utorak, 13. siječnja 2009.

Utorak (13. siječanj 2009.) u Pojasu Gaze i šire


Pripadnici Brigada Al-Mudžahedin, povezanih s Fatahom u ponedjeljak su u noći ispalili 2 projektila na područje Be'eri jugozapadno od grada Gaze. Palestinske naoružane skupine nastavile su ispaljivati projektile na izraelske ciljeve.

Nastavlja se izvlačenje tijela poginulih iz bombardiranih ruševina zgrada. U utorak je izvađeno 6 tijela na području Al-Shati na sjeveru grada Gaze koje se trenutno nalazi pod izraelskom kontrolom. Ekipe hitne pomoći tvrde da su na terenu vidjeli još tijela, ali im je vojska onemogućila pristup do njih.

Iranski brod koji je prije 13 dana s humanitarnom pomoć krenuo iz iranske luke Bandar Abbas zaustavila je izraelska mornarica na 20 milja od obale Gaze.

Izraelski avioni američke proizvodnje F16 bombardirali su u ponedjeljak u noći jedan sportski klub u središnjem dijelu Pojasa Gaze pri čemu je ubijeno 2 ljudi i uništeno nekoliko okolnih kuća. Radi se o klubu Nuseirat Ahly u izbjegličkom logoru Nuseirat. Nekoliko je osoba ranjeno u napadu. Izraelska je vojska prošli tjedan uništila nogometni stadion u Rafahu na jugu Gaze.

Međunarodni crveni križ i crveni polumjesec su u utorak izrazili zabrinutost zbog trajanja borbi u Gazi. U izjavi stoji da je ubijeno na stotine civila, mnogi su ranjeni ili su morali napustiti svoje domove, ali se nalaze između vatri neprijateljskih strana. Mnogi su ranjeni ostali prepušteni sami sebi, nisu mogli doći do bolnica niti hitna pomoć do njih. Neki su zbog onemogućavanja pristupa kolima hitne pomoći umrli. Crveni križ i Crveni polumjesec pozvali su uključene strane, a posebno Izrael, da prestanu liječničkim ekipama onemogućavati pristup ranjenima. Upozorili su da prema međunarodnom pravu sve strane imaju obvezu zbrinuti i evakuirati ranjene bez odgode i diskriminacije. Pozdravili su napore palestinskih bolničara, liječnika i volontera Palestinskog crvenog polumjeseca koji su izloženi napadima u kojima su neki od njih ranjeni ili ubijeni. U tim je napadima nanesena i velika materijalna šteta, pa i to otežava pružanje humanitarne pomoći stanovništvu Gaze. Crveni križ i Crveni polumjesec su pozvali sve strane da poštuju svoje obveze prema međunarodnom humanitarnom pravu i olakšaju rad Palestinskog crvenog polumjeseca i drugih neutralnih, neovisnih i nepristranih humanitarnih organizacija. Pozvali su na uspostavu sigurnog koridora za humanitarnu pomoć kako bi se mogla pružiti humanitarna i liječnička pomoć žrtvama sukoba.

Izraelske su snage ubile 1 palestinskog mladića na kontrolnoj točki Tarqumiya sjeverozapadno od Hebrona na Zapadnoj obali. Izraelska policija tvrdi da je mladić pokušavao ukrasti oružje jednog od vojnika, pa su u njega pucali i teško ga ranili, a umro je na putu do bolnice u Hebronu.

Ekstremni izraelski židovski ultradesničar Avigdor Lieberman je u utorak izjavio da „Izrael neće biti siguran dok je Hamas na vlasti“ i pozvao da se Izrael protiv Hamasa bori kao što su se SAD borile protiv Japana u 2. svjetskom ratu. Izraelski su mediji izvijestili da je Lieberman rekao da su američki nuklearni napadi „okupaciju te zemlje učinili nepotrebnom“. Spomenute izjave Avigdor Lieberman, zastupnik u izraelskom parlamentu i predsjednik izraelske stranke Israel Beiteinu, je izrekao u svom govoru na sveučilištu Bar-Ilan.

Izraelska je vojska u utorak nastavila napadati sve dijelove grada Gaze iz zraka, kopna i s mora. Iz ruševina je izvađeno još tijela ubijenih tijekom prethodnih dana. Liječnički izvori tvrde da je tijekom utorka ubijeno najmanje 47 Palestinaca. Mnogi su ubijeni kad je izraelska vojska prodrla u četvrt Tel Al-Hawwa u jugozapadnom dijelu grada Gaze i četvrt Zaytoun u južnom dijelu grada Gaze. U gradu Jabaliya, sjeverno od grada Gaze, vodile su se žestoke borbe između izraelskih snaga i palestinskih naoružanih skupina.

U žestokim borbama s izraelskom vojskom u jugozapadnom dijelu Jabaliye poginulo je 13 palestinskih boraca. Izraelska je vojska cijelo poslije podne u utorak bombardirala područje Jabaliye. U 3 odvojena zračna napada na stambene dijelove izbjegličkog logora u Jabaliyi ubijeno je 7 osoba. Ranjeno ih je oko 40. Vojska je također u utorak ujutro bombardirala grad Beit Lahiya.

U četvrti Tel Al-Hawwa, izraelski su vojnici ubili 8 palestinskih boraca, uključujući 1 maloljetnika. Izraelski su vojnici upadali u i pretresali nekoliko domova na tom području, a skupine vojnika okupljale su se na krovovima kuća i pucale na zastrašene stanovnike. U tim su napadima ubijene najmanje 4 osobe. Izraelska je vojska pogodila kuću obitelji An-Nasser i stolarsku radionicu u Tel Al-Hawwi. Mnogi su građani pobjegli iz svojih domova na obližnji brežuljak. Vojska je intenzivno granatirala područje u blizini fakulteta Al-Mujtama, koji je i sam uništen u napadima. Stanovnici bježe iz stambenih četvrti ne znajući koji je dio grada siguran kako bi se u njega sklonili.

Vojno krilo Hamasa tvrdi da su njegovi pripadnici pogodili najmanje 8 izraelskih vojnih vozila, uključujući 2 buldožera kojima su Izraelci rušili zgrade kako bi svojoj vojsci olakšali kretanje u gusto naseljenom gradu. Pripadnici vojnog krila Odbora narodnog otpora su na 1 izraelski tenk koji je sudjelovao u kopnenim borbama ispalili 1 raketu iz ručnog bacača i 4 projektila domaće izrade.

U četvrti Zaytoun vojska je pucala na 2 člana obitelji Ayyad dok su se kretali prema svom domu. Izraelska je vojska granatirala istočni dio četvrti Zaytoun, pri čemu je ubijen 1 palestinski borac. Nešto istočnije i bliže središtu grada, izraelski su se napadači sukobili s pokretom otpora. Izraelske su snage imale potporu iz zraka i tenkova, a u borbama su život izgubila 2 pripadnika vojnog krila Hamasa. Na drugom kraju grada, u četvrti Sheikh Radwan, izraelski su vojnici prilikom svog ulaska u grad ranili desetke Palestinaca. 2 su Palestinca ubijena u zračnom napadu na obližnju četvrt Al-Karama.

Izraelski su vojnici u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze napali skupinu pripadnika palestinskog pokreta otpora u blizini džamije At-Tawhid. 1 je osoba ubijena u napadima na područje Abbasan. U mjestu Khuza'a, pored Khan Younisa, u zračnom je napadu na jednu trokatnicu ubijen jedan 75-godišnji starac, a ranjeno 7 osoba. Ukupno je 11 osoba ubijeno u napadima na mjesto Khuza'a.

Hamas je izrazio razočaranje što Palestinska samouprava još nije počela pripremati podizanje tužbi za ratne zločine protiv Izraela. Hamas tvrdi da Abbasovi savjetnici odbijaju prijedloge organizacija za ljudska prava da se izraelskim osumnjičenima za ratne zločine sudi na međunarodnim sudovima. Hamas je organizacije za ljudska prava pozvao da nastave sa svojim naporima, bez obzira na pasivnost i odbijanje suradnje od strane Palestinske samouprave.

Prema službenim izraelskim izvorima, oko 20 palestinskih projektila domaće izrade i raketa palo je na izraelske gradove u blizini Pojasa Gaze u utorak. Vojno krilo Narodne fronte za oslobođenje Palestine ispalilo je 6 projektila i 3 minobacačke mine na područja oko Pojasa Gaze. Jedan je projektil domaće izrade pogodio jednu kuću u izraelskom gradu Aškelonu, sjeverno od Pojasa Gaze. Jedan je projektil pao na školu u istom gradu, pri čemu je zgrada oštećena. 2 su projektila pala na otvoreno područje Regionalnog vijeća Sha'ar Hanegev, 2 projektila su pogodila područje Regionalnog vijeća Eškol, a još 2 projektila pogodila su grad Ofakim. Nije bilo dojava o ozlijeđenima. Pripadnici vojnog krila Odbora narodnog otpora su ispalili 1 projektil na skupinu izraelskih vojnika istočno od grada Jabaliye, a 2 su minobacačke mine ispalili na izraelsko vojno postrojenje u Izraelu, istočno od grada Rafaha.

Vojno krilo Fataha tvrdi da su njegovi pripadnici u samoubilačkom bombaškom napadu na sjeveru Pojasa Gaze ubili 12, a ranili 6 izraelskih vojnika. Jedan se njihov pripadnik raznio bombom zajedno s još 18 izraelskih vojnika u jednoj od uništenih kuća u mjestu Atatra. Izraelski su vojni izvori potvrdili jedino da su u utorak u Gazi ranjena 4 izraelskih vojnika.

Premijer Hamasove vlade u Gazi Haniyeh je u televizijskom obraćanju izjavio da će Hamas surađivati u bilo kakvoj inicijativi kojom bi se zaustavila izraelska agresija i krvoproliće u Pojasu Gaze i koja bi vodila do otvaranja granica Pojasa Gaze. Haniyeh je također rekao da se Gaza neće predati.

Od ukupno 200 Palestinaca, koliko ih je izraelska vojska do sada zarobila u Pojasu Gaze, samo ih je 30 povezano s naoružanim skupinama, prema izvještajima izraelskih medija. Izrael će svih ovih 200 Palestinaca staviti u administrativni pritvor, bez suđenja i optužnica, koji se u Izraelu može nad Palestincima produljivati unedogled.

Jedan je izraelski kolonist ubio jednog palestinskog tinejdžera u gradu Qalqiliji na Zapadnoj obali u utorak navečer. Prema izvještavanju izraelskih medija kolonist je pucao na skupinu mladih Palestinaca koji su kolonističke automobile gađali kamenjem u blizini grada Azzuna. Izraelska je vojska onemogućila Palestinskom crvenom polumjesecu da dođe na mjesto gdje se dogodila pucnjava i odvezla ranjenog mladića u izraelsku bolnicu gdje je umro. Kolonist koji je pucao navodno živi u obližnjem ilegalnom izraelskom naselju Immanu'el.

Izvor: Ma'an News Agency


Nekoliko vijesti i linkova:
“We could hear their bodies burning” Testimonies raise fears over chemical weapons
Svjedočanstva preživjelih u napadima bijelim fosforom. Liječnik u medicinskom centru Nasser u Khan Younisu je izjavio da je u nedjelju u noći više od 90 osoba zatražilo pomoć. Većina ih je imala opekline kože i duboke rane, a mnogi su se gušili i nisu mogli disati. Liječnik je izjavio da se čini da izraelska vojska koristi 2 vrste bombi, prva uzrokuje užasne opekline kože i rane i smrtonosna je, a druga izaziva gušenje. U Gazi ne postoje laboratoriji u kojima bi se moglo ustanoviti da li se radi o ozljedama uzrokovanim bijelim fosforom.

Venezuela Expels Israeli Ambassador in Solidarity with Palestinian People
Jedino se Venecuela usudila postupiti ispravno, protjerala izraelskog ambasadora, traži suđenje za ratne zločine i priprema humanitarnu pomoć za Pojas Gaze. Zbog toga što je osudila izraelske zločine u Gazi i zauzela se protiv ubijanja civila i djece izraelska je ministrica Venecuelu optužila da u „ratu protiv terorizma“ podržava „terorizam“. Evo vidite, to vam je „terorizam“ – to vam je kad tražite poštivanje međunarodnog prava i konvencija i zaustavljanje i kažnjavanje ratnih zločina i kad želite poslati pomoć za ublažavanje humanitarne krize.
The Palestinian flag will be raised in the National Assembly for one month as a gesture of solidarity. Foreign Minister Nicolas Maduro announced that the government would establish an “air bridge” to send humanitarian aid to Palestine. Venezuela would work with other Arabic and Muslim nations, he said, as well as with other Latin American countries, to bring medicine, food, water, and milk to Palestine.

Hamas: What It Is, What It Wants, and What Israel Makes of It
For years, Israel disingenuously insisted that the suicide attacks were the main obstacle to negotiations. Since the most recent truce that began last summer, Hamas Prime Minister Ismael Haniyeh removed that obstacle by bringing about the complete cessation of suicide bombings. Predictably, this made no difference to Israel, which responded by denying Gazans electrical power, medicine, medical equipment, and food.

Izrael je agresor, Palestina žrtva
Jedan od rijetkih normalnih tekstova u hrvatskom tisku. Jedino se ne slažem da će na obje strane biti izvršen podjednaki pritisak. Na Palestince će biti izvršen totalni pritisak, a na Izraelce nikakav, kao i toliko puta do sada.
Izraelske organizacije za ljudska prava iscrpno su dokumentirale nevjerojatan splet mjera kojim je Izrael, i poslije povlačenja 2005., Palestincima u Gazi nastavio uskraćivati temeljna ljudska prava: Gaza je opasana zidom, pa ljudi izlaze samo kad ih Izrael pusti, prema proizvoljnim kriterijima za koje ne postoji jasna definicija. Blokirana je i s mora, pa vojska često bez upozorenja puca na tamošnje ribare, izazivajući glad i uništavajući ribarstvo od kojega je Gaza živjela stoljećima. Dokumentirano je također da djeca u Gazi trpe teške traume zbog neprestane grmljavine izraelskih vojnih aviona iznad njihovih kuća. Kršeći međunarodno pravo Izrael Palestincima ne dopušta čak ni da putuju u pedesetak kilometara udaljenu Zapadnu obalu, drugi dio njihove virtualne palestinske države: mnoga djeca zbog toga nisu završila školu. I onda, kada je Hamas 2006. u takvim uvjetima pobijedio na slobodnim i demokratskim izborima u Gazi, Izrael nije priznao izborni rezultat, kaznivši Palestince oduzimanjem njihovih vlastitih poreza. Dvije godine kasnije, zasipa ih tisućama tona bombi, tvrdeći da se »brani od raketa«. Užasno je to: usporedimo li izraelski odnos prema Gazi s međunarodnim obvezama koje je morala ispuniti Hrvatska, žalosno je da solidarnost s Palestincima ovih dana u Hrvatskoj javno demonstrira samo istarski bitnik Franci Blašković.


Najnovije informacije:
Ma'an News Agency
International Solidarity Movement
Electronic Intifada
Angry Arab News Service
Gaza Siege
Globalni prosvjedi i akcije solidarnosti s Gazom