četvrtak, 18. prosinca 2008.

Izrael deportirao UN-ovog Posebnog izvjestitelja za kršenja ljudskih prava


Palestinska nevladina organizacija Kampanja za pravo na ulazak osudila je izraelsku deportaciju uglednog UN-ovog dužnosnika za ljudska prava Richarda Falka i upozorila da postoji čitav niz ljudi koji se u pokušajima da dođu na okupirana palestinska područja suočavaju s odbijanjem dopuštenja za ulazak i deportacijama od strane izraelskih vlasti.

Izraelske vlasti onemogućuju slobodan pristup palestinskim područjima osobama koje ne predstavljaju nikakvu sigurnosnu prijetnju državi Izrael, bez obzira radi li se o UN-ovim stručnjacima za ljudska prava ili običnim ljudima, kako Palestincima tako i strancima, koji pokušavaju doći na palestinska područja kako bi tamo živjeli sa svojim obiteljima, radili ili se educirali.

Izrael je u ponedjeljak (15. prosinca) posebnog UN-ovog izvjestitelja za ljudska prava na okupiranim palestinskim područjima, američkog profesora Richarda Falka, po njegovom dolasku u zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu, proglasio nepoželjnom osobom i odbio mu dopustiti da uđe u Izrael i na okupirana palestinska područja. Profesor Falk je na okupirana područja išao službeno, u svojstvu UN-ovog dužnosnika, a izraelske su ga vlasti preko noći držale u pritvornom centru u zračnoj luci i potom deportirale u Švicarsku, odakle je i stigao u Izrael.

UN-ovo vijeće za ljudska prava je u ožujku 2008. profesora Falka imenovalo na 6-godišnju dužnost Posebnog izvjestitelja za kršenja ljudskih prava od strane Izraela na palestinskim okupiranim područjima. Profesor Falk je svoj mandat proširio i na kršenja ljudskih prava u Izraelu od strane Palestinaca.

Falk je otvoreno govorio da je Izrael nad Palestincima počinio ratne zločine, a nedavno (u lipnju 2007.) je dijelove izraelske politike prema Palestincima usporedio s kolektivnim kažnjavanjem kakvo je provodila nacistička Njemačka.

Falk, koji je američki Židov, je pojasnio da je riječ „Holokaust“ upotrijebio kako bi svjetskim vladama i međunarodnoj javnosti uputio očajnički apel da hitno djeluju kako bi se spriječilo da trenutne genocidalne tendencije izraelskih vlasti kulminiraju u kolektivnoj tragediji Palestinaca. Falk je dodao da tu usporedbu ne treba shvaćati doslovno, već da želi upozoriti da zločine koji su povezani s izraelskom politikom prema Pojasu Gaze zapravo podržavaju vodeće demokracije 21. stoljeća.
Izvor: Immigrants' rights group slams Israel's denial of UN rapporteur


Još nekoliko vijesti za Palestinu/Izrael:
Israeli helicopters strike farmland in northern Gaza
Izraelski su helikopteri u srijedu (17. prosinca) navečer ispalili najmanje 2 projektila na poljoprivredno zemljište istočno od grada Beit Hanouna na sjeveru Pojasa Gaze. Nije bilo dojava o ozlijeđenima. Izraelski su pak izvori javili da su u palestinskom raketnom napadu u srijedu navečer lakše ozlijeđena 3 građana izraelskog grada Sderota, a još ih je 9 zbog napada ostalo u stanju šoka. Jedna je raketa pogodila parkiralište u Sderotu i prouzročila materijalnu štetu na nekoliko automobila i obližnjoj zgradi. Pripadnici vojnog krila Islamskog džihada preuzeli su odgovornost za napad na Sderot tvrdeći da su na taj grad ispalili 14 raketa.

Al-Quds Brigades launches projectiles toward Kfar Azza
Pripadnici vojnog krila Islamskog džihada ispalili su u srijedu još 2 projektila na izraelski grad Kfar Azza.

The price of resisting the occupation in Israel: "leftists aren't allowed..."
O represiji nad mirovnim aktivistima u Izraelu.
Feminističkoj i mirovnoj nevladinoj organizaciji New Profile trenutno država prijeti da će joj ukinuti status nevladine organizacije i pokrenuti protiv nje kaznenu istragu. Organizacija Breaking the Silence je na sudu morala tražiti ukidanje policijske zabrane da organizira posjete Hebronu na Zapadnoj obali jer nije mogla jamčiti sigurnost posjetitelja. Posjetitelje i aktiviste napadali su kolonisti koje izraelske vlasti za nasilje nisu kaznile. Kolonisti su nebrojeno puta fizički napadali izraelske, palestinske i međunarodne aktiviste, a Izraelska je vojska to bez intervencije mirno promatrala ili čak uhićivala aktiviste „radi njihove sigurnosti“. Napad na aktivista organizacije Peace Now, profesora Zeeva Sternhella i letci u kojima se nudi nagrada za ubijene članove te organizacije koji su osvanuli u njegovoj četvrti napadnutog profesora ne iznenađuju obzirom na toleriranje nasilja kolonista od strane izraelske policije. Izraelska vlada (bez obzira na to koja je stranka na vlasti) i njen sigurnosni aparat koriste koloniste, sudove, zatvore i nasilne metode kako bi ograničile djelovanje nenasilnog otpora u solidarnosti s Palestincima.


Ostali linkovi:
Une jeune fille de 13 ans lapidée publiquement
Aisha Duhulow, une jeune Somalienne de 13 ans, a été lapidée le 27 octobre dans un stade rempli de spectateurs à Kismayo après avoir été jugée coupable d'adultère. Des informations indiquent toutefois qu'elle avait été violée par trois hommes alors qu'elle se rendait à pied chez sa grand-mère dans la capitale Mogadiscio. Après l'attaque, elle avait cherché protection auprès des autorités qui l'avaient alors accusée d'adultère et condamnée à mort.