petak, 23. siječnja 2009.

"JUČER BOSNA, DANAS GAZA"


U Sarajevu je u Galeriji Boris Smoje u tijeku prodajna izložba humanitarnog karaktera „Jučer Bosna, danas Gaza“ kojom se prikuplja novac za pomoć djeci Palestine. Svoje radove po pristupačnim cijenama prodaju studenti Akademije likovnih umjetnosti i umjetnici u BiH. Izložba traje do 25. siječnja. Više informacija.


Dodatni linkovi:
Message from Catholic leader in Gaza
Poruka katoličkog svećenika u Pojasu Gaze (20. siječanj)
Rat pogađa sve u Pojasu Gaze. Jedna je učiteljica pobjegla u našu školu sa svojim suprugom i četvoro djece. Njega je pogodio šrapnel izraelske bombe i teško je ranjen u predjelu nogu. Ona je izbezumljena i prestravljena, a kad sam zadnje s njom razgovarao očajnički je tražila čistu vodu kako bi mogla nahraniti svoju bebu. U izraelskom zračnom napadu ubijen je 26-godišnji katolik Naseem Saba. Dan prije izraelski su zrakoplovi uništili kuću njegove obitelji u kojoj je živio s 3 strica. Razaranja, tjelesne ozljede i psihička trauma kojima su izloženi Palestinci ne mogu se izmjeriti. Godinama će im biti potrebna pomoć i podrška. Morat će pronaći mjesto gdje će živjeti, trebat ćemo centre za ranjene i invalide, posebne škole za traumatiziranu djecu i siročad i cijeli niz rehabilitacijskih službi. Ima vrlo malo čiste vode pa obje naše škole u Remalu i Zaitoonu mještanima dijele vodu iz arteškog bunara koji je prokopan zahvaljujući velikodušnosti austrijskih donatora. Školski generator proizvodi struju za obližnju pekaru jer je dostava kruha tjednima bila obustavljena.

Izrael priprema odbranu u slučaju Gaza
U srijedu je Krisztina Morvai, mađarska pravnica specijalizirana za kazneno pravo pri državnom odvjetništvu svoje zemlje, podnijela tužbu protiv Izraela za genocid, nasilje nad civilima, apartheid i upotrebu zabranjenog oružja u napadima na Pojas Gaze.

Israel destroyed 41 mosques in Gaza, says ministry
Ministarstvo vlade u Gazi: Izrael je uništio 41 džamiju u Gazi
Izrael je tijekom svoje 23-dnevne agresije na Pojas Gaze uništio 41 džamiju tvrde u ministarstvu vakufa i vjerskih poslova u Hamasovoj vladi u Gazi. 16 je džamija uništeno u gradu Gazi, a 19 na području sjeverno od grada Gaze. Neke su džamije bombardirane u vrijeme kad su bile pune vjernika koji su molili. Bombardirano je 5 groblja, a u nekim su slučajevima eksplozije izbacile iz zemlje leševe. U ministarstvu su također odbacili izraelske tvrdnje da palestinski borci u džamijama skrivaju oružje i pozvali na međunarodnu istragu ratnih zločina koje je Izrael počinio u Gazi.