utorak, 10. veljače 2009.

Raz Bar-David Varon i Maya Yechieli Wind ponovo u zatvoru zbog prigovora savjesti

Raz Bar-David Varon je po peti puta u zatvoru iz istog razloga: jer zbog prigovora savjesti odbija služiti u izraelskoj vojsci i sudjelovati u izraelskoj okupaciji i tlačenju Palestinaca

Raz Bar-David Varon i Maya Yechieli Wind, mlade Izraelke iz grupe mladih Shministim 2008, čiji pripadnici zbog prigovora savjesti odbijaju služiti u izraelskoj vojsci i sudjelovati u izraelskoj okupaciji palestinskih područja, od 03. su veljače ponovno u izraelskom vojnom zatvoru br. 400. Raz izdržava kaznu od ukupno 25 dana, a Maya od 20 dana zatvora. Raz, kojoj je ovo 5. zatvorska kazna, bi iz zatvora trebala izaći 01. ožujka, a Maya, koja je po 2. put zbog prigovora savjesti u vojnom zatvoru, 25. veljače.

Poruke podrške i ohrabrenja možete im slati na slijedeće zatvorske adrese:

Maya Yechieli Wind

Military ID 5984305
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: ++972-3-9579389

Raz Bar-David Varon
Military ID 6000383
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: ++972-3-9579389

Budući da zatvorske vlasti često blokiraju poštu zatvorenih osoba s prigovorom savjesti preporučamo vam da pisma podrške i ohrabrenja zatvorenim djevojkama pošaljete putem e-maila na adresu shministim@gmail.com a ostali članovi Shministima će je isprintati i dostaviti djevojkama u zatvoru.

Svi rezervisti koji su bili spomenuti u prethodnoj akciji u međuvremenu su pušteni iz zatvora i nije vjerojatno da će biti ponovo zatvarani barem dok slijedeći puta ne budu pozvani na mobilizaciju.


Preporučene akcije:
Proširite što je više moguće informacije o ovim djevojkama koje su zbog prigovora savjesti osuđene na zatvorske kazne.

Pošaljite poruke podrške i ohrabrenja djevojkama u zatvoru (faksom ili razglednicu, te na e-mail adresu shministim@gmail.com).

Pošaljite prosvjedna pisma i njihove kopije izraelskim vlastima.

Prosvjednu poruku izraelskom ministru obrane pošaljite na slijedeću adresu:
Mr. Ehud Barak
Minister of Defence
Ministry of Defence
Hakirya
Tel-Aviv 64743
Israel
E-mail: sar@mod.gov.il ili pniot@mod.gov.il
Tel.: ++972-3-6975540 or ++972-3-6975423
Fax: ++972-3-6976711

Kopiju svog prosvjednog pisma ministru obrane možete poslati zapovjedniku vojnog zatvora:
Commander of Military Prison No. 6
Military Prison No. 6
Military Postal Code 01860, IDF
Israel
Fax: ++972-4-9540580

Kopiju svojeg prosvjednog pisma ministru obrane možete poslati i vojnom državnom odvjetniku:
Avichai Mandelblit
Chief Military Attorney
Military postal code 9605, IDF
Israel
Fax: ++972-3-569-43-70

Bilo bi vrlo korisno kad biste prosvjednu poruku poslali i zapovjedniku baze za novačenje u Tel-HaShomeru. Ovaj časnik na kraju odlučuje o tome da li će neka osoba s prigovorom savjesti bili oslobođena služenja vojnog roka ili će ponovo biti osuđena na zatvorsku kaznu i on upravlja vojnim odborom za prigovore savjesti.

Gadi Agmon
Commander of Induction Base
Meitav, Tel-HaShomer
Military Postal Code 02718, IDF
Israel
Fax: ++972-3-737-60-52


Oni koji žive izvan Izraela se pozivaju da prosvjedna pisma upute i svojim izraelskim veleposlanstvima. Adresu Izraelskog veleposlanstva u vašoj zemlji potražite ovdje.

Za Hrvatsku:
Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj/Israel's Ambassador to Croatia
Shmuel Meirom
Grada Vukovara 271
Zgrada Chromos 11. kat
ZAGREB 10000
CROATIA
E-mail: INFO@ZAGREB.MFA.GOV.IL
Fax: 385 1 6169555
Oslovljavanje: Your Excellency,/Vaša Ekscelencijo,

Pisma možete pisati na hebrejskom, engleskom, arapskom, svom materinjem ili bilo kojem drugom jeziku koji govorite.


Primjer poruke na engleskom koju možete izmijeniti, dopuniti ili samo kopirati i poslati izraelskim vlastima i veleposlaniku.

Dear Minister/Commander/Your Excellency,

It has come to my attention that Maya Yechieli Wind (Military ID 5984305) and Raz Bar-David Varon (Military ID 6000383), conscientious objectors, have been imprisoned for their refusal to perform military service, and are held in Military Prison no. 400.

The imprisonment of conscientious objectors such as Maya Yechieli Wind and Raz Bar-David Varon is a violation of international law, of basic human rights and of plain morals, let alone when the same person is being repeatedly imprisoned for her self-same beliefs.

I therefore call for the immediate and unconditional release from prison of Maya Yechieli Wind and Raz Bar-David Varon, without threat of further imprisonment in the future, and urge the Israeli army and government to respect the dignity and person of conscientious objectors, indeed of all human beings, in the future.

Sincerely,
(ime i prezime, zemlja)


Primjer poruke za izraelske vlasti na hrvatskom:

Poštovani ministre, (Poštovani zapovjedniče, Vaša Ekscelencijo,)

Saznala sam da su Maya Yechieli Wind (vojna identifikacijska oznaka 5984305) i Raz Bar-David Varon (vojna identifikacijska oznaka 6000383), mlade Izraelke s prigovorom savjesti, ponovno zatvorene u vojnom zatvoru broj 400, jer su zbog prigovora savjesti odbile služiti u izraelskoj vojsci.

Lišavanje slobode osoba koje zbog prigovora savjesti odbijaju služiti vojni rok je nemoralno i predstavlja kršenje međunarodnog i temeljnih ljudskih prava.

Stoga prosvjedujem protiv njihovog zatvaranja i pozivam na trenutačno i bezuvjetno puštanje Maye Yechieli Wind i Raz Bar-David Varon na slobodu bez prijetnje da će iz istog razloga ponovo biti lišene slobode.

Također pozivam izraelsku vladu i vojsku da ubuduće poštuju dostojanstvo osoba koje zbog prigovora savjesti odbijaju služiti u vojsci, kao uostalom i dostojanstvo svih ostalih ljudskih bića.

S poštovanjem,
(ime i prezime, zemlja)


Molimo vas da kopije svojih pisama pošaljete na e-mail adresu: support.refusers.israel@gmail.com kako bi se moglo pratiti koliko je poruka poslano.


Dodatno:

Disappeared Free Gaza activist Teresa McDermott found in Israel's Ramleh Prison
Nestala škotska aktivistica Free Gaza Movementa Teresa McDermott pronađena u zatvoru Ramleh u Izraelu
Škotska aktivistica za ljudska prava Teresa McDermott nalazi se u zatvoru Ramleh. Nakon što su je izraelske vlasti prisilno uklonile s libanonskog broda s humanitarnom pomoći koji je plovio za Pojas Gaze Teresa je „nestala“ i 4 dana nije bilo poznato gdje se nalazi. Brodovi izraelske ratne mornarice presreli su libanonski humanitarni brod 04. veljače, ukrcali se na njega i prisilili ga da pristane u luci Ashdod u Izraelu. Svi su putnici i posada, osim Terese, pušteni na slobodu u četvrtak, 05. veljače. Od četvrtka navečer do nedjelje ujutro nije bilo nikakvih informacija o tome gdje se Teresa nalazi, osim neistinitih glasina da su „Britanci“ otputovali za London. Teresa je u nedjelju uspjela telefonom nazvati svog brata Johna u Škotskoj i rekla mu da se nalazi u zatvoru Ramleh u Izraelu. Izraelske vlasti nisu objasnile zašto su uhitile Teresu, za što je optužuju niti zašto kriju da se nalazi u zatvoru. Britanski konzulat u Izraelu odbio je pomoći u traženju Terese tvrdeći da mogu pomoći samo ako Teresa osobno zatraži njihovu pomoć. Oko njenog slučaja angažirali su se neki škotski parlamentarci. Teresa McDermott je s Free Gaza Movementom u Pojas Gaze išla 2 puta, uključujući i prvi put u kolovozu prošle godine.