subota, 17. siječnja 2009.

Akcija za prekid ubijanja u Pojasu Gaze

Izraelske „ratne pogreške“događaju se u Pojasu Gaze svakodnevno po nekoliko puta: U izraelskom zračnom napadu na UN-ovu školu u Beit Lahiyi na sjeveru Pojasa Gaze, u koju su se civili sklonili pred borbama, u subotu 17. siječnja 2009. ujutro ubijeno je najmanje 4 Palestinaca.


UN-ovo je Vijeće za ljudska prava 12. siječnja 2009. na kraju svoje Posebne sjednice o operacijama izraelske vojske u Pojasu Gaze usvojilo rezoluciju u kojoj je oštro osudilo izraelske akcije. 33 zemalja u Vijeću glasalo je za rezoluciju, 13 ih je bilo suzdržano (Bosna i Hercegovina, Kamerun, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Nizozemska, Republika Koreja, Slovačka, Švicarska, Ukrajina i Ujedinjeno kraljevstvo). Kanada je bila protiv.

Predsjednik međunarodne organizacije Defence for Children, Rifat Kassis, uputio je 16. siječnja pismo predstavnicima 13 zemalja koje su se suzdržale od glasanja i Kanade u kojem traži hitno objašnjenje njihovog stajališta i pita ih što kane učiniti kako bi zaštitili civile, uključujući djecu, u Gazi.

Prema UN-ovim podacima između 27. prosinca 2008. i 15. siječnja 2009. ubijeno je 1086 Palestinaca uključujući 346 djece. Ranjeno je 4900 Palestinaca, uključujući 1709 djece. U istom je razdoblju ubijeno 13 Izraelaca, uključujući 4 civila. U Gazi vlada humanitarna katastrofa.

Molimo vas da pišete predstavnicima ovih 13 zemalja i Kanade u UN-u u Ženevi (adrese potražite ovdje) i tražite od njih da objasne zašto nisu glasali za rezoluciju i da hitno djeluju kako bi se zaustavilo ubijanje u Pojasu Gaze.

Više informacija na engleskom