srijeda, 21. siječnja 2009.

Treći dan „prekida vatre“ (samo nekoliko vijesti)


Day three of ceasefire: Two children killed by Israeli ordinance, farmer shot dead
Treći dan „prekida vatre“ u eksploziji streljiva zaostalog iza povlačenja izraelske vojske u Gazi poginulo je 2 djece, a izraelska je vojska ubila 1 palestinskog poljoprivrednika. Izraelska je vojska na poljoprivrednika pucala istočno od Jabaliye u sjevernom dijelu Pojasa Gaze. 2 djece (10 i 11) poginulo je u eksploziji bombe koja je zaostala za izraelskim vojnicima u području Ash-Sha'f u istočnom dijelu grada Gaze. Liječnici stanovnike upozoravaju da se ne približavaju zaostalom streljivu i da ne jedu hranu koju su odbacili izraelski vojnici. Prema ministarstvu zdravstva u Gazi do sada je ubijeno 1414 Palestinaca. Broj smrtno stradalih je porastao jer je od proglašenja prekida vatre u ruševinama pronađeno 112 tijela.

U utorak ujutro izraelski su buldožeri uz pratnju tenkova ušli u središnji dio Pojasa Gaze i uništavali poljoprivredna zemljišta. Izraelski su ratni brodovi ponovo granatirali otvorena područja sjeverozapadno od grada Gaze. Nije bilo dojava o ozlijeđenima. Izraelski su buldožeri ušli na područje Abu Al-Hamam u blizini vojnog postrojenja u Kisufimu istočno od grada Deir Al-Balaha. Vojna vozila ušla su na područje Al-Maghazi u središnjem dijelu Pojasa gaze unatoč najavi izraelske vojske da će se povući iz Pojasa Gaze.

Palestinska civilna zaštita nastavlja pronalaziti tijela pod ruševinama diljem Pojasa Gaze. U ponedjeljak je pronađeno 12 tijela, a vjeruje se da ih pod srušenim zgradama ima još. Znaci života počeli su se pojavljivati na ulicama. Stotine naoružanih i uniformiranih policajaca raspoređeno je po ulicama, otvorile su se trgovine, a ljudi se nakon 3 tjedna bombardiranja ponovo povezuju s rodbinom diljem Pojasa Gaze.


Report: Israel wants control of UN reconstruction effort
Izrael inzistira na tome da novac koji međunarodna zajednica dodijeli za obnovu u Pojasu Gaze ne ide Hamasu ili osobama koje se s tom strankom povezuju, te da Ujedinjeni narodi Izraelu pošalju detaljan popis potrebne opreme prije nego ona uđe u Pojas Gaze. Izrael želi nadgledati tijek novca koji je namijenjen za obnovu i inzistira da UN i druge organizacije od Izraela moraju dobiti dozvolu prije nego doniraju sredstva koja su obećali za obnovu u Pojasu Gaze. Izrael također traži obećanja da UN neće u obnovi Pojasa Gaze surađivati s Hamasom. Olmert je odredio da će ministar socijalne skrbi Yetshak Hertzog biti izraelski koordinator za obnovu. Ministrica Livni je u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom rekla da je Hamas kriv za ubijene civile i izraelsko razaranje u Pojasu Gaze. Ban Ki-Moon je pozvao dužnosnike okupljene na Arapskom gospodarskom, socijalnom i razvojnom samitu u Kuvajtu da učine sve što mogu kako se „ova tragedija ne bi ponovila“, da složno djeluju kako bi se u budućnosti spriječilo nasilje i da pomognu stanovništvu u Gazi kako bi se ponovo uspostavila stabilnost. Ki-Moon je u ponedjeljak u Gazu poslao tim koji je trebao procijeniti humanitarne potrebe. U izraelskoj agresiji na Gazu ubijeno je oko 1300 Palestinaca, a ranjeno ih je više od 5000. Uništena je infrastruktura i životi 1,5 milijuna stanovnika Gaze. Ban Ki-Moon je u svojim nastojanjima da postigne diplomatsko rješenje 3-tjedne „krize“ posjetio Kairo, Amman, Tel Aviv, Jeruzalem, Ramallu, Ankaru i Bejrut.

250 Gazans in Negev detention center; men are harshly beaten and interrogated
Zastupnik u palestinskom parlamentu Issa Karake je u utorak izjavio da su izraelski vojnici tijekom napada na Pojas Gaze zarobili najmanje 250 Palestinaca koje drže u šatorima u zatvoru u Negevu. Karake tvrdi da su zarobljenici stalno premlaćivani i napadani. Nekoliko ih treba hospitalizirati, ali im vojska odbija pružiti liječničku pomoć. Izraelske obavještajne službe neke od zarobljenih ispituju satima. Karake je Crveni križ pozvao da posjeti zarobljenike i provjeri njegove tvrdnje, te da potom izvrši pritisak na Izrael kako bi zarobljenici odmah bili oslobođeni. Zarobljenici se brinu za svoje obitelji i žele se vratiti kući kako bi se uvjerili da su im obitelji dobro i na sigurnom.

Report: Jordanian aid convoy hijacked in Gaza
Naoružani napadači oteli su jordanski konvoj humanitarne pomoći u utorak (20. siječnja) u Gazi i odvezli ga u privatna skladišta. Konvoj je u Gazu ušao kroz granični prijelaz Kerem Shalom koji kontrolira Izrael i koji se prvenstveno koristi za ulaz humanitarne pomoći. Humanitarnu pomoć poslala je jedna jordanska humanitarna organizacija, a trebala je biti dostavljena UNRWA-i. UNRWA je obustavila daljnju dostavu pomoći tako dugo dok vozače i kamione drže otmičari. Pregovori o oslobađanju navodno su u tijeku.

"Al-Basha'er Army" claims Monday night settler attack near Ramallah
Izraelska hitna pomoć pronašla je u ponedjeljak (19. siječnja) 1 izraelskog kolonista ranjenog u glavu u blizini ilegalnog izraelskog naselja Kokhav Hashahar u Ramalli na Zapadnoj obali. Do sada nepoznata skupina „Vojska Al-Basha'er“ objavila je da su njeni pripadnici izveli napad. Pokrenuta je istraga napada, a izraelska vojska i policija pretražuju to područje u potrazi za napadačima koje još nisu pronašle. Kolonist je u kritičnom stanju u lokalnoj bolnici. Izraelski kolonisti su također u ponedjeljak prijavili da ih je pogodio jedan Molotovljev koktel dok su se vozili po glavnoj cesti između Betlehema i Jeruzalema. U napadu nitko nije ozlijeđen, a vojnici su zarobili nekoliko lokalnih mladića koje sumnjiče da su povezani s napadom.


Linkovi:
Trauma among Gaza's children getting worse
Nedavna studija, rađena prije posljednjeg izraelskog napada na Gazu, pokazala je uznemirujuće visok postotak traumatizirane djece u Pojasu Gaze. Više od 16% djece u dobi između 5 i 15 godina pati od noćnih mora, većinom zbog straha. Gotovo 13% djece iste dobi mokri u krevet, također u većini slučajeva zbog straha. Sada se situacija znatno pogoršala, a broj traumatizirane djece brzo raste. Nakon tjedana totalne blokade eskalacija najgoreg dosad nasilja najviše fizički i emocionalno pogađa djecu.

Hamas and the recognition of Israel
Suprotno onome što se može zaključiti iz šturih i uvijek istih poluinformacija u medijima Hamas smatra da priznanje između Izraela i neovisne palestinske države treba biti obostrano, odnosno Hamas će priznati Izrael kad unutar granica iz 1967. bude postojala neovisna palestinska država. U tom pogledu postoji razlika između Hamasa i PLO-a koji je Izrael priznao 1988. S druge strane, 20 godina kasnije Izrael još uvijek nije priznao neovisnu palestinsku državu. Ako zapadni političari i novinari itd. smatraju da je ključno da Hamas prizna Izrael, trebaju istovremeno tražiti od izraelskih stranaka poput Kadime, Likuda i Laburističke stranke da priznaju neovisnu palestinsku državu u granicama od 1967, odnosno na palestinskim područjima koja od 1967. do danas ilegalno okupira Izrael.


Više vijesti i informacija:
Ma'an News Agency
International Solidarity Movement
Electronic Intifada
Angry Arab News Service
Free Gaza Movement
Gaza Siege
In Gaza
Tales to Tell