ponedjeljak, 26. siječnja 2009.

Peticija Međunarodnom kaznenom sudu: Istražite izraelske ratne zločine u Gazi


Oko 300 nevladinih udruga i udruženja od tužitelja Međunarodnog kaznenog suda traži otvaranje istrage ratnih zločina koje je Izrael počinio u Gazi. Potpišite ovu peticiju i podržite njihov zahtjev.

Obavezno* je upisati Ime, Prezime, Zemlju i E-mail adresu i potom klikom na link (koji će vam poslati na e-mail adresu koju budete upisali) potvrditi svoj potpis.

Peticija je prevedena na nekoliko jezika:
Israel must be judged at the International Criminal Court - Universal petition
Israël doit être jugé par la Cour pénale internationale - Pétition universelle
Israel muß vor dem Internationalen Strafgerichtshof verurteilt werden
Prijevode na druge jezike možete pronaći na jednom od linkova.


Dodatno o Palestini/Izraelu:
Brošura s informacijama o izraelskom aparthejdu i pozivom na bojkot Izraela na srpskom
Bojkot, divestment i sankcije su tri različite strategije koje imaju zajedničku motivaciju i ciljeve: vršenje pritiska radi izolacije Izraela i skretanja pažnje na okupaciju i aparthejd. BDS poziv ističe da su rezolucije koje zahtevaju da Izrael poštuje većinu fundamentalnih prava Palestinaca, u mnogim prilikama već donete od strane različitih međunarodnih tela. Bez obzira na to, međunarodna zajednica nikada nije bila voljna da preduzme mere da se bilo koja od tih odluka izvrši. Zbog toga pozivamo ljude celog sveta da od svojih vlada i institucija zahtevaju da se konačno primene njihove deklaracije i rezolucije preko samoorganizovanih BDS kampanja.


Jedan link o prosvjedu za besplatno zdravstvo za sve u Hrvatskoj:
Besplatno zdravstvo svima!
Neke države, poput Francuske, Švedske ili Belgije, imaju tradiciju solidarnosti pa se tome odupiru. Stvar je u tome, govori nam prosvjednik, da se u Hrvatskoj svi ponašaju kao da je to nešto što tako mora biti, a riječ je o reformama koje se pokušavaju prikazati kao »menadžerske«, za efikasnije zdravstvo. Zapravo se radi na štetu građana i u korist kapitala. Te reforme idu pod pritiskom svjetske banke i MMF-a. Ovo nije pitanje ideologije, nego informiranosti, a njihovi argumenti su na razini jednostavnog negiranja, »to nije tako«. Recimo, postoji taj General Agreement on Trade in Services (GATS), ugovor koji smo potpisali s Svjetskom bankom, a koji predviđa privatizaciju zdravstva. Mnoge zemlje su tražile izuzetke, a mi nismo. Zašto je to tako, pa Hrvatska nije ni prevela čitav tekst tog sporazuma, pita se prosvjednik.