nedjelja, 16. studenoga 2008.

Tvrtka Vileda posluje s tvrtkom smještenom u ilegalnom izraelskom naselju

Tvrtka Vileda, poznata po proizvodnji kućanskih potrepština i članica UN-ove inicijative Global Compact, koja okuplja društveno odgovorne tvrtke, ima sklopljen poslovni ugovor s tvrtkom Plasto Polish, smještenom u jednom od ilegalnih izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Merav Amir, predstavnica Koalicije žena za mir (izraelske feminističke mirovne organizacije), upozorava da tvrtke imaju obvezu poštivati međunarodno humanitarno pravo u skladu s kojim bi trebale izbjegavati bilo kakve veze s izraelskom okupacijom. Osim toga, dodaje Amir, izraelske tvrtke ilegalno smještene na okupiranim palestinskim područjima iskorištavaju porezne olakšice, loše ili nikakve zakone o zaštiti radničkih prava, niske cijene nekretnina i slabu provedbu propisa za zaštitu okoliša.

U suprotnosti s time, UN-ova inicijativa Global Compact je namijenjena kako bi se tvrtke potaklo da u svoje poslovanje ugrade održivu i socijalno odgovornu politiku, s naglaskom na 10 načela u domeni ljudskih prava, radničkih prava, zaštite okoliša i borbe protiv korupcije. Tako prema Global Compactu tvrtke između ostalog trebaju štititi i poštivati međunarodno prihvaćena ljudska prava.

Viledina francuska podružnica, članica Global Compacta, ima sklopljen podizvođački ugovor s tvrtkom Plasto Polish koja proizvodi i izvozi proizvode za čišćenje u kućanstvu, uglavnom spužvice i krpice za čišćenje. Plasto se nalazi u industrijskoj zoni Barkan u jednom ilegalnom izraelskom naselju na Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu sva su izraelska naselja na okupiranim palestinskim područjima ilegalna, bilo da su sagrađena na državnom ili privatnom zemljištu. Ta su naselja također jedna od glavnih prepreka u postizanju mira, a njihova ilegalnost više puta je naglašena rezolucijama Vijeća sigurnosti i Opće skupštine UN-a.

U ilegalnim izraelskim industrijskim zonama na okupiranim palestinskim područjima postoje stotine tvrtki i tvornica, od malih tvrtki koje proizvode za potrebe ilegalnih izraelskih kolonista do velikih tvornica koje svoje proizvode izvoze diljem svijeta.

Cijeli članak na engleskom pročitajte ovdje: UN social responsibility member company tied to settlements