemoguće ponovo sagraditi i obnoviti tisuće uništenih i oštećenih zgrada. Iz istog je razloga ozbiljno otežana i ograničena mogućnost popravljanja i obnove ključne infrastrukture poput postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i zbrinjavanje otpada. Stalni prekidi u dostavi električne energije dodatno su ograničili kapacitet tih postrojenja, dok oštra ograničenja na uvoz goriva ograničavaju rad pričuvnih generatora.

Rat u Pojasu Gaze dodatno je pogoršao već ionako loše stanje u kojem je infrastruktura u Pojasu Gaze bila zahvaljujući 18-mjesečnoj pooštrenoj izraelskoj blokadi koja mu je prethodila.

Vodovodno poduzeće u Pojasu Gaze prisiljeno je na tone nepročišćenih kanalizacijskih voda ispuštati izravno u more, a to se zagađenje zatim vraća natrag u podzemne vode u Pojasu Gaze čime je sigurnost pitke vode dodatno ugrožena. Posljednji testovi pokazuju da voda u slavinama u Pojasu Gaze nije sigurna za ljudsku konzumaciju. Od 248 uzoraka vode 45 ih je bilo zagađeno, prvenstveno na sjeveru Pojasa Gaze i u dijelovima grada Gaze.

Izrael je bombardirao najveće postrojenje za otpadne vode u mjestu Sheikh Ajleen, jugoistočno od grada Gaze, koje inače pročišćava kanalizaciju za oko 400 000 ljudi. Bujica nepročišćenih kanalizacijskih voda koja je tekla naseljenim područjima, poljoprivrednim zemljištima i istjecala u more, sudeći prema satelitskim snimkama koje je objavio UN, bila je vidljiva iz svemira. Crveni križ i vodovodna služba u Pojasu Gaze pokušavaju zajedno popraviti postrojenje, no popravak otežavaju zastoji u dobivanju potrebnih izraelskih dopuštenja za uvoz cijevi i rezervnih dijelova.

Iako je ljudima u Gazi za nastavak kakvog-takvog „normalnog“ života najpotrebnija voda i struja, humanitarna kriza, koja je posljedica nedavnog rata i blokade, pogađa i gotovo sve druge vidove svakodnevnog života običnih stanovnika Gaze.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) je krajem veljače procijenila da iznova treba sagraditi kuće za više od 2000 obitelji, te da hitno treba izvršiti popravke na kućama gotovo 11 000 obitelji. UNRWA je dodala da očekuje kako će ove brojke dodatno porasti.

Na sjeveru Pojasa Gaze u napadima je teško oštećeno i 6 javnih škola zbog čega se oko 5000 školske djece moralo preseliti u druge škole. U bolnicama u Pojasu Gaze nema rezervnih dijelova za medicinsku opremu poput aparata na neonatalnim odjelima, niti nekih lijekova. Od više od 300 pacijenata koji su željeli otputovati u inozemstvo radi liječenja, samo ih je polovica uspjela dobiti izraelsko dopuštenje da napuste Pojas Gaze.

Sve veći problem postaje pothranjenost koja najviše pogađa djecu i trudnice. UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova upozorava da 127 kamiona pomoći dnevno koje izraelske vlasti puštaju u Pojas Gaze nije dovoljno kako bi se zadovoljile potrebe tržišta. Prije blokade dnevno je u Pojas Gaze ulazilo 475 kamiona.

Nakon što je Izrael uništio različite sektore koji su stanovnicima osiguravali radna mjesta, u Pojasu Gaze također haraju siromaštvo i nezaposlenost. Procjenjuje se da je 700 poslovnih prostora privatnog sektora bilo u potpunosti uništeno bilo oštećeno. Šteta se procjenjuje na 140 milijuna američkih dolara. UN, FAO i palestinko ministarstvo poljoprivrede procjenjuju da šteta nanesena poljoprivrednoj infrastrukturi iznosi 180 milijuna američkih dolara. Procjenjuje se također da je ribarski sektor pretrpio izravne i neizravne gubitke u vrijednosti od 2,2 milijuna američkih dolara. MMF je pak izvijestio da su izraelska ograničenja na ulaz gotovinskog novca u Pojas Gaze utjecala na živote do pola milijuna stanovnika tog područja.


Vijesti/linkovi Palestina/Izrael:
Judge to decide Monday if Galloway can enter Canada
Gallowayu zabranjen ulaz u Kanadu, odluka suda očekuje se u ponedjeljak
Kanadske su vlasti odbile britanskom parlamentarcu Georgeu Gallowayu, koji je u veljači i ožujku u humanitarnom konvoju Viva Palestina s još stotinama drugih aktivista putovao iz Velike Britanije u Pojas Gaze, dopustiti da uđe u Kanadu, gdje je trebao održati nekoliko predavanja. Vlasti tvrde da Galloway ne može ući u Kanadu jer je Hamasovoj vladi u Gazi donirao 45 000 američkih dolara i pomogao u dopremanju humanitarne pomoći u Gazu. Kanadske vlasti Hamas smatraju terorističkom organizacijom. Galloway je prošli tjedan za medije izjavio da su kola hitne pomoći i lijekovi predani Hamasovoj vladi u Gazi jer su oni demokratski izabrana vlast u Pojasu Gaze. George Galloway se trentno nalazi u Sjedinjenim Državama i ukoliko mu ne bude dopušteno da uđe u Kanadu, govorit će putem video linka.

Bilin 2009 Four Years of Nonviolent Struggle


Ostali linkovi:
Grève active à la Sorbonne
Studenti, zaposlenici i predavači štrajkaju, blokiraju i okupiraju Sorbonnu i druga sveučilišta u Francuskoj zbog privatizacije i uništavanja obrazovanja.