srijeda, 28. siječnja 2009.

Izraelski čelnici pokušavaju spriječiti suđenja za ratne zločine


Informacije izvađene iz članka Israel's Leaders Are Frantically Trying to Prevent War Crimes Proceedings for Their Gaza Atrocities Jonathana Cooka koji u cijelosti možete na engleskom pročitati na linku.

Izraelske dužnosnike i čelnike sve više plaši mogućnost da budu optuženi za ratne zločine zbog njihove odgovornosti za napad na Pojas Gaze. Glavni državni odvjetnik Menachem Mazuz upozorio je da će se Izrael uskoro morati suočiti s „valom međunarodnih tužbi“. Izraelska je vlada oformila posebnu radnu skupinu koja je zadužena za pravnu obranu, zabranila medijima da navode imena ili objavljuju fotografije vojnih časnika koji su sudjelovali u napadu na Gazu i uvela ograničenja na putovanja u inozemstvo. Vlada je također izradila poseban paket pomoći za vojnike koji bi se mogli u inozemstvu suočiti s nalozima za uhićenje.

Ova je zabrinutost uslijedila nakon što je Richard Falk, posebni UN-ov izvjestitelj za okupirana područja i profesor međunarodnog prava na sveučilištu Princeton u SAD-u, optužio Izrael da je tijekom svoje 3-tjedne ofenzive, u kojoj je ubijeno više od 1300 Palestinaca, većinom civila, a ranjeno njih na tisuće, teško kršio ratno pravo. Pred kraj borbi Falk je izjavio da postoji dobro utemeljeno mišljenje da su početni napadi na Gazu i taktike koje je Izrael koristio ozbiljna kršenja Povelje UN-a, ženevskih konvencija, međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Amnesty International i Human Rights Watch, čiji pripadnici su u Pojas Gaze ušli nakon proglašenja prekida vatre, oštro su kritizirali Izrael zbog nerazlikovanja između palestinskih civila i boraca, te zbog uporabe kontroverznog oružja. Obje ove organizacije tvrde da postoje nepobitni dokazi da je Izrael na Gazu ispaljivao granate s bijelim fosforom unatoč tome što je njihova uporaba u civilnim područjima zabranjena, a zahvaljujući čemu su zapaljeni domovi i civili koje je zahvatio fosfor. Kenneth Roth, ravnatelj Human Rights Watcha napao je Izrael i zbog uporabe visokoeksplozivnih granata u naseljenim dijelovima Gaze.

Početne indicije upućuju da je vojska možda koristila eksperimentalno oružje DIME koje otkida udove i razdire unutarnje organe svih koji se nalaze blizu eksplozije. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) istražuje navode koje je dostavila Saudijska Arabija o tome da su u Pojasu Gaze korištene granate s osiromašenim uranom.

Organizacije za ljudska prava također su dokumentirale slučajeve kada je izraelska vojska ciljala civilne zgrade, uključujući UN-ove škole, i koristila palestinske civile kao ljudske štitove. Tijekom prošlog tjedna oko 300 organizacija za ljudska prava zajedno je pripremilo dosje s dokazima koje će predstaviti pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Stručnjaci tvrde da će biti teško suditi Izraelu na Međunarodnom kaznenom sudu jer Izrael nije potpisnica Rimskog statuta koji određuje jurisdikciju i djelatnost suda. Međutim, moglo bi se posegnuti za uspostavom ad hoc suda, sličnog onima koji su uspostavljeni za suđenja za ratne zločine počinjene u Ruandi i na prostoru bivše Jugoslavije. Međunarodni kazneni sud bi također mogao procesuirati pojedine izraelske zapovjednike zbog ratnih zločina. Aktivisti za ljudska prava u Europi mogli bi iskoristiti zakone o „univerzalnoj jurisdikciji“ svojih zemalja i pokrenuti postupke suđenja izraelskim čelnicima za ratne zločine na sudovima u svojim matičnim zemljama.

Kako bi život učinili što težim izraelskim čelnicima anonimni izraelski aktivisti su pokrenuli web stranicu www.wanted.org.il koja prokazuje neke izraelske čelnike, uključujući ministra obrane Baraka, premijera Olmerta, ministricu vanjskih poslova Livni i većinu vojnih zapovjednika i optužuje ih za ratne zločine. Osim fotografija i informacija o navodnim zločinima za koje su odgovorni na web stranici je istaknuta i adresa tužitelja Međunarodnog kaznenog suda. Aktivisti građane diljem svijeta pozivaju da Međunarodnom kaznenom sudu prijave ukoliko primijete da je neki od „osumnjičenih“ napustio Izrael.

U nastojanju da ukloni opasnost od uhićenja za ratne zločine, Izrael je brzo pokrenuo niz mjera kojima štiti svoje vođe. Posebna radna skupina sastat će se slijedećih dana kako bi počela raditi na obrani vojnih zapovjednika. Izraelski su mediji objavili da će Izrael sastaviti dokaze da je Hamas svoje oružje smjestio u civilne zgrade, te da je vojska uložila mnogo truda kako bi upozorila stanovnike da pobjegnu prije bombardiranja njihovih područja. Vojni cenzor iz medijskih izvještaja vadi sve informacije koje bi mogle identificirati više časnike koji su sudjelovali u napadu na Gazu, a časnici koji žele putovati u inozemstvo najprije moraju potražiti savjet vojnih dužnosnika.


WANTED FOR WAR CRIMES AND CRIMES AGAINST HUMANITY
Site anonimnih izraelskih aktivista s informacijama i fotografijama izraelskih dužnosnika za koje se vjeruje da su odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Pojasu Gaze i šire.

Names and Photos of Israeli War Criminals in Gaza
Još imena izraelskih časnika i dužnosnika koji su sudjelovali u agresiji, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Pojasu Gaze u kojima je u 3 tjedna ubijeno više od 1300, a ranjeno više od 5000 Palestinaca, većinom civila.