srijeda, 17. prosinca 2008.

Shministim


Još danas možete potpisati peticiju kojom podržavate mlade Izraelce koji zbog prigovora savjesti ne žele služiti u izraelskoj vojsci i sudjelovati u ilegalnoj i nehumanoj izraelskoj okupaciji Palestinaca.

Do sada je poslano već 15 000 poruka iz cijelog svijeta koje će Shministim sutra uručiti izraelskom ministru obrane Baraku.


Nekoliko vijesti i linkova za Palestinu/Izrael:
227 Palestinians freed from Israeli detention centers despite attempted court injunction
Izrael je u ponedjeljak, 15. prosinca, poslije podne oslobodio 227 od najavljenih 250 palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora. Zarobljenici su autobusima prevezeni iz izraelskih zatvora do kontrolne točke Beituniya na Zapadnoj obali i graničnog prijelaza Erez u Pojasu Gaze. 209 oslobođenih zarobljenika je sa Zapadne obale, a 18 ih je vraćeno u Pojas Gaze.

Israeli forces kill Palestinian fighter near Jenin; Jihad vows revenge
Izraelska je vojska kasno u ponedjeljak, 15. prosinca, ubila 1 vođu vojnog krila Islamskog džihada u blizini grada Jenina na Zapadnoj obali. Islamski džihad je najavio odmazdu za ubojstvo. Pripadnici Islamskog džihada tvrde da su izraelski vojnici opkolili kuću ubijenoga u gradu Al-Yamoun, da su ga potom zarobili i pogubili na jednom polju. Ubijeni je godinama bio na izraelskom popisu „traženih osoba“. Palestinski sigurnosni izvori tvrde da su izraelski vojnici ubijenog zaustavili na ulici i tražili od njega da se preda, te da su ga ubili tek kad se odbio predati. Očevici pak tvrde da su prerušeni izraelski vojnici ubijenog presreli dok je hodao ulicom i otvorili vatru na njega zbog čega se on srušio na zemlju, ali je još uvijek bio živ. Zatim su ga, prema tvrdnjama očevidaca, izraelski vojnici povukli u svoj automobil i tamo ga ubili, te ga potom izbacili iz vozila. Osim Islamskog džihada odmazdom za ubojstvo zaprijetilo je i glavno vojno krilo Fataha. Pripadnici vojnog krila Islamskog džihada su u utorak ujutro ispalili 4 rakete domaće izrade iz Pojasa Gaze na Izrael. Projektili su pali na područje Eshkol, južno od Gaze, a u napadu nitko nije ozlijeđen.

Three injured in Israeli airstrike on northern Gaza Strip
Izraelska bespilotna letjelica je u utorak navečer ispalila 1 projektil na skupinu palestinskih civila na sjeveru Beit Hanouna na sjeveru Pojasa Gaze. U napadu je ranjeno 3 Palestinaca, uključujući 2 žene. Pripadnici vojnog krila Islamskog džihada prije toga su iz Pojasa Gaze ispalili 3 projektila domaće izrade na izraelski grad Sderot.

Police demolish entire Bedouin village inside Israel
200 izraelskih policajaca upalo je u utorak (16. prosinca) u 5 sati ujutro u beduinsko selo Abdallah Al-Atrash u Negevu u Izraelu i srušilo cijelo selo. Policajci su silom protjerali svih 20 obitelji koje su u selu živjele. Nakon rušenja, koje je trajalo više od 6 sati, u selu nije ostala niti jedna građevina i svi su mještani protjerani. Neki od mještana su najavili da će spavati među ruševinama svojih srušenih domova dok na svojoj zemlji ponovo ne podignu šatore. Drugi odlaze kod rodbine u selo Hura koje izraelska vlada također ne priznaje. Izraelska je vlada, po završetku sudskog spora koji je pokrenut 2000. godine, mještanima prije 4 dana podijelila naloge za rušenje i deložaciju, no nije se pobrinula da im ponudi alternativnu lokaciju na koju bi se mogli preseliti. Ovi su mještani prethodno bili protjerani iz svojih domova koji su se nalazili još zapadnije, a u Abdallah Al-Atrashu su živjeli 20 godina. U nepriznatim zajednicama u Negevu u Izraelu živi oko 84 000 ljudi.

Israeli forces seize two university students at checkpoints
Izraelski vojnici su u utorak (16. prosinca) ujutro na kontrolnim točkama Ennav i Za'tara na Zapadnoj obali oteli 2 palestinska studenta i odveli ih na nepoznatu lokaciju.

Fairness and Accuracy in Reporting on Islamophobia: tip toes to the edge but won't jump in
But more than that, anti-Arab/Muslim demonization helps right-wingers conflate the US “war on terror ” with the Israeli-Palestinian conflict. Why? Instead of being forced to admit that Palestinian claims are legitimate and that therefore the Israeli government will have to make concessions, supporters of a greater Israel who don't want to give one inch of land back to the Palestinians can simply say, “See, they're all evil, they hate Western culture, they just want to kill us all. That's why the US needs to continue to arm us against these less-than-human crazies.”


Ostali linkovi:
On the Greek Riots
Vijesti o situaciji u Grčkoj

Hrvatica na ulicama Atene: Zajedno se borimo za nešto bolje
Blog HAP prati događaje u Grčkoj.

FAIR: Smearcasting: How Islamophobes spread fear, bigotry and misinformation
The term “Islamophobia” refers to hostility toward Islam and Muslims that tends to dehumanize an entire faith, portraying it as fundamentally alien and attributing to it an inherent, essential set of negative traits such as irrationality, intolerance and violence. And not unlike the charges made in the classical document of anti-Semitism, The Protocols of the Elders of Zion, some of Islamophobia's more virulent expressions--like While Europe Slept--include evocations of Islamic designs to dominate the West.