četvrtak, 26. veljače 2009.

Izraelska vojska ranila 17-godišnjakinju u Khoza'i


Iz posta Feb 25: Soldiers kneecap 17 year old Khoza'a girl koji u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku.

Izraelski su vojnici u utorak (24. veljače) u koljeno ranili nenaoružanu 17-godišnju Palestinku Wafu Al Najar dok je razgledavala ruševine svoje kuće uništene u prošlomjesečnim izraelskim napadima. Tijekom izraelskih napada na Pojas Gaze, u egipatskoj bolnici u koju je evakuiran nakon što je u Pojasu Gaze ranjen u glavu, umro je Wafin 20-godišnji brat, a kuća njene obitelji je među 163 kuće koje je na tom području uništila izraelska vojska.

Wafa, njena majka i drugi brat Shahdi po prvi puta su se 24. veljače usudili doći razgledati ostatke svoje uništene kuće jer su čuli da se u blizini nalaze „stranci“, pa su pogrešno pretpostavili da će se izraelska vojska suzdržati od uobičajenog pucanja po palestinskim civilima. No jedini „stranci“ koji su se u blizini nalazili bili su međunarodni aktivisti za ljudska prava po kojima izraelska vojska gotovo svakodnevno puca kao i po palestinskim civilima.

Wafa se u trenutku napada nalazila 70 metara od svoje kuće i 800 metara od ograde na granici, a majka i brat bili su 300 metara udaljeni od nje. Vojnici su ispalili 3 hitca, jedan je susjed vidio vojnike kako pucaju iz 2 vojnih terenskih vozila, jedan je vojnik pucao s krova jednog od vozila. Prva 2 metka pogodila su zemlju pored Wafe, a treći ju je pogodio u koljeno i uništio joj čašicu koljena. Wafa se srušila na zemlju, a njen je brat sa sebe strgao bijelu majicu i njome mahao vojnicima, te se počeo kretati prema Wafi. Vojnici su otvorili vatru na njega, pa je on, umjesto da sam nastavi do sestre, pozvao kola hitne pomoći koja su stigla za 10 minuta. Vojnici su prije dolaska hitne pomoći napustili svoj položaj.

Mještani Khoza'e tvrde da vojska svaki dan puca na tom području. Prema njihovim tvrdnjama na svakih 500 metara uz granicu nalaze se 2 izraelska terenska vozila i 1 tenk, a na svakih 2,5 km ograde su vrata kroz koja izraelska vojska može ući u Pojas Gaze. Tijekom siječnja 2009. je u ovom mjestu izraelska vojska ubila 25, a ranila 70 ljudi, a prvih je nekoliko dana kolima hitne pomoći onemogućavala pristup, pa su neki umrli od manjih ozljeda. U proteklih 5 godina u tom je mjestu izraelska vojska ubila 130 ljudi.

Škola je u Khoza'i sagrađena 2003, na udaljenosti od 1 milje od granice, kao rezultat dogovora između bivšeg palestinskog predsjednika Arafata i izraelskog ministra obrane Baraka. Prije toga djeca su morala pješačiti 8 km kako bi došla do najbliže škole. Od 2003. do danas ta je škola bila 2 puta bombardirana, a izraelski su je vojnici okupirali najmanje jednom. Školu, koja radi od 06:30 ujutro do 18:30 navečer, koristi 380 djevojčica i 400 dječaka školske dobi, te 800 djece predškolske dobi. Izraelska vojska je u posljednje vrijeme intenzivirala svoje pucanje po školi, pa se trenutno održava tek mali dio nastave.

U mjestu Khoza'a ima mnogo liječnika i bolničara, ali nema bolnice. Mještani traže pomoć neke strane zemlje ili međunarodne organizacije koji bi im mogli donirati sredstva kojima bi se sagradila bolnica u tom mjestu.