nedjelja, 28. rujna 2008.

Odgođeno putovanje brodom u Gazu


Nažalost, novo putovanje brodom do Gaze u organizaciji Free Gaza Movementa privremeno je odgođeno.

Prošlog je tjedna 22 ljudi stiglo na Cipar s namjerom da otplove u Gazu. Budući da su brodovi s kojima su u kolovozu aktivisti plovili u Gazu neprikladni, organizatori su odlučili unajmiti ili kupiti robustniji brod. No pregovori s vlasnicima brodova su pobacili, a u Free Gaza Movementu vjeruju da je uzrok tome pritisak iz vana.

Unatoč ovim poteškoćama, brod Free Gaza Movementa će tijekom slijedećih tjedana krenuti u Pojas Gaze, a u međuvremenu njegovi članovi pozivaju sve države da ispoštuju svoje obveze prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji i djeluju protiv kolektivnog kažnjavanja 1,5 milijuna stanovnika Pojasa Gaze koje provodi Izrael.


Dodatni linkovi (samo na engleskom):
The Zionist Plan for the Middle East
Dispersal of the population is therefore a domestic strategic aim of the highest order; otherwise, we shall cease to exist within any borders. Judea, Samaria and the Galilee are our sole guarantee for national existence, and if we do not become the majority in the mountain areas, we shall not rule in the country and we shall be like the Crusaders, who lost this country which was not theirs anyhow, and in which they were foreigners to begin with. Rebalancing the country demographically, strategically and economically is the highest and most central aim today. Taking hold of the mountain watershed from Beersheba to the Upper Galilee is the national aim generated by the major strategic consideration which is settling the mountainous part of the country that is empty of Jews today.

Livia Rokach: Israel's Sacred Terrorism
A study based on Moshe Sharett's Personal Diary, and other documents.

US generals planning for resource wars
The document reveals a number of profoundly significant - and worrying - strategic positions that have been adopted as official doctrine by the US military.

Appeals Court Orders Defense Department to Release Detainee Abuse Photos in ACLU Lawsuit

četvrtak, 25. rujna 2008.

OCHA-in izvještaj Humanitarian Monitor za kolovoz 2008.

Grad Hebron, Zapadna obala, kolovoz 2008.

Neki podaci iz (puno opsežnijeg) izvještaja UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova Humanitarian Monitor za kolovoz 2008 (OCHA report: Humanitarian Monitor, Ocuppied Palestinian Territory, August 2008) kojeg možete u cijelosti i zajedno s dijagramima na engleskom pročitati na linku:

Izraelske su sigurnosne snage tijekom kolovoza 2008. ozlijedile 114 nenaoružanih civila na Zapadnoj obali, uključujući 68 djece. Više od polovice ih je ozlijeđeno tijekom prosvjeda protiv ilegalnog izraelskog Zida u selima Ni'lin i Bil'in. 37 osoba je ozlijeđeno u napadima izraelskih kolonista.

96 osoba je ozlijeđeno tijekom kolovoza od strane izraelskih sigurnosnih snaga na Zapadnoj obali u prosvjedima protiv izraelskog Zida u selima Ni'lin i Bil'in. To je 64% od ukupnog broja ozlijeđenih na Zapadnoj obali u kolovozu 2008. Jedan je 17-godišnji palestinski dječak 04. kolovoza umro od ozljede koju je zadobio 30. srpnja, kad je ranjen s 2 gumom presvučena metalna metka. Dječaka je ranila izraelska vojska tijekom sprovoda 10-godišnjem dječaku kojeg je izraelska vojska ubila 29. srpnja nakon prosvjeda.

21. kolovoza izraelska vojska je uhitila 20-godišnjeg Palestinca i vezala mu ruke prilikom pretresanja i pretraživanja kuća u selu Ni'lin, nakon što je prosvjed tog dana završio. Vojnici su uhićenog pretukli i iz blizine mu gumom presvučenim metalnim metkom pucali u glavu zbog čega je on hospitaliziran sa slomljenom lubanjom u bolnici u Ramalli i u kritičnom je stanju.

Gotovo svakodnevni prosvjedi u Ni'linu počeli su u svibnju 2008. Prosvjedi su usmjereni protiv izraelskog Zida koji se gradi na zemlji koja pripada selu Ni'lin. Prosvjedi većinom završavaju nasiljem od strane izraelske vojske koja prosvjednike rastjeruje koristeći suzavac i šok granate, gumom presvučene metalne metke i povremeno prave metke. Vojnici i pogranični policajci također fizički napadaju prosvjednike, a od 08. kolovoza pogranična policija protiv prosvjednika upotrebljava smrdljivu tekućinu od koje se prosvjednici odmah razbježe jer izaziva povraćanje.

Nastavilo se rušenje palestinskih građevinskih objekata zbog neposjedovanja građevinskih dozvola u Istočnom Jerzalemu. Jeruzalemske vlasti su srušile 2 kuće u Beit Hanini nakon što su 2 obitelji istjerane iz njih pomoću pasa. 16 je osoba, uključujući 11 djece, raseljeno. Jednu od srušenih kuća sagradila je izraelska udruga Israeli Committee Against House Demolitions 2007. namjesto kuće koja je srušena 2005. godine. Obitelji nije bilo dopušteno da iznese namještaj iz kuće prije rušenja. U mjestima At-Tur i Al'Isawiya srušene su 2 kuće u fazi izgradnje i 1 cementni pod na području Wadi Qaddoum.

Izraelska civilna uprava je u zoni „C“ na Zapadnoj obali srušila 29 štandova s voćem i povrćem u vlasništvu palestinskih prodavača u Jordanskoj dolini, uz cestu 90 između mjesta Jiftlik i Bardala. Štandovi su srušeni buldožerom, a ostaci su spaljeni. Voće i povrće je konfiscirano. Ti su štandovi godinama prehranjivali više od 30 obitelji u Jordanskoj dolini.

Izraelska civilna uprava je također izdala naloge za rušenje 2 kuća u mjestu 'Arab Ar Ramadin Al Janubi koje će pogoditi 10 osoba. 'Arab Ar Ramadin Al Janubi nalazi se između ilegalnog izraelskog Zida i Zelene linije, na području Qalqilije. Izraelska vojska je u rujnu 2003. to područje proglasila zatvorenom vojnom zonom i prisilila mještane da od izraelskih vlasti traže dozvole kako bi mogli nastaviti živjeti u vlastitim domovima.

Gotovo 80% kolonističkih napada na palestinske civile dogodilo se u zoni H2 u gradu Hebronu. Napade na tom području su izvršili izraelski kolonisti iz ilegalnih naselja Kiryat Arba' i Kuća Al Rajabi, uglavnom tinejdžeri, koji kampiraju u 3 šatora podignuta na palestinskoj zemlji u privatnom vlasništvu u četvrti Wadi al Hussein. Osim fizičkih napada, kolonisti su također verbalno vrijeđali Palestince, uništavali privatna vozila i prozore na kućama i onemogućavali Palestincima i međunarodnim aktivistima pristup na cestu. U najmanje 3 navrata kolonisti su Palestince napali OC sprejem, a jednom su ih polili bojom. Kolonisti obično dolaze u pratnji 1 ili 2 naoružanih kolonista koji svoje puške uperuju u Palestince. Nedavni izvještaji izraelskih medija i jedne nevladine udruge upućuju na to da izraelske vlasti u do 80-90% slučajeva ne procesuiraju izraelske koloniste koje se sumnjiči da su počinili napade na Palestince ili njihovu imovinu.

U oružanim sukobima između pripadnika suparničkih palestinskih pokreta ubijeno je 14 osoba (uključujući 13 naoružanih), a ranjeno njih 103, uključujući 17 djece i 6 žena.

2 je palestinske djece ubijeno u kolovozu, jedno na Zapadnoj obali, a drugo u Pojasu Gaze, u obiteljskom sukobu. 73 djece je ozlijeđeno, od toga 56 na Zapadnoj obali i 17 u Pojasu Gaze. Više od 70% ozljeda na Zapadnoj obali dogodilo se tijekom prosvjeda protiv Zida, a 20% je rezultat napada izraelskih kolonista, uglavnom u zoni H2 u Hebronu. Svo 17 ozlijeđene djece u Pojasu Gaze ozlijeđeno je 02. kolovoza, tijekom oružanih sukoba između snaga odanih Hamasu i članova jedne obitelji povezane s Fatahom.

Od početka 2008. ubijeno je ukupno 81 dijete (77 palestinske djece i 4 izraelska djeteta), a 395 (387 palestinske i 8 izraelske) ih je ranjeno u izraelsko-palestinskom sukobu. 293 palestinska maloljetnika se nalazi u izraelskim zatvorima, uključujući 5 djevojaka. Više od 90% zatvorenih palestinskih maloljetnika je u dobi između 16 i 17 godina. 13 maloljetnika (uključujući 2 djevojke) nalazi se u administrativnom pritvoru, bez optužnice ili suđenja.

Između srpnja 2007. i srpnja 2008. izraelski su vojnici 15 puta, a izraelski kolonisti 8 puta napadali palestinske škole. Od siječnja 2008. u operacijama izraelske vojske ubijeni su 21 učenik i 3 nastavnika UNRWA-inih škola.

Tijekom kolovoza životni uvjeti stanovnika Pojasa Gaze nisu se poboljšali, unatoč primirju između Hamasa i Izraela zahvaljujući kojem je Izrael trebao ublažiti svoja ograničenja i opsadu Pojasa Gaze. Najviše je u Pojas Gaze uvezeno hrane (56% ukupnog uvoza), zatim šljunka (23% ukupnog uvoza). Cement i ostali građevinski materijali činili su samo 4% ukupnog uvoza. Kao što je bio slučaj i u srpnju, velik dio uvezenog šljunka je neupotrebljiv tako dugo dok dovoljna količina cementa i ostalih građevinskih materijala ne bude puštena u Pojas Gaze. Izrael je dopustio da male količine nekoliko novih artikala uđu u Pojas Gaze u kolovozu, uključujući sok, odjeću, cipele, PVC cijevi i neke poljoprivredne materijale. Prijeko potrebna roba, poput rezervnih dijelova potrebnih za održavanje infrastrukture javnog zdravstva i vodovodne infrastrukture, industrijskih sirovina, namještaja, elektronike i školskih uniformi, nije ušla u Pojas Gaze. Izraelske vlasti nastavile su zabranjivati i onemogućavati bilo kakav izvoz iz Pojasa Gaze.

Količine goriva koje su ušle u Pojas Gaze nisu bile dovoljne da bi se zadovoljile stvarne potrebe stanovništva. U kolovozu je pokriveno tek 22% potrebe za benzinom, 65% stvarne potrebe za dizelom, 56% stvarne potrebe za plinom za kuhanje i 84% potrebe za industrijskim plinom. Zbog pomanjkanja industrijskog plina elektrana u Gazi proizvodila je 60-65 MW struje umjesto 80MW, koliko bi mogla da je imala dovoljno goriva.

U Pojasu Gaze uopće nije bilo 45 vrsta (od ukupno 416 osnovnih vrsta lijekova), a još 50 vrsta dostupno je u zalihama koje neće trajati dulje od 3 mjeseca. U Pojasu Gaze također uopće nema 102 vrste od ukupno 596 vrsta medicinske opreme, a 157 vrsta postoji u zalihama manjim od potrebnih za 3 mjeseca. Na Zapadnoj obali uopće nije bilo 73 od 416 osnovnih lijekova, a za 45 lijekova postoje zalihe koje ne dostaju niti za mjesec dana.

Web site Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova na okupiranim palestinskim područjima s izvještajima na engleskom, arapskom i hebrejskom


Dodatno:
A note of appreciation from the rich
Naturally, we try to play you off against each other whenever it suits our purposes: high-waged workers against low-waged, unionized against non-unionized, Black against White, male against female, American workers against Japanese against Mexican against ... We continually push your wages down by invoking "foreign competition," "the law of supply and demand," "national security," or "the bloated federal deficit." We throw you on the unemployed scrap heap if you step out of line or jeopardize our profits. And to give you an occasional break from the monotony of our daily economic blackmail, we allow you to participate in our stage-managed electoral shell games, better known to you ordinary folks as "elections." Happily, you haven't a clue as to what's really happening -- instead, you blame "Aliens," "Tree-hugging Environmentalists," "Niggers," "Jews," Welfare Queens," and countless others for your troubled situation.

srijeda, 24. rujna 2008.

Novi brod plovi za Gazu, nekoliko vijesti, linkovi


Sutra isplovljava brod Hope (Nada) s Cipra za Gazu.

Na njemu će biti 20-tak liječnika, odvjetnika, novinara i umjetnika iz 10-tak zemalja te palestinski zastupnik u Knessetu Jamal Zahalka, zastupnik u palestinskom parlamentu Mustafa Barghouti i irska nobelovka Mairead Maguire.

Liječnici dolaze procijeniti zdravstvenu situaciju u Pojasu Gaze, a brod će do Gaze prevesti i prijeko potrebne lijekove za djecu.

Sutra, u četvrtak, 25. rujna u 10 sati Free Gaza Movement će održati konferenciju za tisak u luci u Larnaci na Cipru i odmah potom krenuti na drugo putovanje s Cipra za Pojas Gaze. Na linku možete pročitati popis putnika.


PETICIJA
PETICIJA protiv ubijanja divljih konja u SAD-u: BLM: Don't Kill Our Wild Horses


Nekoliko vijesti i linkova za Izrael/Palestinu:

Tutu: 2006 Israeli attack on Beit Hanoun possible war crime
Južnoafrički nadbiskup i anti-aparthejdski aktivist Desmond Tutu je izjavio da vjeruje kako je u izraelskom napadu u Beit Hanounu na jugu Pojasa Gaze 2006. korištena prekomjerna sila i nije vođeno računa o životima palestinskih civila, te da bi se taj napad mogao smatrati ratnim zločinom. Tutu je bio član UN-ovog istražnog povjerenstva koje je kratko nakon tog napada trebalo otputovati u Gazu i istražiti incident, no Izrael je odbio Tutuu izdati vizu i na taj način onemogućio provođenje istrage. U tom je izraelskom napadu 2006. ubijeno 19 palestinskih civila, uključujući djecu. Tutu je ponovio da još uvijek nije prekasno da se provede neovisna, nepristrana i transparentna istraga. Izraelske vlasti su Tutuovu izjavu odbacile, tvrdeći da je unutarnja istraga koju je provela izraelska vojska pokazala da se radilo o nesretnom slučaju i da je to dovoljno.

Tjedni izvještaj Palestinskog centra za ljudska prava o izraelskim kršenjima ljudskih prava na okupiranim područjima za razdoblje od 11. do 17. rujna 2008.
Izraelska okupacijska vojska je nastavila sustavno napadati palestinske civile i njihovu imovinu na okupiranim palestinskim područjima:
-- izraelska je vojska u pokrivenom periodu ubila 1 maloljetnika u selu Taqu u okolici Betlehema na Zapadnoj obali
-- vojska je metcima ranila 22 Palestinca, uključujući 4 maloljetnika
-- vojska je ranila 1 izraelskog novinara na ZO i 1 međunarodnog aktivista za ljudska prava u Pojasu Gaze
-- vojska je nastavila mirne prosvjednike napadati smrdljivom tekućinom u selima Bil'in i Nil'in u okolici Ramalle na ZO
-- izraelska vojska je 47 puta upadala i ulazila u palestinska mjesta na ZO
-- vojska je uhitila 39 Palestinaca, uključujući 5 maloljetnika
-- izraelska vojska je nastavila nametati totalnu opsadu na okupiranim palestinskim područjima i izolirala PG od vanjskog svijeta
-- izraelska vojska je nastavila graditi ilegalna naselja na ZO, a izraelski kolonisti su nastavili napadati palestinske civile i uništavati njihovu imovinu
-- izraelski kolonisti su napali palestinske civile i imovinu u Hebronu na ZO.

Read it and weep
Novi B'Tselemov izvještaj upozorava na porast izraelskog prisilnog preseljavanja okupiranog palestinskog stanovništva sa Zapadne obale u Pojas Gaze. Palestinci koji imaju adresu u Gazi, sada više ne smiju živjeti na Zapadnoj obali bez obzira na to kad su se preselili na Zapadnu obalu. Zahvaljujući izraelskom nepoštivanju Sporazuma iz Osla, postupak obnove podataka o mjestima prebivališta Palestinaca na okupiranim područjima je zamrznut na neodređeno vrijeme. B'Tselem vjeruje da je nova eskalacija prisilnog preseljavanja i odvajanja palestinskog stanovništva posljedica želje izraelskih vlasti da što više zavade Palestince u Pojasu Gaze i one na Zapadnoj obali i optužuje SAD i EU da su suodgovorne jer podržavaju Izrael u njegovoj politici izolacije Hamasa. Činjenice pokazuju da su tom politikom najviše pogođeni obični palestinski civili koje ona odvaja od njihovih muževa, žena, roditelja i djece koji se godinama ne mogu čak ni vidjeti, a naravno ni živjeti zajedno. U posljednje vrijeme izraelske vlasti provode racije na Zapadnoj obali i prisilno prebacuju one uhićene koji imaju adresu u Gazi u Pojas Gaze, čime krše članak 49. 4. ženevske konvencije koji zabranjuje prebacivanje okupiranog civilnog stanovništva na druge teritorije. Amnesty International je također Izrael po ovom pitanju optužio za nepoštivanje članka 33. iste konvencije koji zabranjuje kolektivno kažnjavanje. Palestinci se pitaju da li postoji još koje mjesto na svijetu gdje muž i žena ili roditelj i dijete ne mogu živjeti zajedno. Sve su vlade (uključujući hrvatsku) koje podržavaju Izrael i ne vrše na tu državu pritisak da prekine sa svojim teškim kršenjima ljudskih prava suodgovorne za ono što se događa Palestincima.

Video snimka: Izraelski kolonisti zajedno s izraelskom vojskom napadaju palestinske civile

Israel to construct dump in Nablus, just as archaeological discovery made
Izraelska vlada je odobrila ponudu jednog izraelskog izvođača radova da izgradi smetlište za Izraelce u palestinskom gradu Nablusu na Zapadnoj obali, na području gdje je nedavno otkriveno arheološko nalazište iz doba rimskog carstva. Izraelske okupacijske vlasti vlastitim (izraelskim) građanima izdaju dozvole da na ilegalno okupiranoj i konfisciranoj palestinskoj zemlji grade ilegalna, isključivo izraelska naselja, tvornice i druga postrojenja.

IDF rejects claim it caused woman's death by shoving her to ground
Palestinski izvori tvrde da su izraelski pogranični policajci u gradu Abu Dis na Zapadnoj obali u nedjelju, 21. rujna, ubili jednu 60-godišnju Palestinku gurnuvši je na zemlju tijekom pretresa njene kuće. Žena je vojnicima pokušavala zapriječiti put kad su tijekom noći došli uhititi studente koji stanuju u njenoj kući. Žena je glavom udarila u pod. Izraelska vojska je potvrdila da je pretresala njenu kuću, ali tvrdi da je njena smrt najvjerojatnije posljedica njene dugogodišnje srčane bolesti. Vojni su izvori potvrdili da je pogranična policija pretresala kuću, ali dodaju da nije bilo kontakta između policije i žene, te da se ona okliznula i pala tijekom pretresa. Žena je u bolnicu dovezena mrtva, a liječnik je ustanovio da ima slomljenu lubanju i moguće unutarnje krvarenje. Izraelska vojska tvrdi da je žena vjerojatno pala zbog srčanog udara, no palestinski očevici tvrde da su je vojnici bacili na zemlju i da joj je nakon toga glava bila krvava. Liječnik koji je pregledao tijelo je izjavio da je uzrok smrti udarac u glavu.

PCHR Director Denied Permit to Exit Gaza for International Human Rights Conference
Izraelska vojska je 12. rujna 2008, na dan kad je trebao otputovati u Bruxelles, Rajiju Souraniju, ravnatelju Palestinskog centra za ljudska prava (PCHR) u Gazi, odbila izdati dozvolu da izađe iz Pojasa Gaze kako bi mogao sudjelovati na važnoj konferenciji o ljudskim pravima koja se održavala u Bruxellesu u Belgiji u organizaciji švedske organizacije za razvoj Diakonia. Na konferenciji je sudjelovalo više od 60 palestinskih, izraelskih i međunarodnih odvjetnika za ljudska prava, pravnih stručnjaka i ostalih odvjetnika. Izraelska vojska je Souraniju odbila dopustiti da otputuje iz Pojasa Gaze unatoč intervencijama francuske i belgijske vlade. Palestinski, izraelski i međunarodni odvjetnici na konferenciji su se, između ostalog, bavili i praćenjem nepoštivanja međunarodnog prava na Okupiranim palestinskim područjima i budućim mogućnostima podizanja optužnica protiv Izraelaca koje se sumnjiči da su počinili ratne zločine. Izraelske su vlasti također odbile izdati dozvole slijedećim palestinskim aktivistima za ljudska prava: Iyadu Nasseru, glasnogovorniku Međunarodnog crvenog križa u Gazi, Issamu Younisu, ravnatelju centra za ljudska prava Al-Mezan u Gazi i Shawanu Jabarinu, ravnatelju centra za ljudska prava Al Haq u Ramalli na Zapadnoj obali, pa ni oni nisu mogli sudjelovati na Diakonijinoj konferenciji u Bruxellesu na koju su pozvani.

Israeli, Palestinian bereaved families meet

Dutch bank must disinvest from rights abuses
The land on which the light rail is being constructed includes East Jerusalem, part of the West Bank, which Israel occupied in 1967. For 41 years, Israel has been confiscating Palestinian land not for military purposes, effectively annexing West Bank land to expand its territory. This is a serious and direct violation of international humanitarian law. There are now 450,000 Israeli settlers in the West Bank, also a serious and direct violation of international humanitarian law, which forbids an occupier from transferring its civilian population to the territory it occupies. Israel has also committed serious and direct breaches of international humanitarian law by substantially altering the nature of the occupied territory in a way that does not benefit the local (occupied) population. [1] The light rail project is part and parcel of this, as it is clearly infrastructure designed to benefit the illegal settlements that have been built on stolen Palestinian land.

Summary of Salafist web sites - September 16
Commentators on the internet suggest that the motivation for this campaign, possibly encouraged by western agencies, is the attempt to divert Sunni Arab anger away from Israel – and to re-direct it to an alternative “enemy”, Iran and its “allies”. “Moderate” Arab leaders are concerned that the growing hostility to Israel undermines their domestic situation by exposing their support for President Abbas as tantamount to collaboration with Israel in oppressing Palestinians living in Gaza. As popular Arab hostility towards Israeli actions directed towards Gaza grows, so street anger towards these regimes rises – and the popularity of Iran, Syria, Hamas and Hezbollah increases: This makes “moderate” leaders feel vulnerable.


Ostali linkovi:
At 22, Omar Khadr Has Spent a Third of His Life in Guantanamo

Six Afghan civilians, international soldier killed
And a soldier with the US-led coalition was killed in a bomb blast Friday, the force said, without giving the nationality of the soldier. The coalition said separately it had killed two Taliban and arrested six in the Sarobi district near Kabul where 10 French soldiers were killed in a rebel ambush last month.

Cholera cases reach 172, health ministry says
A cholera outbreak is continuing to spread in central and southern Iraq with 65 new cases registered over the past week, bringing the total number of confirmed cases to 172, a health ministry spokesman said on 20 September.

Obavijest čitateljima


Jedno dulje vrijeme (cca. 2 godine) ću nažalost imati puno manje vremena za pisanje bloga. No, budući da se ne namjeravam prestati baviti palestinskim pitanjem, povremeno ću na blogu postati linkove na članke i snimke koji mi se čine korisnim i informativnim ili kratke vijesti (na hrvatskom) o zaprepašćujućim incidentima i slično, te linkove na akcije i peticije (ali na originalnom jeziku, jer na žalost ne stignem više prevoditi i sastavljati pisma).

Nadam se da ću i popuniti popis linkova sa strane s još kvalitetnog i novog materijala. Također se može dogoditi da me neko glupavo „izvještavanje“ na koje slučajno naletim nagna da prokomentiram kampanju dezinformiranja koja se o ovoj temi provodi u (hrvatskim i šire) mainstream medijima i upozorim na činjenice vs. mitova koje nam prodaju političari i ostali medijski manipulatori.

Nažalost nemam vremena za sveobuhvatno praćenje vijesti koje najbolje ocrtava i razotkriva svakodnevna kršenja ljudskih prava u Palestini/Izraelu. Na pr: već dugo nismo čitali o tome kako izraelska vojska otima Palestince na Zapadnoj obali, a ipak, svaki dan izraelska vojska i dalje upada u palestinska mjesta i kuće i odvodi Palestince protiv kojih se zatim u većini slučajeva ne podižu optužnice ili se vode nepošteni sudski procesi.

Postovi će uglavnom izgledati kao ovaj koji slijedi, a za 2 godine je teško predviđati što će biti. Ipak, pretpostavljam da ću u životu još imati prilike posvetiti više vremena ovom problemu u obliku pisanja bloga. Naravno, ako se on do tada uspješno (poštujući ljudska i ostala prava svih koji na prostoru Palestine/Izraela žive, sukladno međunarodnom pravu i konvencijama) ne riješi.

Također se nadam da će biti prilike da napišem nešto i o nekim incidentima koji su se u Palestini dogodili ovog ljeta (ubojstvo dječaka u selu Nil'in, pucanje na vezanog Palestinca, napadi kolonista na palestinske civile na Zapadnoj obali, rušenje palestinske kuće u Jeruzalemu eksplozivom i sl.), a kojih se do sada još nisam stigla dotaći iako je već kraj rujna.

nedjelja, 21. rujna 2008.

Poziv na međunarodno sudjelovanje u proboju opsade Gaze

11. rujan, 2008.

Free Gaza Movement poziva ljude diljem svijeta da sudjeluju u proboju opsade Gaze

Pokret za slobodnu Gazu poziva međunarodnu zajednicu da se pridruži naporima te organizacije i pomogne okončati ljudsku patnju koju je prouzročila izraelska blokada Gaze.

23. kolovoza, 2008, 44 običnih ljudi iz 17 različitih zemalja dojedrilo je iz Cipra u Gazu na dva mala drvena broda, Free Gaza i Liberty. Pokret za slobodnu Gazu učinio je ono što naše vlade nisu htjele učiniti – poduzeti nešto kako bi se zaštitilo zdravlje, životi i dostojanstvo 1,5 milijuna Palestinaca pod opsadom u Pojasu Gaze.

Dokazali smo da Izrael, suočen s medijski popraćenim humanitarnim naporima nenasilnih aktivista koji djeluju u skladu s međunarodnim pravom, ne može održati svoju ilegalnu blokadu.

Danas pozivamo na puno širi napor; posebno, pozivamo sve članove međunarodne zajednice – vlade, nevladine organizacije i ostale ljude koji su predani radu na zaštiti ljudskih prava – da nam se pridruže i ponude svoje brodove, humanitarnu pomoć i ljude kako bismo širom otvorili morski put do Pojasa Gaze.

Unatoč povlačenju ilegalnih naselja i vojske iz Gaze u kolovozu i rujnu 2005, Izrael i dalje ima „efektivnu kontrolu“ nad Pojasom Gaze i zbog toga je i dalje smatran okupacijskom silom s određenim obvezama.

Jedna od najosnovnijih obveza koje Izrael kao okupacijska sila ima je brinuti za zdravlje, sigurnost i dobrobit palestinskog civilnog stanovništva. Okupacijska sila je dužna osigurati hranu i lijekove za stanovništvo, te održavati rad bolnica i ostalih zdravstvenih usluga, „u potpunoj mjeri u odnosu na sredstva kojima raspolaže“. (Četvrta ženevska konvencija, članci 55, 56). To uključuje zaštitu civilnih bolnica, liječničkog osoblja, te ranjenih i bolesnih.

Osim toga, temeljno načelo Međunarodnog humanitarnog prava, kao i domaćih zakona civiliziranih država, zabranjuje kolektivno kažnjavanje (Četvrta ženevska konvencija, članak 33).

Izrael teško zlorabi ovlasti koje ima kao okupacijska sila, ne samo ne brinući se za dobrobit palestinskog civilnog stanovništva, već i uvođenjem politika kojima je cilj kolektivno kažnjavanje Palestinaca u Gazi, politika koje su prouzročile humanitarnu krizu. Od prekida dostave goriva i električne energije, zbog čega je onemogućen ispravan rad bolnica, do namjerne opstrukcije dostave humanitarne pomoći kroz granice koje kontrolira Izrael, izraelska politika prema Pojasu Gaze stvorila je na tom području humanitarnu katastrofu koju je prouzročio čovjek.

Kad je jaki potres pogodio Kinu, a cikloni pustošili Mianmarom, svijet je reagirao. Vlade i građani udružili su se kako bi pomogli, kao što su to radili u slučajevima drugih prirodnih katastrofa. No, vlade diljem svijeta gledaju kako se pred njihovim očima odvija humanitarna katastrofa koju je prouzročio čovjek i šute. Karen Koning Abu Zayd, čelnica UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) je izjavila: „Gaza je na pragu toga da postane prvo područje na kojem su ljudi namjerno dovedeni u stanje krajnje bijede, i to uz znanje, odobrenje i – neki kažu – poticanje međunarodne zajednice.“

Vrijeme je da prekinemo svoju šutnju i suučesništvo.

22. rujna 2008. Free Gaza Movement će ponovo morskim putem krenuti u Gazu. No, humanitarne potrebe stanovništva Gaze su ogromne i naša dva broda nisu dovoljna da ih sve pokriju.

Stanovnicima Pojasa Gaze potrebni su lijekovi i osnovna oprema za održavanje pacijenata na životu, a stotine, ako ne i tisuće, moraju izaći iz Gaze radi liječenja koje im Izrael i dalje uskraćuje.

Dokazali smo da se morskim putem može doći do Pojasa Gaze i da bi taj put trebao biti dostupan Palestincima.

Pozivamo vlade, nevladine organizacije i druge koji su u mogućnosti učiniti nešto kako bi se ublažila sramotna patnja koju je prouzročio Izrael da odmah ponude svoje brodove, opremu, stručno zdravstveno osoblje, odvjetnike i svaki drugi oblik humanitarne pomoći i pridruže nam se u obrani prava Palestinaca na pristup vanjskom svijetu.

Svijet više ne smije šutjeti dok se Palestince namjerno izgladnjuje i ponižava; Palestinci imaju pravo na dostojanstven život.

Za više informacija:
(Brussels) Paul Larudee, Ph.D,+35 799 079 736 / friendsofgaza@gmail.com
(Jerusalem) Huwaida Arraf, Attorney at Law, +972 599 130 426 /
huwaidaa@riseup.net
(USA) Thomas H. Nelson, Attorney at Law, +1 503 709 6397 /
nelson@thnelson.com
http://freegaza.org/

Uspješno probijanje ilegalne izraelske blokade brodovima

Ovo je nastavak izvještaja o proboju izraelske blokade aktivista za ljudska prava iz Pokreta za slobodnu Gazu koji su 22. kolovoza u 9:50 ujutro na brodovima Free Gaza i Liberty isplovili sa Cipra za Gazu.

Tijekom putovanja kroz međunarodne vode elektronički sustavi, zaduženi za sigurnost civila iz 17 različitih zemalja na brodovima SS Free Gaza i SS Liberty koji su plovili pod grčkim zastavama, bili su blokirani i ometani čime je sigurnost putnika dovedena u opasnost, posebno obzirom da su brodovi plovili po nevremenu i uzburkanom moru.

Zbog ometanja komunikacijskih sustava brod s novinarima, koji je isplovio iz izraelske luke Ashdod, nije uspio doći do brodova aktivista. Aktivisti su za ometanje komunikacijskih kanala optužili Izrael i blokiranje njihovih signala nazvali psihološkim ratom.

Izrael je u petak, 22. kolovoza, putem glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova prijetio aktivistima Free Gaza Movementa da njihova „neprihvatljiva provokacija“ neće uspjeti, ali je glasnogovornik odbio izravno reći da li će vojska upotrijebiti silu, spomenuvši samo da se razmatraju sve opcije. Međutim, kabinet izraelske vlade je rano u subotu ujutro ipak odlučio da će Izrael dopustiti brodovima Free Gaza Movementa da pristanu u luci u Gazi unatoč prethodnim upozorenjima da bi Izrael mogao protiv aktivista upotrijebiti silu i na taj način osujetiti njihovu akciju.

Oko 20 palestinskih brodića isplovilo je iz luke u Gazi u subotu (23. kolovoza) pred brodove međunarodnih aktivista, ali su se bili prisiljeni vratiti u luku jer je izraelska vojska na njih ispalila pucnje upozorenja.

Brodovi s aktivistima Pokreta za slobodnu Gazu pristali su u subotu (23. kolovoza 2008.) oko 18 sati po lokalnom vremenu u luku u Gazi. (video snimka dolaska brodova) Međunarodne brodove dočekale su u luci i na obali stotine građana Gaze i novinari. (slike dolaska) I palestinski predsjednik Abbas i premijer Hamasove vlade u Gazi Haniyeh čestitali su aktivistima na uspješnom proboju blokade i zahvalili im na upornosti. Aktivisti su obećali da će otvoriti redovitu rutu morskim putem koja će voditi iz Pojasa Gaze u vanjski svijet.

Iako se dan prije činilo da Izrael neće dopustiti brodovima da uplove u Gazu, prijeteći svim sredstvima, blokirajući i ometajući signale brodovima i pucajući u zrak kako bi otjerao palestinske brodiće koji su isplovili u susret brodovima s aktivistima, Izrael je ipak na kraju pustio brodove da dođu do Gaze tvrdeći da su „aktivisti željeli provokaciju popraćenu od strane medija što nisu dobili“.

Jeff Halper, iz Izraelskog odbora protiv rušenja kuća i jedini izraelski Židov na brodovima izjavio je da je akcija dala svima potlačenima u svijetu nadu da postoje ljudi kojima je stalo i da obični ljudi sami mogu postići svoje ciljeve.

Brodovi su temeljito pregledani prije polaska na put od strane ciparskih vlasti kako bi se utvrdilo da ne prevoze nikakvo oružje. Ronioci ciparske policije također su pregledali dna brodova radi bojazni da bi brodovi mogli biti dignuti u zrak i akcija sabotirana.

Hedi Epstein, 84-godišnja preživjela žrtva Holokausta iz St. Louisa u Missouriju, nije se pridružila aktivistima na brodovima, već je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja morala ostati na Cipru.

Iako je Izrael najavio da je ovo jedinstveni slučaj i da u budućnosti neće više puštati brodove u Pojas Gaze, aktivisti su najavili da namjeravaju uspostaviti redoviti prijevoz između vanjskog svijeta i Pojasa Gaze morskim putem, te da će po povratku sa sobom povesti neke palestinske studente koji su dobili vize i stipendije za studiranje u inozemstvu, ali ih izraelske vlasti odbijaju pustiti da izađu iz Pojasa Gaze.

Izrael tvrdi da je aktiviste pustio bez intervencije jer se uvjerio da ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju, te da nema nikakvih saznanja o pokušajima ometanja komunikacijskih sustava brodova. Izraelske vlasti dodaju da su vlasti u Grčkoj i na Cipru pregledale brodove i putnike kako na brodovima ne bi bilo oružja, te da je ovo bila jednokratna mjera i da će ubuduće svaki pokušaj uplovljavanja u Pojas Gazi biti pojedinačno razmatran. Izraelski su dužnosnici također najavili da će brodove pregledati prilikom njihovog povratka kako ne bi prevozili „tražene militante“ ili oružje.

Cionisti su se naravno kiselili i pjenili, što se vidi i iz ovog zlobnog ynetovog članka na pr, iz kojeg doznajemo da je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova aktiviste proglasilo „ljevičarima“ (etiketa koju je liberalno-cionistički ynet spremno preuzeo), optužilo ih za medijsku provokaciju i besramno dodalo da se humanitarna pomoć Palestincima „može slati kroz postojeće kopnene granične prijelaze“, koje dakako Izrael otvara kad mu se svidi. Pa su aktiviste, koji su u Gazu plovili kako bi (radeći posao svojih vlada i medija) svjetsku javnost upozorili na kolektivno kažnjavanje i razotkrili kršenja ljudskih prava palestinskih civila i činjenicu da je Pojas Gaze totalno izoliran, zatvoren i pod totalnom izraelskom kontrolom, nazvali „propagandistima“.

Jedan od aktivista i zastupnik u grčkom parlamentu, Tassos Kourakis, je pred polazak na put izjavio: „Želimo probiti zid šutnje o Gazi. EU i međunarodna zajednica se pretvaraju da ne znaju što se događa u Gazi, a tamo djeca gladuju.“

Uoči polaska brodova izraelska mornarica je svoju zatvorenu zonu oko Pojasa Gaze proširila s 12 na 36 milja, upozorila da Izrael na tom području izvodi vojne vježbe i zabranila sav promet na tom području. Međutim, Izrael je najavio da će na to područje propustiti brodove s izraelskim novinarima koji žele izvještavati o proboju blokade.

Izraelu nije preostalo ništa drugo nego da brodove pusti u Gazu. Kad bi Izrael napao brodove uslijedila bi osuda međunarodne javnosti. Zaustavljanje brodova također bi uzrokovalo loš publicitet, a aktivisti bi izraelske vlasti mogli tužiti za protuzakonitu zapljenu imovine i otmicu aktivista.

„Bez obzira što se dogodilo mi smo već postigli svoj cilj dokazavši da se obični građani s običnim sredstvima mogu mobilizirati u obranu ljudskih prava Palestinaca“ izjavio je jedan od organizatora, Paul Larudee. „Želimo da ljudi shvate da palestinski problem izvire iz nepoštivanja ljudskih prava, a ne potrebe da se Palestince nahrani humanitarnom pomoći“, dodao je.

Mnogi od aktivista primili su prijetnje smrću. Palestinski aktivist Osama Qashoo, koji živi u Londonu i koji je primio brojne prijeteće telefonske pozive, odlučio je odustati od putovanja u Gazu.

Oko 50 000 Palestinaca dočekalo je brodove aktivista u luci u Gazi. U susret brodovima su isplovili deseci palestinskih ribarskih brodića krcatih Palestincima. Izraelci su pred dolazak brodova povukli sve svoje vojne brodove. Jedan od aktivista, Palestinac Mushier Al-Fara, plakao je jer će sada konačno moći posjetiti grob svoje majke.

Po dolasku brodova u Gazu, Christos Giovanopoulos, grčki aktivist na brodu je izjavio: „Našim posjetom Gazi željeli smo izraziti solidarnost sa stanovnicima Pojasa Gaze. Želimo im reći da nisu sami dok se suočavaju s okrutnošću Izraelaca koji ne poštuju zakone. Želimo reći svijetu da su Europljani protiv opsade Gaze jer djeca umiru zbog nestašice hrane i lijekova. Naša poruka Izraelcima je da ih ne podržavamo, čak štoviše da im se protivimo i da ćemo se boriti protiv njihove politike opsade Gaze.

George Oratzas, također iz Grčke, je rekao: „Naš posjet je više simboličan, nego oblik pomoći. Želimo svijetu poručiti da je moguće učiniti nešto za stanovnike Pojasa Gaze, ako to želite. Samo se morate pokrenuti. Nemojte čekati na službena dopuštenja. Želimo stanovnicima Gaze reći da ih nismo zaboravili i da ih nikada nećemo zaboraviti. Želimo svojim vladama reći da se ne slažemo s njihovom službenom potporom izraelskom ratu protiv stanovnika Gaze, a Izraelcima poručujemo da ne mogu zaustaviti našu solidarnost sa stanovnicima Gaze.“

David Harbor, američki aktivist: „Došli smo reći da naši građani podržavaju prava stanovnika Gaze, a ne politiku naše vlade koja podržava izraelsku politiku.“

Richard Falk, Posebni izvjestitelj za ljudska prava na palestinskim područjima za UN-ovo Vijeće za ljudska prava, pozdravio je pristanak dvaju brodova s međunarodnim aktivistima kao simboličnu pobjedu. Falk je međunarodnu zajednicu pozvao da poduzme mjere potrebne kako bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava u Pojasu Gaze, upozoravajući da međunarodna zajednica situaciju na tom području ignorira, unatoč brojnim dokazima o pogoršanju mentalnog i fizičkog zdravlja stanovništva koje je doseglo kritične razmjere.

U ponedjeljak, 25. kolovoza, aktivisti Free Gaza Movement-a su isplovili na more s palestinskim ribarima. Na 8 milja od obale Gaze palestinske ribarske brodiće su okružili brodovi izraelske mornarice, ali nije bilo nikakve pucnjave i ribari su nastavili loviti ribu.

U nedjelju (24. kolovoza) aktivisti Free Gaza Movementa su posjetili nekoliko bolnica u Gazi.

Do sada je u Pojasu Gaze umrlo 50 djece koja nisu mogla otići izvan PG na liječenje jer, tvrde izraelske vlasti, su im majke mlađe od 35 godina, pa bi mogle biti „teroristi“. Do sada je u Pojasu Gaze umrlo 242 pacijenata zbog odbijanja izraelskih vlasti da im dopuste da izađu iz PG radi liječenja koje im je u PG nedostupno.


Aktivisti su posjetili rodilište i odjel s novorođenčadi u inkubatorima čiji životi ovise o tome da li će biti električne energije potrebne za rad inkubatora, te odjel za dijalizu gdje im je rečeno kako pacijenti često satima moraju čekati na dovoljnu količinu struje potrebnu za rad uređaja. Obično, zahvaljujući izraelskoj opsadi, struje imaju 12 sati na dan, ali ponekad samo 6, pa se stalno boje da će uređaji prestati s radom usred dijalize, što se ponekad događa. Osoblje bolnice je također upozorilo da im Izrael ne dopušta uvoz nužnih dijelova za uređaje i inkubatore, ni otopine koja je potrebna za pročišćavanje krvi pacijenata koji dolaze na dijalizu.

Aktivisti su potom ručali u kući premijera Hamasove vlade u Gazi Haniyehe koja se nalazi u izbjegličkom logoru Al-Shati u Gazi, gdje im je priopćeno da su postali građani Palestine. Nakon ručka aktivisti su posjetili nekoliko malih kućica, od kojih su mnoge bile jednosobne, u izbjegličkom logoru.

U ponedjeljak, 25. kolovoza, aktivisti su na 6 palestinskih ribarskih brodića s palestinskim ribarima otišli u ribolov. U posljednjih 15 mjeseci Izrael je Palestincima onemogućio da love ribu u vlastitim vodama. Izrael je i prije toga palestinskim ribarima ograničavao područje gdje mogu loviti ribu na 6 milja od obale. Sada je uobičajeno da izraelska vojska puca na brodove i ribare ako ih uhvate dalje od 1 km od obale.

Svaka mediteranska zemlja ima pravo loviti ribu u svojim vodama, samo se Palestincima govori da ne mogu loviti ribu kako bi preživjeli, prehranili svoje obitelji i doprinijeli razvoju palestinskog gospodarstva. Brodovi aktivista Free Gaza Movementa bili su prvi koji su izvana uplovili u Gazu u proteklih 35 godina, pa su stanovnici Pojasa Gaze prisiljeni sve kupovati iz Izraela koji im po visokim cijenama prodaje njihovu vlastitu ribu.

Na svakom od 6 brodića koji su u ponedjeljak isplovili iz Gaze nalazila su se 2-3 aktivista. Svi palestinski ribari su izjavili da žele prijeći granicu od 6 milja koju im je nametnuo Izrael. Na 8 milja od obale pojavila su se 3 izraelska patrolna broda, ali nisu reagirali i ostavili su ribare i aktiviste na miru. Ribari su taj dan ulovili više ribe nego u proteklih 4 godina.


Aktivisti su u utorak (26. kolovoza) najavili da će brodovi Free Gaza i Liberty u četvrtak u 9 ujutro napustiti Gazu i otploviti na Cipar, te da će na brodovima iz Pojasa Gaze izaći nekoliko palestinskih studenata, 1 profesor i 1 mlada Palestinka čiji suprug se nalazi u inozemstvu, a kojima je Izrael onemogućio da izađu iz PG. Nekoliko međunarodnih aktivista će ostati u Pojasu Gaze kao promatrači kršenja ljudskih prava. Brodovi će prije polaska biti pregledani u Gazi i iz voda Pojasa Gaze ući izravno u međunarodne vode, pa ne očekuju da će se Izrael umiješati.

Free Gaza Movement također je najavio da će uskoro u Pojas Gaze istim putem doći novi aktivisti i pozvao Ujedinjene narode, Arapsku ligu i međunarodnu zajednicu da organiziraju slične humanitarne ili akcije za obranu ljudskih prava. Aktivisti su obećali da će nastaviti raditi na tome da se uspostavi stalni i otvoreni put kojim će Pojas Gaze preko svog mora imati kontakt s vanjskim svijetom.


Jeff Halper, izraelski mirovni aktivist koji je brodovima doplovio u Pojas Gaze uhićen je u utorak na graničnom prijelazu Erez dok je kopnenim putem iz Pojasa Gaze pokušavao ući u Izrael. Izraelske vlasti optužile su Halpera, koji ima i američko državljanstvo, da je prekršio vojni dekret koji Izraelcima zabranjuje da ulaze u Pojas Gaze. Halper je rekao da su mu na početku izraelski vojnici na prijelazu rekli da se vrati na isti način kako je u PG i došao, no, ubrzo nakon toga su ga pustili da uđe u Izrael. Halper je ispitan u policijskoj stanici u Sderotu. Halper je noć proveo u zatvoru u Aškelonu, a potom je u srijedu pušten na slobodu. Izraelske vlasti su ga optužile za štetno djelovanje i protuzakonit ulazak na zabranjeno područje.

Brodovi Free Gaza i Liberty isplovili su iz luke u Gazi u 15:40 u četvrtak, 28. kolovoza, za Cipar. Iako su se izraelski vojni brodovi na vidiku pojavili već nakon sat vremena putovanja, izraelske vlasti su neometano pustile brodove s aktivistima i Palestincima da otplove na Cipar.

Na brodovima se nalazilo 7 Palestinaca iz Pojasa Gaze, uključujući nekoliko djece. Studenti koji su trebali s brodovima napustiti Pojas Gaze nisu se ukrcali, jer nemaju vize potrebne za ulazak na Cipar, za razliku od 7 Palestinaca koji su otputovali brodovima.

Brodovi Free Gaza i Liberty bili su jedini brodovi koji su u Gazu doplovili u posljednjih 41 godinu. Među aktivistima je u Pojas Gaze doplovilo i 2 Palestinaca, a na povratku brodova iz Pojasa Gaze je izašlo 7 Palestinaca. To je bilo PRVI PUTA IKADA da su Palestinci slobodno ušli i napustili vlastitu domovinu (bez izraelskog dopuštenja i kontrole).

Brodovi su u luku u Larnaci na Cipru stigli u 20:30 sati u petak, 29. kolovoza.

Dočekalo ih je oko 50 pristaša koji su svakom od putnika tijekom iskrcavanja uručili po jednu crvenu ružu. Mladog Palestinca koji je iz PG izašao radi liječenja, kola hitne pomoći odvezla su u bolnicu u Larnaci na pregled. Paul Larudee, jedan od organizatora i osnivača Free Gaza Movementa, je najavio da će se jedan od brodova za nekoliko tjedana vratiti u Pojas Gaze s lijekovima, te da će po povratku iz Pojasa Gaze sa sobom povesti još Palestinaca s ispravnim putnim dokumentima. Palestinci koji će brodovima izlaziti iz Pojasa Gaze imat će odobrenje ciparskih vlasti da uđu u Cipar.

Među Palestincima na brodu je bio 10-godišnji dječak koji je u izraelskom granatiranju izgubio nogu i koji napušta Gazu sa svojim ocem radi liječenja, te članovi obitelji Darwish koji će se na Cipru sastati s drugim članovima iste obitelji.

Palestinski dječak se nada se da će mu uspjeti ugraditi umjetnu nogu i da će ponovo moći hodati. Dječak je ranjen kad je izraelska tenkovska granata eksplodirala 20 metara od njega, a zbog toga jer mu nije odmah bila dostupna stručna liječnička pomoć, noga mu je amputirana u kuku i bio je 3 mjeseca u komi. U Pojasu Gaze mogao je dobiti samo umjetnu nogu od koljena do stopala.

Na brodovima je također doputovala Maha Darwish sa svojom djecom. Maha se na Cipru susrela sa svojim bratom kojeg zbog izraelskih ograničenja nije vidjela 10 godina.

U Pojasu Gaze je ostalo 9 aktivista za ljudska prava. Dr. Bill Dienst iz Omaka u državi Washington pokušao je u četvrtak 28. kolovoza prijeći iz PG u Izrael kroz granični prijelaz Erez, na kojem je u utorak uhićen izraelski aktivist Jeff Halper.

Izraelski dužnosnici su izjavili da su brodove pustili u i iz Pojas Gaze jer su znali tko se na njima nalazi i da ti ljudi ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju Izraelu (uključujući i Palestince koji su napustili Pojas Gaze brodovima, jer im je do sada Izrael odbijao dopustiti da izađu).

U petak, 29. kolovoza, izraelska je mornarica napala civilne palestinske ribarske brodiće na moru u blizini grada Beit Lahiya na sjeveru Pojasa Gaze i uhitila 4 palestinska ribara.

U petak, 29. kolovoza, britanska novinarka Lauren Booth i američki liječnik Bill Dienst, oboje aktivisti Free Gaza Movementa, pokušali su izaći iz Pojasa Gaze kroz granični prijelaz Erez u Izrael, prateći bolesne Palestince kojima je potrebna liječnička pomoć koju ne mogu primiti u Pojasu Gaze.

Izraelski vojnici na granici su aktivistima prijetili da će u njih pucati, no oni su se nastavili približavati prijelazu s podignutim rukama u kojima su držali svoje putovnice. Izraelci su odbili otvoriti granični prijelaz kako bi aktivisti i palestinski pacijenti mogli ući u Izrael. Britansko i veleposlanstvo Sjedinjenih Država odbili su pomoći aktivistima da prijeđu granicu.
Dvoje aktivista potom su otišli u Beit Hanoun gdje su posjetili obitelj Al Athamna, koja je 2006. u izraelskom granatiranju izgubila 19 članova, i vratili se u grad Gazu. Ovo dvoje aktivista odlučilo je, nakon što su iz Izraelci odbili, od egipatskih vlasti zatražiti da ih puste da izađu iz Pojasa Gaze kroz granični prijelaz Rafah.

U petak, 29. kolovoza, nekoliko je aktivista Free Gaza Movementa koji su ostali u Pojasu Gaze, pokušavalo kroz granični prijelaz Erez ispratiti jednu 64-godišnju palestinsku pacijenticu iz Beit Hanouna, koja boluje od tumora na kralješnici. Ukoliko pacijentica ne bude operirana, ostat će paralizirana i ostatak života provesti u stalnim bolovima. Aktivisti Free Gaza Movementa su se prijelazu približili hodajući podignutih ruku ispred pacijentice, koju su gurali u kolicima, kako izraelski vojnici ne bi ustrijelili nju, ako otvore vatru. Iako su vojnici prijetili aktivistima da će ih ustrijeliti, oni su se nastavili približavati prijelazu Erez, jer im je bilo važnije usprotiviti se ovom zločinu protiv čovječnosti uskraćivanja pristupa potrebnoj liječničkoj pomoći teško bolesnoj pacijentici. Vojska nije otvorila vatru, niti ispaljivala suzavac ili zvučne bombe, na aktiviste, ali su vojnici bešćutno odbili bolesnoj ženi dopustiti da uđe u Izrael.

U nedjelju, 31. kolovoza, u 9 sati ujutro aktivisti Free Gaza Movementa su, zajedno s bolesnom pacijenticom, ponovo stigli su na granični prijelaz Erez. Nakon nekoliko sati čekanja, aktivisti su saznali da pacijentici nije dopušteno da uđe u Izrael jer je na putu do bolnice mora pratiti neki od članova njene obitelji. Aktivisti su ustrajali u traženju da žena bude puštena kroz Erez iz PG i na kraju je njenom 75-godišnjem suprugu dopušteno da je prati na putu do bolnice u Jeruzalemu, nakon čega je žena konačno uspjela izaći iz Pojasa Gaze i otputovati u Jeruzalem gdje će biti podvrgnuta potrebnom kirurškom zahvatu.

Aktivisti su u ponedjeljak, 01. rujna, najavili pokretanje kampanje promatranja napada izraelske mornarice na ribare iz Pojasa Gaze. Izraelska vojska je palestinskim ribarima samovoljno nametnula granicu od 6 nautičkih milja od obale unutar koje im dopušta da love ribu zbog čega je njihov ulov znatno manji nego bi mogao biti kad bi ribari slobodno ribarili na cijelom području teritorijalnih voda Pojasa Gaze. Izraelska vojska svoje granice nameće smrtonosnom silom, često ranjavajući i uhićujući, a ponekad i ubijajući, palestinske ribare. Aktivisti Free Gaza Movementa su u ponedjeljak najavili da će biti prisutni na civilnim palestinskim ribarskim brodićima, koji neće biti posebno označeni, duž cijele obale Pojasa Gaze i da će snimati i dokumentirati stalno uznemiravanje i napade na palestinske ribare od strane izraelske vojske. Aktivisti se također nadaju da će njihova nazočnost odvratiti Izrael od daljnjih napada na ribare i kršenja njihovih prava.

01. rujna, izraelska je vojska u vodama Pojasa Gaze otvorila vatru na palestinske ribare i međunarodne aktiviste. U pucnjavi nitko nije ozlijeđen. Međutim ribari nekoliko milja sjevernije nisu imali sreću i 2 su ranjeni kad je izraelska vojska otvorila vatru na njihove civilne ribarske brodiće. Jedan od ranjenih ribara je u kritičnom stanju. Stoga je nazočnost aktivista i razotkrivanje izraelskih zločina protiv palestinskih civila, te vršenje pritiska na međunarodnu javnost da poduzme mjere kako bi se ovakve tragedije ne bi događale u budućnosti, od presudne važnosti. Aktivisti International Solidarity Movementa i Free Gaza Movementa će ostati prisutni u Pojasu Gaze kako bi nastavili razotkrivati izraelske zločine.

01. rujna, 5 aktivista Free Gaza Movementa pokušalo je iz Pojasa Gaze prijeći u Egipat kroz granični prijelaz Rafah, ali im egipatske vlasti to nisu dopustile iako su imali sve potrebne dokumente i valjane putovnice. Aktivisti su svoje vlade pozvali da izvrše pritisak na Egipat kako bi mogli napustiti Pojas Gaze.

02. rujna, u utorak, izraelska je vojska uhitila 3 palestinska ribara dok su lovili ribu u vodama Pojasa Gaze. Očevici tvrde da je vojska najprije pucala na ribare i potom uhitila 3, te da su uhićeni bili prisiljavani jesti čime su prekinuli post na drugi dan svetog muslimanskog mjeseca Ramazana. Današnja uhićenja i jučerašnja ranjavanja palestinskih ribara od strane izraelske vojske predstavljaju kršenje krhkog primirja koje je između Izraela i Pojasa Gaze na snazi od lipnja ove godine.

Nakon što su u kolovozu 2008. probili izraelsku blokadu Pojasa Gaze, aktivisti Free Gaza Movementa najavljuju ponovno putovanje brodovima za Gazu na koje bi trebali krenuti 22. rujna. Predstojeće putovanje trebalo bi demonstrirati da je put do Pojasa Gaze morem od sada otvoren i slobodan.

Kad su prošli mjesec aktivisti doplovili u Gazu, bilo je to prvi put u više od 40 godina da je neki strani brod pristao u luci u Gazi, a Palestinci su po prvi puta u više od 60 godina mogli slobodno ući i izaći iz svoje zemlje.

Aktivisti će ovaj puta sa sobom ponijeti poštu za stanovnike PG, jer se sada sva pošta koja Palestincima stiže iz inozemstva prvo isporučuje Izraelu koji redovito blokira i onemogućava dostavu pošte stanovnicima Gaze. Free Gaza Movement smatra da Palestinci imaju pravo neometano primati svoju poštu, pa će tijekom ovog putovanja brodovima stići i pošta. Isključivo pisma za Palestince u PG Free Gaza Movementu mogli su poslati njihova rodbina i prijatelji, a svi ostali mogli su napisati pismo nepoznatim stanovnicima PG i na taj način započeti dopisivanje s nekim iz PG.

U subotu, 06. rujna, aktivisti Free Gaza i International Solidarity Movementa pratili su palestinske ribare na moru. Na udaljenosti od samo 4 milje od obale Pojasa Gaze izraelski brodovi su otvorili vatru na njih. Izraelski su se vojni brodovi naglo približavali palestinskim ribarskim brodićima i potom u posljednji čas promijenili smjer kako ne bi došlo do sudara. Izraelski vojnici također su ribarima prijetili i naređivali da se zaustave preko megafona. Međutim palestinski brodići nisu se obazirali i nastavili su ploviti kao da se ništa nije dogodilo. Na povratku iz ribolova iza palestinskih brodića pojavio se još jedan izraelski vojni brod čije 2 granate koje je ispalio su eksplodirale u vodi i promašile ribare. Škotski aktivist Andrew Muncie je uspio snimiti napad izraelskih brodova na ribare.

Članovi Free Gaza Movementa su u utorak, 09. rujna, u Beirutu održali konferenciju za tisak na kojoj su govorili o svojem proboju izraelske blokade Pojasa Gaze. Upozorili su da je izraelska vlada blokadu Pojasa Gaze postrožila kad je Hamas pobijedio na parlamentarnim izborima 2006, kada je redovito onemogućavano tom području da uvozi gorivo, humanitarnu pomoć i lijekove. Blokada je dodatno pojačana sredinom 2007, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad sigurnosnim službama u Pojasu Gaze koje su do tada bile odane Fatahu, što je rezultiralo humanitarnom katastrofom prema ocijeni mnogih nevladinih organizacija.

Aktivisti su naglasili da je svaki postupak kojim se želi naškoditi civilnom stanovništvu kolektivno kažnjavanje, protuzakonito prema međunarodnom pravu, te da Izrael teško krši ljudska prava civila u Pojasu Gaze i da njegova blokada predstavlja ratni zločin. Dodali su da se Izrael oslanja na „šutnju“ međunarodne zajednice u svom kršenju ljudskih prava Palestinaca i da je Izrael taj koji krši zakon, a ne aktivisti svojim akcijama.

Aktivisti su najavili novo putovanje brodovima u Pojas Gaze 22. rujna i pozvali međunarodnu javnost da ih podrži u nepoštivanju izraelske blokade. Slijedećim bi brodom u Pojas Gaze trebali stići liječnici, parlamentarni zastupnici i aktivisti za ljudska prava iz cijelog svijeta. Aktivisti pozivaju ljude diljem svijeta da učine ono što su njihove vlade već odavno trebale učiniti i sudjeluju u proboju izraelske blokade i održavanju slobodnog kontakta stanovnika Pojasa Gaze s vanjskim svijetom.

Paul Larudee, jedan od organizatora Pokreta za slobodnu Gazu, je 11. rujna, na posebnoj sjednici Parlamentarnog izaslanstva EU za odnose s palestinskim parlamentom, pozvao međunarodnu zajednicu da se pridruži naporima te organizacije da se ublaži teška humanitarna situacija u Pojasu Gaze koja je posljedica izraelske blokade. Larudee je rekao da je Free Gaza Movement svojom akcijom dokazao da se morskim putem može doći do Pojasa Gaze, no i upozorio da su potrebe stanovništva za humanitarnom pomoći ogromne i da ih Free Gaza Movement sa svoja 2 mala broda ni izbliza ne može zadovoljiti. Stoga je pozvao međunarodnu zajednicu – vlade, nevladine udruge i ostale koji se bore za zaštitu ljudskih prava – da se pridruži Pokretu za slobodnu Gazu i da svojim brodovima, humanitarnom pomoći i ljudima otvori put iz Pojasa Gaze prema vanjskom svijetu.

Između 22. i 26. rujna jedan bi brod s liječnicima i lijekovima trebao krenuti s Cipra za Gazu. Liječnicima će se na brodu pridružiti europski parlamentarci i humanitarni radnici kako bi izrazili solidarnost s civilima u Pojasu Gaze. Jemenska vlada je također najavila da će jedan njihov brod krenuti u Pojas Gaze.

17. rujna izraelska vojska je vodenim topom napala palestinske ribare, pri čemu je razbijeno staklo na jednom od brodića i ozlijeđen talijanski aktivist za ljudska prava Vittorio Arrigoni. (video snimka napada izraelske vojske na civilne brodiće palestinskih ribara)


Osim linkova navedenih u postu, korištene informacije Free Gaza Movementa.

Dodatni linkovi o proboju izraelske blokade Pojasa Gaze:
Video: Al Jazeera's Inside Story asks: Is this another failed attempt or the beginning of a process to end the siege?

Huwaida Arraf: Sailing into Gaza
We do this because we are horrified that this siege of 1.5 million men, women and children is allowed to continue. We are saddened for the state of our world when decision-makers can sit back and watch an entire people being slowly and purposefully starved and humiliated.

The Remarkable Opportunities of the Free Gaza Project

Ramattan reporter reaches Gaza on board the Liberty

Ship of hope

Video snimka: izraelska vojska namjerno puca na nenaoružane civile: palestinske ribare i mirovne aktiviste

Jeff Halper in Gaza: "We are the oppressors"
Intervju s Jeffom Halperom

Vittorio Arrigoni: What is Terrorism?

Više informacija: Free Gaza Movement

srijeda, 17. rujna 2008.

Izraelske vlasti pokrenule istragu mirovne udruge New Profile

Izraelski državni tužitelj Menachem Mazuz je na zahtjev izraelske vojske pokrenuo istragu aktivnosti izraelske feminističke i mirovne udruge New Profile koju sumnjiči da „mlade Izraelce potiče na izbjegavanje služenja vojnog roka“.

Članovi udruge poručuju da se ne boje istrage jer njihov rad ne uključuje nikakve nezakonite aktivnosti. Optužbe koje se spominju u članku ne odgovaraju istini, jer New Profile samo informira mlade o postojećim mogućnostima i činjenicama (koje država i vojska od njih nastoje sakriti), a prvenstveno radi na demilitarizaciji cjelokupnog izraelskog društva kojeg su mladi vojni obveznici samo jedan dio. Štoviše New Profile ima za cilj informiranje svih građana na području Izraela/Palestine o alternativama upotrebi nasilja i promjenu militarističke politike koja već desetljećima dominira izraelskim društvom.

Potpuna je izmišljotina da New Profile mlade nagovara da lažu kako bi izbjegli služenje vojnog roka. New Profile mladima pruža potpune informacije o njihovim pravima i podržava osobe koje su kao razlog odbijanja vojnog roka iskreno navele svoja pacifistička i slična uvjerenja, koja izraelske vlasti ne priznaju kao valjani razlog za oslobađanje od obveze služenja vojnog roka, pa takve ljude (osobe s prigovorom savjesti) osuđuju na zatvorske kazne i izvrgavaju poruzi, čime krše njihova ljudska prava.

Ovo je još jedan cionistički pokušaj ušutkivanja, klevetanja i kriminaliziranja mirovnih aktivista u Izraelu, kojim se javnost pokušava uvjeriti da je razlog zbog čega sve više Izraelaca odbija služiti vojni rok utjecaj „propovijedanja“ neke udruge, a ne rezultat izraelske desetljetne ilegalne okupacije, ratnih zločina, teških kršenja ljudskih prava i ugnjetavanja Palestinaca i činjenice da je ljudima dosta besmislenih ratova, krvoprolića i ugnjetavanja u kojima više ne žele sudjelovati, ginuti, gubiti dijelove tijela i slično. Obratite pažnju da je i novinar Ha'aretza već unaprijed (bez istrage, dokaza i suđenja) osudio New Profile.

New Profile ne ohrabruje izbjegavanje obveze služenja vojnog roka, već otvorenu raspravu o očitim pitanjima i problemima koji muče izraelsko društvo, preuzimanje osobne i kolektivne odgovornosti i kreativne načine djelovanja kroz korištenje građanskih, ljudskih i zakonskih prava.

Ali to je Izrael, zemlja u kojoj se zalaganje za ravnopravnost svih njenih građana proglašava „sigurnosnom prijetnjom“. Zemlja u kojoj se napadaju, osuđuju i proglašavaju radikalima oni koji se zalažu za poštivanje ljudskih i međunarodnog prava, a nagrađuju i cijene oni koji podržavaju ili i sami krše ljudska i međunarodno pravo. Zemlja u kojoj sud presuđuje da stanovništvo koje okupira nema pravo živjeti u vlastitim domovima. U takvoj je zemlji -- zemlji aparthejda, etničkog čišćenja i militarizma -- „normalno“ da mirovne udruge informiranjem građana o njihovim pravima i mogućnostima „krše zakon“.

In other news: U najnovijoj demonstraciji svog poznatog licemjerja EU je popustila pod izraelskim pritiskom i ponovo pokazala da podržava stranu koja uporno godinama opstruira postizanje mira (i koja kod EU-a ima poseban povlašten položaj unatoč svakodnevnim teškim kršenjima ljudskih i međunarodnog prava) i prekinula financiranje istinske mirovne udruge Israeli Committee Against House Demolitions koja se bori protiv rušenja palestinskih kuća na okupiranim područjima i zajedno s međunarodnim aktivistima gradi kuće Palestincima čije je kuće srušila izraelska vojska.


Dodatni linkovi i vijesti:
Jeff Halper: Warehousing a 'Surplus People'
Yet no sooner have we begun to shift from occupation to apartheid than political realities, defined in large part by an accelerated Israeli campaign of expanding its facts on the ground, have rendered even that conception, radical only a few months ago, completely outmoded. Signs of this came, fittingly enough, from South Africans who knew the apartheid regime there intimately. While experiences of oppression cannot be compared in any objective way and cannot be minimized, a number of prominent South Africans - most of whom were labeled "terrorists," a favorite term employed by colonial regimes to discredit indigenous struggles for freedom - have commented that what is happening to the Palestinians goes beyond even the despicable system they lived under. While black South Africans were deprived of their rights, apartheid's policy of "separate development" did not deny the very existence of black African peoples and nations, as does Israel's policy of "Judaization." Demolishing the homes of African blacks was a common policy, but it was never as extensive as Israel's practice, which has seen some 18,000 Palestinian homes demolished in the Occupied Territories since 1967, on the background of tens of thousands of other within Israel, a policy extending from 1948 until today - ethnic cleansing in a most tangible form. Torture and imprisonment under Israel's Occupation and more widespread and institutionalized than they were in South Africa, Israeli courts are far less likely to challenge military policies or actions, and the level of violence is far higher: Apache helicopters never strafed Soweto nor were ANC leaders systematically assassinated in their dozens. Even segregation, the very essence of apartheid, is more complete, more institutionalized and more rigorously enforced that it was in South Africa.
Jeff Halper: Palestiniens : le stockage d'un "peuple en trop"
(isti članak na francuskom)

US Jews to Hollywood stars: Boycott Israel celebration!
Whether you attend or not, you are making a statement. If you attend, you indicate that you support the displacement of hundreds of thousands of people (now millions) and ongoing policies of ethnic cleansing of an indigenous population from their land. If you cancel your attendance, you indicate that you will not turn a blind eye to both the suffering and the call to action of millions of Palestinian people.

Gazan Students Trapped As Israel Withholds Visas
Oko 400 palestinskih studenata koji su se uspjeli upisati na sveučilišta u inozemstvu i dalje čeka u Gazi jer im Izrael ne dopušta da izađu. Izraelske su vlasti zabranile emitiranje spotova kojima se izraelskoj javnosti željelo ukazati na problem ovih studenata.

Broadcasting Authority’s Appeal Committee to Determine Whether the Right of Palestinians to Access Higher Education is “Politically Controversial”
Tekst zabranjenog spota: "Hello, this is Yossi Sarid. The right to education is a fundamental right. No country in the world may deny this right; Israel also may not deny this right. However, the State of Israel is preventing hundreds of Palestinians from leaving Gaza for studies abroad. In so doing, the government is preventing these young people from becoming all they can and have the right to be. We all need to learn; Gaza students included."

A Palestinian homemade shell lands in Sderot
Izraelski mediji su u nedjelju (14. rujna) poslije podne izvijestili da je 1 palestinski projektil domaće izrade pao na izraelski grad Sderot. Izraelski ministar obrane Barak je odmah naredio zatvaranje graničnih prijelaza Pojasa Gaze na jedan dan, kao kaznu cijelom stanovništvu za zločine pojedinaca. Jedan je izraelski građanin hospitaliziran zbog šoka. Odgovornost za ispaljivanje projektila preuzela je slabo poznata skupina Bataljun Al-Quds, koja od nedavno postoji u Gazi.

Palestinian youth killed another injured during clashes with Israeli soldiers
Jedan je 16-godišnji Palestinac ubijen i još jedan ranjen u sukobima koji su u subotu (13. rujna) izbili u selu Tuqu, jugoistočno od Betlehema na Zapadnoj obali. Dječaka je ubio izraelski vojnik čiji metak ga je pogodio u prsni koš. Drugi Palestinac (21) je ranjen metkom u nogu. Sukobi između lokalnih mladića i izraelskih vojnika izbili su kad su vojnici ušli u selo.


11 Palestinians, Including 2 Children and a Police Officer, Killed and 42 Others Wounded in Clashes between the Police and Wanted Persons in the Gaza Strip

U sukobima, koji su izbili u ponedjeljak (15. rujna) navečer i nastavili se do utorka ujutro, između pripadnika klana Dughmosh i policije Hamasove vlade u Gazi ubijeno je 11 Palestinaca: 10 članova obitelji Dughmosh, uključujući 2 maloljetnika, i 1 policajac. Ranjene su 42 osobe, uključujući 1 ženu i 10 policajaca. Sukobi su izbili nakon što je ubijen 1 policajac. Prilikom pokušaja uhićenja osumnjičenog Jameela Dughmosha, još je jedan policajac ranjen. Oko 16:00 sati u ponedjeljak, 15. rujna, policija je okružila zgradu u četvrti al-Sabra u istočnom dijelu grada Gaze, u kojoj žive članovi klana Dughmosh. Policija je pozvala 3 pripadnika klana da se predaju, no oni su to odbili, nakon čega je uslijedio oružani sukob između policije i klana Dughmosh u kojem su korištene strojnice i bombe. Tijekom sukoba čule su se jake eksplozije. Borbe su se nastavile do 07:00 u utorak ujutro. Postoje nepotvrđeni navodi da je tijelo ubijenog osumnjičenika Jameela Dughmosha odneseno u kuću policajca nakon čijeg ubojstva je izbio sukob i da su tamo naoružane osobe pucale u leš. (Izvor: PCHR)


Tomgram: Slaughter, Lies, and Video in Afghanistan
According to several investigations and the on-the-spot reporting of New York Times journalist Carlotta Gall, at least 90 civilians, including perhaps 15 women and up to 60 children, died that night. As many as 76 members of a single extended family were killed, along with its head, Reza Khan. His compound seems to have been specially targeted. Khan, it turns out, was no Taliban "militant," but a "wealthy businessman with construction and security contracts with the nearby American base at Shindand airport."

US soldier accused of murdering Iraqi in pre-trial hearing
The charges state that Warner and Behenna shot Mohammed on May 16 and set his body on fire in the back of a military vehicle by using a thermite grenade which burns fiercely but does not explode.

Russia angered by Israeli drone sale to Georgia

London's Jewish radio station closes after Galloway sues
Mr Galloway sued the station after one of its presenters played a spoof character based on the MP for Bethnal Green and Bow, and implied he was anti-Semitic. It was also ordered to pay Mr Galloway's court costs, thought to be £5,000. Mr Galloway said that the judgment had "categorically crushed the slur of anti-Semitism".

četvrtak, 11. rujna 2008.

Nabi Samuil i linkovi

Između ilegalnih izraelskih naselja Giv'at Ze'ev, Giv'on i Ramot nalazi se malo palestinsko selo Nabi Samuil, koje Zid još uvijek nije uspio uništiti. Jedini izlaz iz sela vodi na aparthejdsku cestu 436 kojom se smiju koristiti isključivo Židovi, odnosno nitko iz sela Nabi Samuil. Danas mještani mogu samo doći do kontrolne točke Ramot koja se nalazi na cesti 436. Na kontrolnoj točki im je, ovisno o raspoloženju vojnika, dopušteno ili ne da odu do susjedne enklave iz koje mogu nastaviti put do Ramalle ili u nekom drugom smjeru. Nitko izvana ne može doći u selo i posjetiti mještane. Samo osobe koje imaju osobnu iskaznicu na kojoj piše da su stanovnici Nabi Samuila mogu ući u selo. Kad izgradnja Zida oko enklava Biddu i Bir Nabala bude dovršena, mještani sela Nabi Samuil živjet će doslovno u zatvoru, jer će selo biti zatvoreno sa svih strana. (Izvor: New Profile)


Ostali linkovi:
Zionist Nationalist Myth Of Enforced Exile
Then there is the question of the exile of 70 AD. There has been no real research into this turning point in Jewish history, the cause of the diaspora. And for a simple reason: the Romans never exiled any nation from anywhere on the eastern seaboard of the Mediterranean. Apart from enslaved prisoners, the population of Judea continued to live on their lands, even after the destruction of the second temple. Some converted to Christianity in the 4th century, while the majority embraced Islam during the 7th century Arab conquest.

Slika: naoružani okupator zastrašuje nenaoružane Palestince

Gideon Levy: The Shin Bet's academic freedom
Today there is hardly a university that does not offer special courses for officers, pilots and secret agents. As such, all it takes for students of the National Security College to receive a master's degree in political science from Haifa University is two classes a week for one semester. Pilots receive a bachelor's degree at Ben-Gurion University in the Negev after one year's study, while Shin Bet operatives receive a B.A. from Bar-Ilan University after a mere 16 months

"I pity you for becoming murderers"
I remember you. I remember your confused face when you stood above my head and wouldn't let people come to my aid. I remember how my voice grew weaker, when I said to you: 'Be humane and let my parents help me.' I keep all those pictures in my head. How I lay on the ground, trying to get up but unable. How I fought my shortness of breath, which was caused by the blood that was collecting in my lungs, and the voice that was weakened because my diaphragm was hurt. I won't hide from you that despite this, I had pity for them. I felt that I was strong, because I had powers I didn't know about before.

Israeli navy fires on Palestinian fishing boat, causing damage but no injuries
Izraelski vojni brodovi su u srijedu (10. rujna) u noći ponovo otvorili vatru na civilne palestinske ribarske brodiće u Sredozemnom moru i prouzročili materijalnu štetu od 70 000 američkih dolara. U ovom izraelskom napadu na palestinske civile nitko nije ozlijeđen.

Inmates Tell of Sexual Abuse and Beatings in Iraq's Overcrowded Juvenile Prison System
Hundreds of children, some as young as nine, are being held in appalling conditions in Baghdad's prisons, sleeping in sweltering temperatures in overcrowded cells without working fans, no daily access to showers, and subject to frequent sexual abuse by guards, current and former prisoners say.

Afghan violence kills 2 NATO soldiers, wounds 16
Conflicts and spiraling insurgency have claimed the lives of more than 2,500 people including militants, troops and civilians so far this year in Afghanistan.

US Deserter Feared Torture Orders
"It's a soldier's obligation to say 'no' if their commander is doing things that are criminally complicit," Jemley, now 42, said in a recent interview in Toronto. "I think everyone is agreeing now that torture is really what has been going on ... I have every reason to believe that from my small pool that I belong to, with my credentials, that I'd be ordered to do such things."

U.S. Military Is Keeping Secrets About Female Soldiers' 'Suicides'
The photographs revealed that Lavena, barely five feet tall and weighing less than 100 pounds, had been struck in the face with a blunt instrument, perhaps a weapon stock. Her nose was broken and her teeth knocked backward. One elbow was distended. The back of her clothes contained debris, indicating she had been dragged. The photographs of her disrobed body showed bruises, scratch marks and teeth imprints on the upper part of her body. The right side of her back as well as her right hand had been burned, apparently from a flammable liquid poured on her and then lighted. Photographs of her genital area revealed massive bruising and lacerations. A corrosive liquid had been poured into her genital area, probably to destroy DNA evidence of sexual assault.

UN Says Eat Less Meat To Curb Global Warming
The average person in the UK eats 50g of protein from meat a day, equivalent to a chicken breast and a lamb chop - a relatively low level for rich nations but 25-50 per cent more than World Heath Organisation guidelines.

Weird Theology in Wasilla: A Look Inside Sarah Palin's Pentecostal Church

US to review Afghan attack case
The majority of the dead are children - babies and toddlers, some burned so badly they are barely recognisable.

Canadian Soldier Killed In Afghanistan
Canada has now lost 97 soldiers on the mission to Afghanistan.

Impeach President Bush Now, says Dennis Kucinich

Citizen journalism

UK soldier killed in Afghanistan
The death brings the number of soldiers killed on operations in Afghanistan since 2001 to 118.

subota, 6. rujna 2008.

Novo nenagradno pitanje

Danas je već 06. rujan, a još uvijek ni traga ni glasa objašnjenju zašto su hrvatske vlasti 13. srpnja 2008, u jeku turističke sezone, Lindi Willis i Khalilu Al-Nissu, škotskom paru koji je prevozio lijekove za pacijente koji u Pojasu Gaze umiru zbog izraelske blokade, odbile dopustiti da na svom putu od Škotske do Pojasa Gaze prođu kroz Hrvatsku.

Iz nedavnog slučaja pred isplovljavanje brodova Free Gaza i Liberty s Cipra za Gazu znamo da je Izrael vršio snažan pritisak na ciparske vlasti da spriječe isplovljavanje brodova s aktivistima Free Gaza Movementa. Ali Cipar je , za razliku od nekih drugih, država koja poštuje svoje i međunarodne zakone, pa se nije puno obazirao na izraelski pritisak, već je kao i Grčka, bio vrlo susretljiv i svesrdno pomagao aktivistima s kojima je u Gazu dojedrio i jedan zastupnik u grčkom parlamentu. Podsjetimo se također da, iako u Washingtonu nisu bili oduševljeni idejom o proboju izraelske blokade, ipak aktivistima iz SAD-a nije bilo onemogućeno ni zabranjeno da odu i pokušaju probiti blokadu Pojasa Gaze.

Što mislite da li su hrvatske vlasti pod izraelskim pritiskom (sumnjam da se SAD tu angažirao, iako nije isključeno) odbile kroz hrvatsku pustiti škotski par s lijekovima (dakle službama na granici je po političkoj liniji naređeno da ih ne puštaju) ili je to bilo samovoljno nedjelo nekog prerevnog malog cionista među policajcima/carinicima?
Ili je možda sve to bila samo jedna čudesna slučajnost ili čak ispravno postupanje, za koje doduše još uvijek nema objašnjenja s niti jedne od adresa na koje sam uputila svoje pitanje?

Sjećam se da su hrvatske vlasti prije nekoliko godina propalestinskim mirovnim aktivistima (u autobusu, čini mi se, ali možda i na biciklima) onemogućile ili otežavale prolazak kroz hrvatski teritorij. Nažalost ne sjećam se više ni da li se radilo o 2 incidenta ili samo jednom (u koje su upletene hrvatske vlasti), ni da li su aktivisti putovali u autobusu ili na biciklima ili su bila 2 incidenta (jednom u autobusu, a jednom na biciklima – što mi se čini najvjerojatnije), ni da li im je onemogućeno da prođu kroz Hrvatsku ili su im samo komplicirali prijelaz na granici. Ali činjenica je da su hrvatske vlasti već i prije bez ikakvog razloga otežavale posao propalestinskim mirovnim aktivistima poput onih (a moguće nekima među njima i osobno) koji su prošli mjesec probili izraelsku blokadu brodovima.

Na kraju, usporedimo još jednom sramotno postupanje naših (i egipatskih) vlasti prema Lindi i Khalilu s jednim drugim momentom u prošlomjesečnom proboju izraelske blokade brodovima:
Izrael je naime aktiviste Free Gaza Movementa pustio da probiju izraelsku blokadu Pojasa Gaze kako ne bi „naštetio svojim odnosima s javnošću“. Hrvatska i Egipat su naravno banana-države koje o svom PR-u uopće ne trebaju voditi računa (važnije je na pr. da ne uvrijedimo Busha ustavno-obvezujućim referendumom o NATO-u ili plakatima koji ga uspoređuju s Hitlerom) i mogu pred očima cijelog svijeta, a na trošak vlastitih poreznih obveznika i protivno ženevskim konvencijama pomagati izraelsku nehumanu i ilegalnu blokadu i kolektivno kažnjavanje civila (uključujući više od 800 000 maloljetnika) u Pojasu Gaze i zapriječiti put humanitarnoj medicinskoj pomoći i to usred turističke sezone, ne pustivši u Hrvatsku ljude čiju humanitarnu akciju podržavaju, između ostalih, škotski parlamentarci i škotski premijer.


Dodatno:
Shin Bet to Palestinian: Collaborate or go to jail
Hameda Keshtu iz Gaze, koji je 27. srpnja 2008. došao na granični prijelaz Erez (između Izraela i Gaze) s dozvolom da uđe u Izrael, uhitila je izraelska sigurnosna služba Shin Bet čiji agenti su potom od njega tražili da postane njihov doušnik, a kad je on to odbio, kažnjen je zatvorom. Keshta je išao u Aškelon gdje se trebao sastati s predstavnicima svog poslodavca EUBAM-a – misije EU-a na graničnom prijelazu Rafah koja bi trebala nadzirati i pomagati Palestinskoj samoupravi kontrolirati granični prijelaz Rafah koji vodi u Egipat. Nakon što je Keshta odbio ponudu da radi za izraelsku tajnu službu, Shin Bet je izjavio da se Keshtu sumnjiči za brojne sigurnosne prekršaje uključujući kontakt sa stranim agentom, urotu da izvrši zločin protiv državne sigurnosti i pružanje usluga ilegalnoj organizaciji. Keshta je nakon deset dana ispitivanja premješten u obični pritvor. Njegova odvjetnica smatra da su ga namjerno smjestili u ćeliju s palestinskim doušnicima koji rade za Shin Bet, a koji su se njemu predstavili kao lojalni članovi palestinskih organizacija poput Hamasa, Narodne fronte za oslobođenje Palestine ili Fataha, jer su se u kasnijim ispitivanjima agenti Shin Beta koristili informacijama koje su od Hameda dobili ti „zatvorenici“. Istražitelji Shin Beta su također Keshti 2 dana odbijali dati lijek koji mu je liječnik propisao, a lijek je dobio tek nakon intervencije svoje odvjetnice i kanadskih dužnosnika. Hamed Keshta je 10 godina živio u Kanadi i ima kanadsko državljanstvo. 2004. vratio se u Gazu gdje je radio kao prevoditelj i veza za brojne zapadne medije uključujući londonski Sunday Times, britanski Channel 4 TV i francusku producentsku kompaniju Playprod. Za EUBAM radi od travnja 2006. Tada je, prilikom njegovog zapošljavanja, na upit EUBAM-a da li ima kakvih prigovora na Keshtu, Izrael odgovorio niječno. Nakon što je u zatvoru proveo 1 mjesec Hamed Keshta je pušten na slobodu bez da je protiv njega ikada podignuta ikakva optužnica.