ponedjeljak, 8. prosinca 2008.

Nasilje kolonista u Hebronu i okolici Nablusa

grafite na ovoj palestinskoj kući napisali su i nacrtali 04. prosinca ilegalni židovski kolonisti nakon deložacije iz jedne palestinske kuće koju su protuzakonito zaposjeli u Hebronu na Zapadnoj obali. Kolonisti su na kući ispisali riječ „osveta“. (MaanImages/Mamoun Wazwaz)

Očevidac, čija kuća i rođaci su stradali u kolonističkom napadu na civile u Hebronu, tvrdi da je u nedavne napade izraelskih kolonista na Palestince bila upletena i izraelska policija i vojska. Kolonističko je nasilje uslijedilo nakon što su u četvrtak (04. prosinca) kolonisti deložirani iz jedne palestinske kuće koju su protuzakonito zaposjeli.

Spomenuti očevidac je snimio jednog izraelskog kolonista kako puca u dva njegova rođaka tijekom nasilničkog pohoda i tvrdi da, ne samo da prisutne izraelske snage nisu ništa poduzele kako bi zaustavile nasilje kolonista nad palestinskim civilima, već da su kolonistima u napadima pomagale.

Izraelska vojska u Hebronu nije učinila ništa kako bi zaustavila naizgled koordinirani napad kolonista na civile. Nakon što su kolonisti pucali u 2 Palestinaca, vojska je pokupila sve palestinske mladiće s tog područja i zatvorila ih u jednu kuću. Zatim su u tu četvrt ušli kolonisti i počeli paliti palmino lišće koje su natopili benzinom.

Nakon deložacije maskirani su kolonisti izašli iz ilegalnog izraelskog naselja Kiryat Arba i skakali po krovu kuće svjedoka, te uništili njegove spremnike za vodu, solarne ploče i satelitski tanjur dok se obitelj skrivala u unutrašnjosti kuće. Kolonisti su razbili prozore i zasuli kuću kamenjem, a mještane napadali palicama, te povremeno i pucali iz vatrenog oružja.

Mladići zatvoreni u kući nisu mogli ugasiti vatru, niti se suprotstaviti hordi kolonista. Izraelski vojnici i policija mirno su stajali i nisu intervenirali tijekom napada.

Kolonisti su napadali kuću za kućom. Pokušali su spaliti 4 do 5 kuća. Uništavali su spremnike s vodom i solarne ploče. Kolonistička rulja je sustavno napadala svaku palestinsku kuću u toj četvrti.

Nasilje kolonista u međuvremenu je izbilo diljem grada. Neredi su izbili u militantnim kolonističkim enklavama u gradu. Kolonisti su izašli iz zone „H2“ koja je pod izraelskom kontrolom i ušli u središte Hebrona. Pri tome su razbijali aute, bacali kamenje i palili kuće. Palestinske snage koje su nedavno raspoređene u tom dijelu grada nestale su s ulica.

Kolonisti tim područjem divljaju već 15 dana. Kolonisti su unaprijed najavili da će u slučaju pokušaja deložacije divljati Hebronom i drugim mjestima na Zapadnoj obali kako bi na državu izvršili pritisak.

Kad su izraelska pogranična policija i vojska deložirale koloniste iz zaposjednute kuće, samo je nekoliko kolonista uhićeno. Ostatak od oko 250 desničarskih kolonista pušten je na slobodu, pa su svoj bijes iskalili na Palestincima koji žive u toj četvrti.

Postavlja se pitanje zbog čega izraelske vlasti nisu zadržale ili na drugi način odvojile koloniste od Palestinaca na tom području. Vojska i policija prebacuju odgovornost za nesprječavanje nasilja od strane kolonista jedni na druge, a policija tvrdi da je cilj deložacije bio ukloniti koloniste „brzo“ i uz „minimalne ozlijede“, te da je ta „misija izvršena“.

Deset dana prije deložacije kolonisti su prerezali ogradu koja ih dijeli od Palestinaca u četvrti Wadi Hussein. Nakon što je, tjednima nakon odluke suda, deložacija konačno provedena, ograda je i dalje bila otvorena zahvaljujući čemu su kolonisti mogli iz svog ilegalnog naselja skakati na krovove palestinskih kuća. Glasnogovornik izraelske vojske još nije objasnio zašto vojska nije popravila ogradu na vrijeme.

Postavlja se i pitanje zašto je izraelski ministar obrane čekao 2 tjedna na izvršenje sudskog naloga, čime se kolonistima omogućilo da se pripreme za deložaciju, te kako je moguće da 600 izraelskih vojnika koji su na tom mjestu bili raspoređeni nisu reagirali na sustavno nasilje židovskih kolonista nad Palestincima.

Dvoje je Palestinaca ozlijeđeno u subotu (06. prosinac) uvečer kad je njihov auto skliznuo s ceste između Nablusa i Ramalle zbog kamenovanja od strane izraelskih kolonista na Zapadnoj obali. Ozlijeđeni su prebačeni u bolnicu u Nablusu.

Izraelske su vlasti zatvorile kontrolnu točku Huwara, južno od Nablusa nakon što su deseci izraelskih kolonista prosvjedovali protiv prisilne deložacije kolonista iz jednog palestinskog doma u Hebronu.

Izraelske snage su u petak zatvorile i kontrolnu točku Awarta nakon što su kolonisti upali u selo Azmout istočno od Nablusa i kamenjem gađali palestinske mještane i kuće. Kolonisti su također postavili barikade i blokirali ulicu Aitsar južno od Nablusa, te razbijali stakla na palestinskim automobilima koji su bili parkirani na tom području.

Nakon prisilne deložacije kolonista u četvrtak u Hebronu, kada su ekstremni izraelski kolonisti tijekom izvlačenja iz palestinskog doma koji su okupirali vatrenim oružjem ozlijedili 2 Palestinca, izraelska vojska je dodatno ograničila slobodu kretanja Palestinaca na Zapadnoj obali.

Kolonisti se svete Palestincima zbog deložacije iz kuće koju su silom i protuzakonito zaposjeli. Deložaciju je provela izraelska vojska, a naredio izraelski Visoki sud.

U sukobima između kolonista, vojske i Palestinaca od deložacije u četvrtak (04. prosinca) ozlijeđeno je oko 40 osoba.


Ostali linkovi:
GONG: Pravo na pristup informacijama
Upute o tome kako doći do informacija od tijela javne vlasti u RH.