ponedjeljak, 1. prosinca 2008.

Peticija protiv bezobzirnog ubijanja bjelogrlih dupina na Farskim otocima


Svake godine lokalni mladići na Farskim otocima u Danskoj odlaze na obalu i ubijaju što je moguće više pitomih bjelogrlih dupina koji tamo dolaze u jatima iz radoznalosti prema ljudskim bićima. Dupine ubijaju u sklopu višestoljetnog rituala, „dokazujući“ tim okrutnim i barbarskim činom da su iz mladića stasali u muškarce, a ovakve pokolje miroljubivih životinja smatraju sastavnim dijelom svoje kulture.

Lovljenje kitova i dupina je u Danskoj zabranjeno, no kako su Farski otoci danska pokrajina s visokim stupnjem autonomije i nisu u EU, njihovi stanovnici neometano nastavljaju s ovakvim masovnim pokoljima bez obzira na danske i zakone Europske Unije. Svake godine tisuće dupina budu stjerane brodovima u uvalu i potom nemilosrdno zaklane. Životinje umiru polako krvareći, i često satima plivaju u krvi drugih članova svoje obitelji.

Iako se stanovnici Farskih otoka opravdavaju tvrdeći da se na ovaj način prehranjuju, te da dupine ne love u komercijalne svrhe i da bjelogrli dupin nije ugrožena vrsta, obzirom da inače ne oskudijevaju u hrani, udruge za zaštitu okoliša i životinja ovakva ubijanja smatraju bespotrebnim i krajnje okrutnim iživljavanjem nad životinjama te pozivaju vlasti Farskih otoka da ih zabrane.

Ovdje i ovdje možete vidjeti doista stravične slike jednog takvog pokolja bespomoćnih i pitomih bjelogrlih dupina koje teško da bilo što može opravdati, a na ovom linku možete potpisati peticiju protiv ovog nasilja i okrutnosti prema tim miroljubivim i dobronamjernim životinjama.

S ovog linka možete poslati poruku premijeru Farskih otoka, turističkom odboru Farskih otoka i Danskom ministru vanjskih poslova u kojoj ih molite da odmah zabrane ovakve krvave pokolje dupina.
Samo što su na Farskim otocima vjerojatno već primili puno prosvjednih poruka, pa će vam se od premijera i turističkog odbora Farskih otoka poruka vratiti. (Poruka će uspješno biti poslana na adresu danskog ministra vanjskih poslova, koji nije blokirao poruke koje dolaze s ove stranice.)
No, iako su farski premijer i turistički odbor podesili automatsko odbijanje poruka koje dolaze s te stranice, to ne znači da im ne možete poslati poruku. Dovoljno je samo malo izmijeniti naslov i sadržaj i takve malo izmijenjene poruke im možete uspješno poslati direktno s vaše e-mail adrese.

E-mail adresa premijera Farskih otoka:
info@tinganes.fo

E-mail adresa Turističkog odbora Farskih otoka:
tourist@tourist.fo

Poruke možete pisati na farskom, danskom, engleskom, hrvatskom ili bilo kojem drugom jeziku koji govorite.

Također pošaljite peticiju, slike i akciju svima koje poznajete i postavite ih na svojim blogovima ili stranicama kako bi što više ljudi s ovim bilo upoznato u nadi da međunarodna javnost može izvršiti dovoljno jak pritisak na vlasti Farskih otoka da se ovaj ritual zabrani i da se ovakvo divljaštvo ubuduće ne ponovi.


Nekoliko vijesti i linkova za Palestinu/Izrael:
Three Palestinian fishing boats returned
Tri ribarska brodića koje je izraelska vojska konfiscirala u vodama Pojasa Gaze 18. studenog vraćena su u četvrtak (27. studenog) palestinskim ribarima. Brodići su vraćeni jer su vlasnici brodića njihovo vraćanje u srijedu (26. studenog) zatražili na izraelskom Vrhovnom sudu. Kapetani brodića prijavili su da su brodići oštećeni, te da im nisu vraćeni GPS uređaji. Šteta koju su ribari pretrpjeli jer 10 dana nisu mogli loviti ribu se još uvijek procjenjuje. Tri međunarodna mirovna aktivista International Solidarity Movementa, koje je 18. studenog zajedno s 15 palestinskih ribara otela izraelska vojska i koji su bili zatvoreni u pritvornom centru Maasiyahu u Ramleu u Izraelu iako protiv njih nikada nisu podignute nikakve optužnice, deportirani su u svoje matične zemlje. Vittorio Arrigoni je u nedjelju (23. studenog) deportiran u Italiju, Andrew Muncie je u utorak (25. studenog) deportiran u Ujedinjeno Kraljevstvo, a Darlene Wallach je u četvrtak (27. studenog) deportirana u SAD.

Shortages force Gaza residents to return to basic living
Zbog izraelske blokade stanovnici Gaze primorani su živjeti primitivnim životom. Dugi redovi ispred pekara, prodavaonica svijeća i ljekarni postali su uobičajeni prizor u Pojasu Gaze. Zbog nestašice rasvjetnog petroleja stanovnici Pojasa Gaze u dizel, koji krijumčare iz Egipta kroz podzemne tunele, dodaju sol kako bi mogli paliti stare petrolejske svjetiljke. Restorani rade samo u jedno doba dana (bilo ujutro ili uvečer) kako bi se izbjegla prevelika potrošnja plina. Stanovnici visokih stambenih zgrada zbog nestašice električne energije i redukcija ne mogu koristiti liftove, a starije osobe su preslabe da bi se do svojih stanova uspinjale stubištem.

Israeli army demolishes Palestinian house in East Jerusalem 'without warning'
Izraelska je vojska u ponedjeljak (24. studenog) u 6 sati ujutro srušila 1 palestinsku kuću u selu Al-Ezariya u Istočnom Jeruzalemu. Srušena kuća je bila veličine 130 kvadratnih metara, a izgrađena je 2007. godine. Bila je u potpunosti namještena i u nju se spremala useliti jedanaesteročlana obitelj. Glasnogovornik izraelske vojske je UN-u priopćio da je kuća srušena jer je izgrađena u "Zoni C" na Zapadnoj obali, bez građevinske dozvole. Dok vojska tvrdi da je izdala nalog za rušenje, obitelj tvrdi da ga nikada nije primila ni vidjela. Obitelj tvrdi da su kuću izgradili u „Zoni C“ jer okolne zgrade, iako također u „Zoni C“, nisu bile srušene, pa su pretpostavljali da ni njihova kuća neće biti srušena. Gradnju kuće platili su 40 000 jordanskih dinara (56 400 američkih dolara). Članovi obitelji imaju izraelske osobne iskaznice koje izraelske vlasti izdaju palestinskim građanima istočnog Jeruzalema, koji je Izrael anektirao u suprotnosti s međunarodnim pravom i protivno konsenzusu međunarodne zajednice koja taj dio grada smatra okupiranim palestinskim teritorijem. Ovo je 6. palestinska kuća koju su izraelske vlasti srušile u Istočnom Jeruzalemu u protekla 3 tjedna.

First Arab ship against the siege sails from Libya
Libijski brod je u utorak (25. studenog) isplovio iz libijske luke Zuara, zapadno od glavnog libijskog grada Tripolija. Brod plovi za Pojas Gaze i prevozi nužno potrebnu humanitarnu pomoć za tamošnje napaćeno stanovništvo. Očekuje se da će brod u Pojas Gaze stići za 5 dana. Ovo je prvi arapski brod koji će pokušati probiti ilegalnu izraelsku blokadu Pojasa Gaze. Na brodu se nalaze palestinski i međunarodni aktivisti i više od 3000 tona raznih prehrambenih proizvoda koje su za stanovnike Pojasa Gaze donirali Libijci i libijska vlada.

Israel reseals Gaza Crossings
Izraelski izvori su u utorak (25. studenog) izvijestili da je Izrael ponovo u potpunosti zatvorio granične prijelaze u Gazi tvrdeći da su iz PG na izraelska područja ispaljena 2 projektila domaće izrade. Izrael je u ponedjeljak (24. studenog) u PG pustio 42 kamiona s humanitarnom pomoći. U PG su u ponedjeljak također puštene neke strane medijske agencije, no sada je ponovo na snazi totalna blokada ulaska stranih novinara u Pojas Gaze. Izraelski premijer Olmert je izjavio da Izrael u PG medije ne pušta jer „ne želi preuzeti odgovornost za njihovu sigurnost“.

Israeli forces destroy Palestinian greenhouses and farms in Gaza
Nekoliko izraelskih oklopnih buldožera i tenkova ušlo je u utorak (25. studenog) ujutro u četvrt Al-Fukhari istočno od Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze i sravnilo sa zemljom nekoliko staklenika i polja s rajčicama u vlasništvu palestinskih poljoprivrednika. Vojnici su, prije uništavanja palestinskih staklenika i polja, pucali iz strojnica čime su poljoprivrednike i ostale mještane natjerali u bijeg. Nitko nije ozlijeđen.