četvrtak, 26. ožujka 2009.

Eyal Sivan na Festivalu filma o ljudskim pravima u Zagrebu


Jedna najava (sa zakašnjenjem, ali bolje ikad nego nikad):

ČETVRTAK 26. 03. (dakle danas) u 18:00 sati

Gostuje Eyal Sivan, izraelski anticionistički redatelj i Žarko Puhovski, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (koji će pretpostavljam (na temelju reakcije na Vedranu Rudan) zastupati cionističku stranu (?) iako se navodno bavi ljudskim pravima s kojima je cionizam poprilično nespojiv).

Toplo preporučam svima koji mogu da dođu, zbog Sivana (a uostalom možda sam i u krivu sa svojim pretpostavkama i spekulacijama u vezi Puhovskog).

Ova je najava postavljena prilično nejasno i bojim se da će se pokušati razgovarati o „sprječavanju zločina“ pri čemu će se tvrditi da se izraelska vojska bori protiv terorizma i za ljudska prava svojih građana, a što nije istina (znamo da je rat unaprijed pripreman, kako je tempiran i da se prekid ispaljivanja raketa mogao postići dogovorom, samo da je Izrael zainteresiran za prekid vatre i primirje s Gazom i Zapadnom obalom; znamo da cionisti ne žele mir, nego što veći teritorij sa što manje Palestinaca i da svoj cilj provode u realnost). Izrael je u Gazi izvršio agresiju, a ne običnu ili „obrambenu“ vojnu intervenciju ili operaciju i počinio brojne ratne zločine.

Problem u Palestini/Izraelu je politički cionizam i zločini protiv čovječnosti koji su njegov sastavni dio. Problem je kolonizacija, otimačina zemlje i imovine i etničko čišćenje, te rasizam i aparthejd. Najveći problem u Palestini/Izraelu je diplomatska, financijska, politička, vojna itd. pomoć i podrška koje zapad pruža političkom cionizmu u Izraelu i njegovim zločinima protiv Palestinaca, umjesto da se sredstva i pritisak ulažu u sekularnu demokratsku državu u kojoj svi imaju zajamčena i doista zaštićena, ali jednaka prava.

Također, nitko razuman i nepristran ni ne misli da izraelska vojska ima legitimaciju za zločine na temelju genocida počinjenog nad Židovima u 2. svjetskom ratu. Izraelska je država nastala zbog genocida u 2. svjetskom ratu (u Palestini zbog cionističkih fanatika) u UN-u gdje je za židovsku državu određeno 55% Palestine (cionisti su okupirali i etnički očistili veći dio teritorija), ali nitko, osim cionista, ne opravdava etničko čišćenje Palestinaca i ostale zločine Holokaustom. To rade manipulatori javnim mnijenjem: cionisti i pro-cionistički kupljeni političari i punditi.

Istina je međutim da je Holokaust obilježio Židove i da postoje posljedice i traume na kojima treba raditi i koje treba ukloniti i riješiti. Cionisti, btw, rade upravo suprotno, manipuliraju žrtvama Holokausta i ostalim Židovima, potiču histeriju, uzgajaju militariziranu kulturu nasilja i zlorabe te traume za svoj cilj velikog etnički očišćenog i rasističkog Izraela u Palestini.

Kad netko želi nastupati s pozicije ljudskih prava, onda kao prvo treba individualzirati zločin, počinitelja i žrtvu, jer su ljudska prava individualna. Pa prema tome se ne može sve Židove gledati kao žrtve, kao što se ni sve Nijemce ne može gledati kao zločince. Zar netko stvarno misli da 60 godina kasnije „žrtve“ ubijaju djecu u Gazi bijelim fosforom? Pa oni nisu žrtve, to su zločinci. Znamo tko su imenom i prezimenom, izraelski političari i vojni zapovjednici. Neki od njih nemaju nikakve veze s Holokaustom. Ubili su u samo 3 tjedna 1300 ljudi, ranili 5000. Većina ubijenih i ranjenih su civili. Dogodili su se brojni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti poput namjernog ubijanja civila i kolektivnog kažnjavanja civila se nastavljaju. Izraelski vojnici u medijima priznaju da im je tijekom agresije na Gazu bilo naređeno da pucaju po civilima i ekipama hitne pomoći. Nastavlja se aparthejd i etničko čišćenje u Jeruzalemu, Izraelu i na Zapadnoj obali. Zločinci nikad nisu privedeni pravdi. Sve uz podršku naših i zapadnih političara, medija i ostalih moćnika.

Dolazak Eyala Sivana u Zagreb svakako je značajan događaj i ne bi ga trebalo propustiti. Na festivalu će biti prikazano nekoliko njegovih filmova. Preporučam onima koji mogu da ih pogledaju. Šteta što nije pozvan i neki palestinski redatelj, ali mislim da je Eyal Sivan kao glavni gost festivala zapravo odličan izbor.


Neki filmovi se još uvijek mogu pogledati i u Rijeci:

U Art-kinu Croatia, u suradnji s udrugom Filmaktiv, se prikazuju sljedeći filmovi:
Eyal Sivan, Specijalist [27.03. petak 17:00h]
Grupa autora, Priče o ljudskim pravima [27.03. petak 21:00h]
Eyal Sivan, Građani K [28.03. subota 19:00h]