četvrtak, 29. siječnja 2009.

Par linkova o aparthejdu, napadu na Gazu i licemjerju BBC-a


CBS 60 Minutes: Exposing Israeli Apartheid
Kratki prilog (13 minuta) o izraelskom aparthejdu i ilegalnim kolonistima na engleskom.

Human rights in Gaza & Israel during the hostilities
Blog s izvještajima izraelskih organizacija za ljudska prava za vrijeme napada na Gazu.
Podaci o žrtvama
Palestinci: najmanje 1300 ubijenih, uključujući najmanje 410 djece i 104 žena. Više od 5320 ranjenih, uključujući 350 teško ranjenih
Izraelci: ubijeno je 3 izraelskih civila i 10 vojnika. Više od 84 civila je ranjeno, uključujući 4 teško. Ranjeno je 113 vojnika, uključujući 1 koji je u kritičnom stanju i 20 s umjerenim do teškim ozljedama.

BBC refuses airtime to Gaza aid appeal
BBC odbio emitirati apel za pomoć žrtvama u Gazi (23. siječanj)
BBC je odbio emitirati humanitarni apel za pomoć žrtvama u Gazi zbog čega su humanitarne agencije vjerojatno ostale bez milijuna funti. Koalicija od 13 humanitarnih organizacija 22. siječnja uputila je apel javnosti tvrdeći da je raspon devastacije u Gazi toliko velik da britanske humanitarne organizacije moraju reagirati. BBC je prekršio ugovor iz 1963. i odbio emitirati njihov apel. Nekoliko drugih medijskih kuća postupilo je na isti način, nakon što su prethodno pristali emitirati apel. BBC je kao izgovor naveo da ne želi „riskirati gubitak povjerenja javnosti u svoju nepristranost“. Koalicija humanitarnih udruga naglašava da se radi o totalno apolitičnim organizacijama i humanitarnom apelu. Ista je koalicija već prikupila 10 milijuna britanskih funti za Kongo i 18 milijuna britanskih funti za Burmu.

IAEA head boycotts BBC over Gaza
Ravnatelj IAEA-e bojkotira BBC zbog Gaze (28. siječanj)
Ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Mohamed ElBaradei, je otkazao svoje intervjue s BBC-om zbog odluke te medijske kuće da ne emitira humanitarni apel za pomoć žrtvama u Gazi. ElBaradeijeva glasnogovrnica je izjavila da ElBaradei smatra kako je odluka BBC-a prekršila „pravila osnovne ljudske doličnosti, a koja postoje kako bi se ranjivim osobama pomoglo bez obzira tko je u pravu ili krivu“. ITV, Channel 4 i Five prikazali su apel u ponedjeljak. Sky News ga je također odbio emitirati vadeći se na „objektivnost“.


Celebrities Boycott BBC for Gaza
Nekoliko britanskih glumaca i redatelja zaprijetilo je da će bojkotirati BBC ukoliko ta medijska kuća ne promijeni svoju odluku da ne emitira apel za prikupljanje humanitarne pomoći za žrtve u Pojasu Gaze. Poznate osobe BBC-u su uputile otvoreno pismo i zaprijetile da neće plaćati pretplatu, te pozvale građane da učine isto i zauzmu čvrst stav po ovom pitanju. BBC će revidirati kontroverznu odluku, jer je zbog nje primio oko 21 000 pritužbi u samo nekoliko dana. Navodno se odluka mora revidirati zbog velikog interesa javnosti. Pritisak na BBC da promijeni svoju odluku raste. Više od 100 britanskih parlamentarnih zastupnika iz različitih stranaka potpisalo je peticiju u kojoj kritiziraju BBC i Sky News jer su odbili emitirati apel za Gazu. Odluku BBC-a žestoko su kritizirali i nadbiskupi engleske crkve, urednici i ministri. U ponedjeljak su ispred sjedišta BBC-a bili organizirani prosvjedi.