subota, 27. prosinca 2008.

UPDATE: u samo nekoliko sati ubijeno najmanje 205 Palestinaca i 1 Izraelac

Rafah, Pojas Gaze, 27. prosinac 2008.

Nove informacije vezane uz današnje izraelske zračne napade na PG:

Two waves of Israeli airstrikes kill 205 Palestinians; Brigades respond killing one Israeli with projectile
U Pojasu Gaze je danas (od podneva po lokalnom vremenu do sada) u 2 naleta izraelskih zračnih napada ubijeno najmanje 205, a ranjeno 340 osoba. Palestinski liječnički izvori tvrde da je najmanje 80 ranjenika u bolnice stiglo „u komadima“. Medicinski timovi još uvijek izvlače na desetke ljudi iz ruševina napadnutih zgrada.

Palestinske naoružane skupine su, kao odgovor na izraelske napade, nakon prvog naleta izraelskih zračnih napada, Izrael gađale projektilima pri čemu je ubijen 1 Izraelac, a 5 je osoba ranjeno u mjestu Netivot u Izraelu.

Voditelj odjela za hitnu pomoć u PG je pozvao sve arapske vlade da pošalju lijekove i opremu za kirurške operacije u PG, navodeći da je većina ranjenih u previše kritičnom stanju da bi ih se moglo prebaciti izvan PG. Hodnici bolnica puni su krvi i nosila za ranjenike, a u mrtvačnicama više nema mjesta.

Lakše i umjereno ozlijeđene osobe poslane su kući i nisu primile liječničku pomoć.

Izraelski ministar obrane je u subotu ujutro područje od 20 kvadratnih kilometara uz granicu s PG proglasio „posebnom vojnom zonom“.

Nakon prvog vala izraelskih zračnih napada pripadnici palestinskih oružanih skupina ispalili su projektile na grad Netivot u zapadnom Negevu. Jedan je projektil izravno pogodio 1 civilnu kuću i ubio 1 osobu, te ranio njih 5, uključujući 1 teško. Palestinski projektili pali su i na izraelske gradove Aškelon i Kiryat Gat.

Nakon vijesti o masovnim izraelskim napadima na PG u Ramalli i izbjegličkom logoru Ad-Duheisha u Betlehemu na Zapadnoj obali su izbili prosvjedi građana. Prosvjedi su također najavljeni za subotu navečer u Betlehemu, Ramalli i Hebronu na Zapadnoj obali.


Gaza City hospital a gruesome scene; shocked families pick through body parts to identify loved ones
U bolnicama u Gazi Palestinci među tijelima ubijenih i ranjenih traže svoje najbliže. Prema medicinskim izvorima najviše ubijenih bili su civili.

Israel: Airstrikes on Gaza to root out projectile launchers
Izraelski izvori tvrde da Izrael napadima na PG želi „trajno“ zaustaviti ispaljivanje projektila domaće izrade na zapadni Negev, no da njihov cilj nije svrgavanje Hamasa s vlasti. Odluka da se PG napadne donesena je još u srijedu, a napade su naredili izraelski ministar obrane Barak i premijer na odlasku Olmert u subotu ujutro. Napade nadziru izraelski ministar obrane Barak i zapovjednik glavnog stožera izraelske vojske Ashkenazi. Izraelski izvori najavljuju da će napadi potrajati tako dugo „dok se ne postignu izraelski ciljevi“. Vojska je navodno pripremljena za operaciju koja bi mogla potrajati i nekoliko tjedana, te spremna odgovoriti na „napade na Zapadnoj obali“. Jedan je izraelski sigurnosni izvor izjavio da je u petak u PG puštena humanitarna pomoć kako bi „se Palestince zavaralo“. Napadi na PG bili su planirani najmanje 3 dana unaprijed. Barak je cijeli PG proglasio „posebnom vojnom zonom“. Izrael je izraelskim mještanima koji žive na udaljenosti manjoj od 7 km uz granice PG naredio da ostanu kod kuće, a onima koji žive unutar 30 km od granica s Gazom da ostanu u blizini skloništa.

Demonstrations erupt across West Bank in protest Gaza violence
Palestinci prosvjeduju protiv izraelskih napada na PG u Tulkaremu, Hebronu, Ramalli i Betlehemu na Zapadnoj obali.

Livni orders worldwide PR blitz in defense of attacks
Izraelska ministrica vanjskih poslova Livni je u subotu svom ministarstvu naredila „hitne mjere“ kako bi Izrael izbjegao osudu međunarodne javnosti za bombardiranje PG u kojem je u samo nekoliko sati do sada živote izgubilo najmanje 205 Palestinaca. Livni je dužnosnicima u ministarstvu naredila da pokrenu „agresivnu diplomatsku kampanju za odnose s javnošću“. Diplomatima je naredila da lobiraju kod lokalnih medija i javnih dužnosnika u zemljama u kojima se nalaze u vezi izraelskih zračnih napada na PG koje trebaju predstaviti kao odgovor Izraela na stalne raketne napade Palestinaca.

Israel's Arab neighbors condemn deadly Gaza airstrikes
Izraelovi arapski susjedi Egipat, Sirija, Jordan i Libanon osudili su izraelske zračne napade i pokolj u PG.

Izraelski se zračni napadi na PG i dalje nastavljaju.
Za više informacija i praćenje daljnjeg tijeka događaja posjetite: Free Gaza Movement, Ma'an News Agency i IMEMC

International Witnesses speak out from Gaza
U Pojasu Gaze nalaze se međunarodni mirovni i aktivisti za ljudska prava iz Libanona, Ujedinjenog kraljevstva, Kanade, Poljske, Španjolske, Italije i Australije. Aktivisti su iz prve ruke vidjeli posljedice izraelskih subotnjih razaranja i prate izraelske zračne napade. Izrael je prethodno stranim medijima, aktivistima za ljudska prava i humanitarnim agencijama onemogućio ulazak u PG, pa su mnogi od aktivista u PG stigli brodovima Free Gaza Movementa. Na linku možete na engleskom pročitati što su neki od njih danas vidjeli u PG. Na linku se također nalaze i brojevi telefona na koje mediji mogu intervjuirati aktiviste na engleskom, arapskom, talijanskom i poljskom.