ponedjeljak, 8. prosinca 2008.

Free Gaza Movement opet plovi za Gazu


Izrael i dalje ima apsolutnu kontrolu nad granicama i zračnim prostorom Pojasa Gaze i 1,5 milijuna stanovnika tog područja već dulje od 2 godine nameće sve brutalniju blokadu zbog koje su stope siromaštva i pothranjenosti među tamošnjim stanovništvom u stalnom porastu.

U Pojasu Gaze također se još uvijek nalazi i 700 studenata kojima Izrael uskraćuje pravo da pohađaju sveučilišta na koja su se uspjeli upisati ili na kojima već otprije studiraju u inozemstvu.

Na brodu Dignity koji bi danas navečer oko 23 sata po lokalnom vremenu trebao isploviti s Cipra za Gazu stoga se između ostalih nalaze i britanski sveučilišni profesori koji svijetu žele poručiti da je ova blokada također napad na akademske slobode i ljudska prava, te da nitko nema pravo mladima uskraćivati mogućnost da iskoriste svoje potencijale i nauče kako najbolje služiti svojoj zajednici.

Osim britanskih sveučilištaraca na brodu će biti i 1 britanski kirurg koji će u Pojasu Gaze nekoliko tjedana volonterski raditi u bolnicama, te međunarodni aktivisti za ljudska prava i novinari. Brod će u Pojas Gaze isporučiti 1 tonu lijekova i visokoproteinske hrane za bebe.

U posljednje vrijeme Izrael silom sprječava takve misije, no Free Gaza Movement najavljuje da neće okrenuti brod i da su sigurni da će stići u Gazu. Na brodu su nenaoružani civili koji nenaoružanim civilima u Gazi žele dostaviti očajnički potrebne lijekove i hranu.

Na brodu će za Pojas Gaze ploviti:
-- britanski sveučilišni profesori koji će dokumentirati razorne učinke izraelske opsade na obrazovni sektor u Gazi
-- 1 britanski kirurg koji će ostati u Gazi i nekoliko tjedana volontirati u tamošnjim bolnicama
-- 1 Palestinac kojem Izrael onemogućuje da se vrati u Gazu i tamo živi sa svojom obitelji
-- međunarodni aktivisti za ljudska prava
-- novinari Al-Jazeera TV-a i lista McClatchy

Izvor: 'Free Gaza' Ship to Break Through Israeli Blockade for the Fourth Time

Više informacija: Free Gaza Movement