srijeda, 14. siječnja 2009.

19. dan izraelske agresije na Gazu

reuters
UTORAK 13. siječanj 2009.
Prema izvještajima izraelskih medija, u utorak ujutro je iz južnog Libanona na Galileju u Izraelu ispaljeno nekoliko raketa Kaćuša. Libanonski su mediji izvijestili da su 4 projektila ispaljena s područja u blizini južnog libanonskog grada Hasbaya. Izrael je zatim granatirao područja u južnom Libanonu. Prema izraelskim medijima najmanje su 3 projektila pogodila sjeverni Izrael. Ni u raketnim napadima ni u granatiranju nitko nije ozlijeđen, no nekim je mještanima pružena pomoć zbog šoka. Hezbolah i libanonska vojska poriču da su odgovorni za napade raketama, pa se vjeruje da su rakete ispalili potomci palestinskih izbjeglica iz 1948. koji desetljećima žive u izbjegličkim logorima u Libanonu. Izraelska je policija izjavila da su rakete u Izraelu pale na otvorena područja. Mještani u izraelskom gradu Kiryat Shmona tvrde da su čuli 4 eksplozije. Posljednji napad Kaćušama na Izrael dogodio se prošli četvrtak, kad su 2 takve rakete pogodile sjeverni Izrael i ranile 2 osobe. Izrael je i nakon tog napada granatirao Libanon, no u granatiranju nitko nije ozlijeđen.

Prema tvrdnjama očevidaca mladić kojeg su u utorak na Zapadnoj obali ubili izraelski vojnici nije na kontrolnoj točki pokušavao ukrasti vojnicima oružje, kako to tvrdi izraelska policija, već je čovjek sjedio sa svojim sinom na svojoj zemlji u selu Ithna južno od grada Hebrona, a vojnici su ga napali palicama i udarali nogama dok nije izgubio svijest, a kasnije je od ozljeda koje je zadobio preminuo.


SRIJEDA, 14. siječanj 2009.
U izraelskom granatiranju jedne kuće u blizini tornja Sultan u Jabaliyi u Pojasu Gaze u srijedu su ubijene 2 žene, a ranjeno je nekoliko osoba. Žene su se u trenutku napada nalazile u kući Ibrahima An-Najjara. Kuća je, zajedno s još nekoliko kuća u okolici, uništena u napadu, a ranjeno je nekoliko Palestinaca, uključujući jedno teško ranjeno dijete. Izraelska je vojska granatirala područje Ash-Sha'f, sjeveroistočno od grada Gaze i područje Al-Jurn, te Jabaliyu.

Izraelski mediji tvrde da su izraelski vojnici u srijedu u sjevernom dijelu grada Gaze ubili 1 Palestinca koji se, opasan eksplozivom, namjeravao dići u zrak u njihovoj blizini i ubiti ih. Vojno krilo Hamasa je izjavilo da je jedan od njihovih pripadnika ubijen u napadu na kuću koju su okupirali izraelski specijalci u Atatri na sjeveru Pojasa Gaze i da je pri tome ranio i ubio nekoliko izraelskih vojnika.

Izraelski su zrakoplovi u srijedu poslije podne napali skupinu civila u sjevernom dijelu izbjegličkog logora Shatah u zapadnom dijelu grada Gaze. U napadu je ubijeno 3 Palestinaca. Izraelski su tenkovi nastavili granatirati kuće. Jedna je granata ozlijedila nekoliko osoba u okrugu Tofah, u istočnom dijelu grada Gaze. Izraelska bespilotna letjelica je ispalila 1 projektil na vozilo u četvrti Sha'f, pri čemu je teško ranjena 1 osoba. Rano poslije podne u srijedu u izraelskim je napadima ubijeno 8 Palestinaca.

Palestinski su borci u srijedu ujutro prema tvrdnjama izraelskih medija ranili 6 izraelskih vojnika. Vojnici su ranjeni u oružanim sukobima koji su između vojnika i palestinskih boraca izbili u jednoj zgradi koju je zauzela izraelska vojska na sjeveru Pojasa Gaze.

U izraelskom granatiranju kuće obitelji Ashoor u četvrti Ash-Shayma na sjeveru grada Gaze ubijen je vlasnik kuće, a ranjeno 5 članova njegove obitelji.

1 je pripadnik vojnog krila Islamskog džihada ubijen tenkovskom granatom tijekom napada na izraelske vojnike u blizini Netzarima u središnjem dijelu Pojas Gaze u srijedu poslije podne.

U zračnim napadima na izbjeglički logor Jabaliya u srijedu poslije podne ubijeno je još 4 Palestinaca.

Brod Free Gaza Movementa, SPIRIT OF HUMANITY, je u srijedu 14. siječnja u 9 ujutro nastavio svoj put za Pojas Gaze. Brod je u utorak krenuo iz ciparske luke Larnaca, ali se zbog tehničkih problema i lošeg vremena vratio natrag. Na brodu se nalaze 36 liječnika, novinara, aktivista za ljudska prava i parlamentarnih zastupnika iz 17 različitih zemalja, te medicinska oprema koju su donirali građani Grčke i Europska kampanja za okončanje opsade Gaze. Izraelske su vlasti prijetile da će upotrijebiti sva sredstva kako bi spriječili da SPIRIT OF HUMANITY stigne u Gazu. Unatoč ovim prijetnjama Free Gaza Movement je odlučan da probije opsadu 1,5 milijuna Palestinaca koje u Pojasu Gaze Izrael terorizira i ubija. Svaki napad na brod smatrat će se napadom na nenaoružane civilne humanitarce.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon je u srijedu došao u Kairo kako bi razgovarao o okončanju krvoprolića u Pojasu Gaze. Kairo je prva postaja na njegovoj turneji. Ban Ki-Moon je najavio da će od Izraela zatražiti da prekine svoje operacije, ali da neće moći posjetiti Gazu zbog izraelske blokade. Ki-Moon je pozvao obje strane da prihvate rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se želi zaustaviti nasilje. Ban Ki-Moon se nema namjeru sastajati s predstavnicima Hamasa, ali će se sastati s izraelskim čelnicima. Dodao je da u Pojas Gaze namjerava poslati tim koji će procijeniti situaciju i o tome podnijeti izvještaj.

Slabo poznata palestinska naoružana skupina, Brigade Mudžahedin, je u srijedu ispalila 3 projektila domaće izrade na izraelska vojna vozila u blizini Trga mučenika u gradu Gazi. Pripadnici vojnog krila Narodne fronte za oslobođenje Palestine ispalili su 1 raketu iz ručnog bacača na jedan izraelski tenk na području al-Karamah sjeverozapadno od grada Gaze, te nekoliko projektila na izraelske gradove Sderot i Aškelon.

Predsjednik Međunarodnog crvenog križa, Jakob Kellenberger, je u srijedu izjavio da je u bolnicama u Gazi svjedočio šokantnim prizorima ranjene djece i žena, te optužio izraelske snage da liječničkim ekipama blokiraju pristup u neke dijelove Pojasa Gaze. Kellenberger je na konferenciji za tisak u Istočnom Jeruzalemu naglasio da i izraelska vojska i palestinski borci moraju poštivati međunarodno pravo i razlikovati borce od civila. Kellenberger je prvi visoki humanitarni dužnosnik kojeg je Izrael pustio da posjeti Gazu za vrijeme trenutne izraelske agresije na to područje. Kellenberger je također posjetio i Sderot, te se namjerava sastati s izraelskim ministrima vanjskih poslova i obrane i palestinskim predsjednikom. Kellenberger je pozvao vojsku da omogući ekipama hitne pomoći da neometano rade svoj posao i spašavaju ranjene. Kellenberger je rekao da je točan broj mrtvih i ranjenih koje treba evakuirati u Gazi nepoznat jer je pristup različitim područjima blokiran. Kellenberger je također rekao da Crveni križ nema dokaza da je Izrael u Pojasu Gaze koristio bijeli fosfor, kemijsko oružje koje se ne smije koristiti u naseljenim područjima. U utorak je jedan dužnosnik Crvenog križa u Ženevi izjavio da je prilično jasno da Izrael koristi bijeli fosfor u Gazi, no da nema dokaza da time krši međunarodno pravo. No, Kellenberger je naglasio da je Gaza otprilike 3 puta gušće naseljena od Manhattana i da je na takvom području teško koristiti određene vrste oružja bez da one ne pogađaju civile, te da je potrebno birati oružja kojima neće biti povrijeđeno pravilo razlikovanja vojnih ciljeva od civila. Uporaba bijelog fosfora zakonita je jedino za osvjetljavanje i stvaranje dimne zavjese, a to se oružje ne smije upotrebljavati u naseljenim područjima, niti kao kemijsko oružje protiv vojnika ili pripadnika paravojnih skupina koji sudjeluju u borbama.

Službeni broj ubijenih Palestinaca u posljednjoj izraelskoj agresiji na Pojas Gaze koja traje od 27. prosinca 2008. prešao je 1000. Među ubijenima je i najmanje 225 djece. U srijedu je ubijeno najmanje 19 Palestinaca. Oko 4580 Palestinaca je ranjeno.

Izraelski je zrakoplov napao skupinu palestinskih boraca u četvrti Sabra u gradu Gazi pri čemu su ubijena 2 Palestinca.

U srijedu ujutro izraelski su zrakoplovi bombardirali groblje u središtu Gaze. U napadu su uništene i kuće u četvrti Sheikh Radwan i ubijen 1 Palestinac, a ranjeno njih 10. 2 su pripadnika vojnog krila Odbora narodnog otpora ubijena u granatiranju u istočnom Rafahu. Jedan je pripadnik vojnog krila Islamskog džihada teško ranjen u granatiranju u Khan Younisu. Izraelski su zrakoplovi u srijedu gađali desetke ciljeva u središnjem dijelu Pojasa Gaze i prekrili cijelo područje oblakom gustog bijelog dima. Brojni su mještani hospitalizirani, čini se zbog udisanja bijelog fosfora.

Jaka eksplozija je odjeknula u gradskom parku u Gazi. Izraelski su projektili u Rafahu na graničnom području i u Tal Zo'robu pogodili više od 40 ciljeva. Uništeno je nekoliko civilnih kuća. U posljednjih 24 sata na području Pojasa Gaze ubijeno je više od 50 Palestinaca. 11 ih je ubijeno u mjestu Khaza'a gdje je vojska naseljeno mjesto bombardirala kemijskim oružjem. U Khan Younisu vojska je srušila najmanje 40 domova.

Egipatski ministar vanjskih poslova Abu Al-Gheit je u srijedu najavio da je Hamas prihvatio egipatski prijedlog za trenutačni prekid vatre u Pojasu Gaze. Egipatski prijedlog poziva na povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze i otvaranje granica Pojasa Gaze nad kojima će nadzor imati Palestinska samouprava. Egipćani sada očekuju da Izrael pozitivno odgovori na prijedlog. No neki su Hamasovi dužnosnici izjavili da Hamas traži neke izmjene.

Palestinski borci tvrde da su kroz tunele ispod Zelene linije u srijedu ušli u Izrael i tamo u zrak digli 1 tenk. Napad su izveli pripadnici vojnih krila Narodne fronte za oslobođenje Palestine i Islamskog džihada. Izraelska je vojska odbila komentirati ove navode. U borbama s izraelskim vojnicima poginula su 2 palestinska borca.

Gradsko vijeće američkog grada Cambridgea u državi Massachusetts je u ponedjeljak izglasalo rezoluciju kojom osuđuje izraelski napad u Pojasu Gaze i poziva Izrael da ukine blokadu tog područja.

Prema palestinskim izvorima oko 800 000 ljudi (više od 50% stanovništva) u Pojasu Gaze nema tekuće vode. Neki od njih tekuće vode nemaju već 2 tjedna, a najgore je pogođen sam grad Gaza koji se vodom snabdijeva sa sjevera i istoka Pojasa Gaze gdje je trenutno raspoređeno najviše izraelskih vojnika.

Izraelski izvori su izvijestili da je u sukobima u Pojasu Gaze u srijedu ranjeno 9 izraelskih vojnika. Još je 6 izraelskih vojnika ranjeno kad je 1 projektil pogodio izraelski tenk u srijedu navečer. Time se broj ranjenih vojnika u srijedu popeo na 15.

Bolivijski predsjednik Morales je izjavio da Bolivija prekida diplomatske odnose s Izraelom zbog napada na Pojas Gaze u kojem je do sada ubijeno više od 1000 Palestinaca. Morales je rekao da će na Međunarodnom kaznenom sudu tražiti suđenje za genocid. Morales je također kritizirao mlakost „Vijeća nesigurnosti“ i najavio hitnu sjednicu Opće skupštine UN-a koja će osuditi izraelsku invaziju. Morales je također rekao da Shimonu Peresu treba oduzeti Nobelovu nagradu za mir.

U srijedu se navečer broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj agresiji na Pojas Gaze popeo na 1018, od čega su gotovo trećina (322) djeca. Ranjeno je 4580 Palestinaca. Izraelske su snage u srijedu navečer ubile 7 Palestinaca, a izraelski su zrakoplovi bombardirali nekoliko kuća i drugih zgrada diljem Pojasa Gaze. 2 je ljudi ubijeno, a 8 ranjeno u izraelskom granatiranju područja Al-Qawasmi u sjeverozapadnom dijelu grada Gaze. Među ranjenima su članovi civilne zaštite i kamerman Hamasove Al-Aksa TV. Od ozljeda koje je zadobio prije 3 dana preminuo je jedan 7-godišnji dječak. Izraelske su snage ubile 1 Palestinca u izbjegličkom logoru Al-Bureij u središnjem dijelu Pojasa Gaze. Jedan je 15-godišnjak ubijen u gradu Al-Qarrara u blizini granice između Izraela i Gaze. 2 je osoba ubijeno u izraelskom bombardiranju tunela u Rafahu duž egipatske granice. Mještani tvrde da izraelska vojska danima neprestance bombardira granično područje. Samo tijekom proteklog dana na tom je području pogođeno oko 40 ciljeva.

Izvor: Ma'an News Agency, IMEMC & Free Gaza Movement


Još nekoliko linkova i vijesti:
Virtually the Entire Dem-Controlled Congress Supports Israel's War Crimes in Gaza
Both resolutions "hold Hamas responsible for breaking the cease-fire," despite the fact that there had been scores of minor violations during the months of the cease-fire by both sides and that Israel had launched a major incursion into the Gaza Strip on Nov. 4, 2008, assassinating several Hamas leaders, an action the Israeli press speculated was designed to provoke Hamas into not renewing the cease-fire when it expired the following month. Israel then tightened its siege on Nov. 5, banning even humanitarian aid from coming through. Hamas appeared willing to renew the cease-fire in return for Israel renouncing further such incursions and lifting the siege, but Israel refused. ... Ironically, despite blaming Hamas exclusively for not renewing the cease-fire, the resolutions also claim that returning to the terms of that cease-fire agreement "is unacceptable." ... In this resolution, the Democrats appear to be attempting to redefine just what constitutes human shields. Despite this desperate effort to rationalize the large-scale killing of Palestinian civilians by Israeli forces, the fact that a Hamas leader lives in his own private home, attends a neighborhood mosque and seeks admittance in a local hospital does not constitute the use of human shields. Indeed, the vast majority of leaders of most governments and political parties live in private homes in civilian neighborhoods, go to local houses of worship and check in to hospitals when sick or injured, along with ordinary civilians. Furthermore, given that the armed wing of Hamas is a militia rather than a standing army, virtually all of their fighters live in private homes and go to neighborhood mosques and local hospitals, as well. In short, Pelosi and other congressional leaders appear to be advancing a radical and dangerous reinterpretation of international humanitarian law that would allow virtually any country with superior air power or long-range artillery to get away with war crimes.

How Israel Used Deception to Justify Its Gaza Aggression
But the message to Hamas was that Israel would act unilaterally, refusing to negotiate with the ascendant Palestinian party. Instead, the Israelis would rely on brute force. Tragically, as the events of the past two weeks have shown, the level of force just goes on escalating. Hamas, like any political party, has both moderate and intransigent wings. Israel's policies have consistently undermined the moderates, who would want to pursue negotiations if they saw any chance. Israel has denied them that chance, leaving violence or surrender as the only options. And Israel's underestimation of the power of Hamas power is still proving a fatal mistake.

Regev: "I can assure you that Israel will respect international law"
At 8:30 a.m. Pacific Standard Time, official Israeli Prime Minister Spokesperson Mark Regev discussed the current voyage of Free Gaza boat "Spirit of Humanity" with Free Gaza co-founder Paul Larudee. Larudee was seeking assurance that Israel would not harm the boat or prevent it from entering Gaza with medical supplies and personnel, as well journalists and human rights workers. The boat is currently at sea, heading for Gaza. Israel is threatening to use "all available means" to stop the boat. On Dec. 30, an Israel gunboat rammed and almost sank a previous boat. Here is a rough, reconstructed transcript of the conversation.

Prominent Legal Scholars: Israel's Bombardment of Gaza Is Not Self-Defense
Izrael pokušava svoje vojne napade na Pojas Gaze opravdati tvrdeći da se radi o „samoobrani“ u skladu s člankom 51 Povelje Ujedinjenih naroda, no ugledni pravni stručnjaci odbacili su tu tvrdnju. U svojoj izjavi stručnjaci tvrde da Hamasovo ispaljivanje raketa na Izrael ne predstavlja oružani napad zbog kojeg bi Izrael imao pravo na samoobranu. Prema međunarodnom pravu samoobrana je posljednja mjera i podliježe pravilima proporcionalnosti i nužnosti. Ubojstvo gotovo 800 Palestinaca, uglavnom civila, više od 3000 ranjenih, uništenje škola, džamija, kuća, UN-ovih i vladinih zgrada koje Izrael prema četvrtoj ženevskoj konvenciji ima obvezu štiti, ne može se mjeriti s brojem ubijenih Hamasovim raketama. Izrael već 18 mjeseci Pojasu Gaze nameće ilegalnu blokadu zbog koje je društvo u Pojasu Gaze na rubu kolapsa. U 3 godine, otkako se Izrael povukao iz Gaze palestinskim je raketama ubijeno 11 Izraelaca. U istom periodu izraelska je vojska, prema podacima UN-a, ubila oko 1250 Palestinaca u Gazi, uključujući 222 djece. Cijelo to vrijeme Pojas Gaze je i dalje okupirani teritorij prema međunarodnom pravu jer Izrael nad tim područjem ima efektivnu kontrolu. Izraelske akcije u Pojasu Gaze predstavljaju agresiju, a ne samoobranu. Invazija i bombardiranje Gaze predstavljaju kolektivno kažnjavanje stanovništva u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom. Blokada humanitarne pomoći, uništavanje civilne infrastrukture, blokiranje osnovnih potrepština poput hrane i goriva su ratni zločini, stoji u izjavi pravnih stručnjaka.

Israel Using White Phosphorus In Gaza (youtube)

Olmert says he humiliated Rice, prevented UN vote
Olmert se u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Aškelonu pohvalio da je nekoliko minuta prije glasanja o rezoluciji Vijeća sigurnosti nazvao američkog predsjednika Busha i tražio od njega da stavi veto na rezoluciju 1860 koja je pozivala na trenutačni prekid vatre u Pojasu Gaze, te da je time osramotio državnu tajnicu Rice. Olmert je tvrdio da je Bush zbog njegovog poziva prekinuo svoj govor u Philadelphiji, no snimka Bushevog govora ne potvrđuje ovu Olmertovu tvrdnju. Olmert dalje tvrdi da Bush nije pročitao tekst rezolucije, no da je na Olmertov nagovor tajnici Rice naredio da ne glasa za rezoluciju. Rice nije glasala za rezoluciju, koju su podržale gotovo sve države u Ujedinjenim narodima, osim Izraela. Rice je prema Olmertovim tvrdnjama osramoćena jer je ona sastavljala i dogovarala rezoluciju. Glasnogovornik američke državne tajnice Rice je rekao da se ona ne srami onoga što je učinila i opovrgao gotovo sve Olmertove navode. Inzistirao je da je Rice već dan prije odlučila da neće glasati za rezoluciju i da izraelska vlada ne određuje američku politiku. Olmert i njegova vlada ostali su pri Olmertovoj verziji priče. No, s njom nije u skladu ni činjenica da se Bush u Bijelu kuću vratio satima prije glasanja u Vijeću sigurnosti. S druge strane u Vijeću sigurnosti su svi očekivali da će Rice glasati za rezoluciju, a ona se navodno saudijskom ministru na početku sastanka ispričala za ono što će učiniti, te obećala da će svoje postupke objasniti kasnije. Rice je nakon glasanja izjavila da SAD u potpunosti podržavaju rezoluciju, ali da su se suzdržale od glasanja jer američko ministarstvo vanjskih poslova „smatra da je važno vidjeti rezultate egipatskog posredništva“.

Još informacija:
International Solidarity Movement
Electronic Intifada
Angry Arab News Service
Gaza Siege
Globalni prosvjedi i akcije solidarnosti s Gazom