srijeda, 7. siječnja 2009.

Obavijest o prosvjedu za mir na Bliskom istoku u Sarajevu


Demonstracije za MIR NA BLISKOM ISTOKU održat će se u subotu 10. 01. 2009. u 13:00 sati u parku ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ovo je isto tako poziv vlastima BiH da zauzmu stav te da daju svoj doprinos na međunarodnom planu izgradnje mira na Bliskom istoku.

Ovo je jedinstvena prilika da građani u BiH zauzmu stav po ovom pitanju i da na osnovu svog krvavog iskustva kažu svijetu da rat NIKADA NIJE RJEŠENJE te da se jedino mirnim putem problemi trebaju rješavati.

Pozivamo Vas da se pridružite demonstracijama.

Demonstracije su u organizaciji Demokratskog omladinskog pokreta, FB Grupa ''Revolucija u Bosni i Hercegovini'' te ''Republika Bosna i Hercegovina''.

Facebook grupa organizatora

Sarajevski blog o napadu na Gazu, situaciji u okupiranoj Palestini, prosvjedima

Ovdje možete pratiti globalne prosvjede i akcije solidarnosti s Palestincima u Gazi


Jedna obavijest za medije (nevezano uz sarajevski prosvjed):
Press Advisory - GAZA EYEWITNESSES AVAILABLE for interviews
Na linku se nalazi popis i kontaktni podaci (brojevi telefona i e-mail) međunarodnih i palestinskih očevidaca koji se trenutno nalaze u Pojasu Gaze i koje mediji mogu intervjuirati.

Posljednje informacije o broju ubijenih i ranjenih:
Izraelska je vojska u srijedu istočno od izbjegličkog logora Jabaliya ubila 3 sestre (u dobi između 2 i 6 godina). Nekoliko je osoba ranjeno. U zračnom napadu na automobil u Beit Lahiyi ubijeno je 4 Palestinaca. U izraelskim napadima na civilne kuće u Rafahu ubijen je 1 starac. Broj ubijenih Palestinaca u proteklih 12 dana koliko traje izraelska agresija popeo se na 682. Ranjeno je više od 3000 ljudi. Procjenjuje se da je među poginulima 185 djece i 41 žena.