petak, 21. studenoga 2008.

Troje otetih mirovnih aktivista štrajka glađu


Troje mirovnih aktivista koje je u utorak otela izraelska mornarica danas će ujutro započeti štrajk glađu u znak prosvjeda protiv njihovog protuzakonitog pritvaranja od strane Izraela.

Darlene Wallach (SAD), Vittorija Arrigonija (Italija) i Andrewa Muncieja (Škotska) otela je izraelska mornarica dok su pratili nenaoružane palestinske ribare u vodama Pojasa Gaze. Izrael je tada također oteo i 15 palestinskih ribara, no oni su kasnije pušteni na slobodu. Njihove ribarske brodiće izraelske su vlasti konfiscirale.

Troje mirovnih međunarodnih aktivista odbilo je deportaciju, a sada odbijaju i jesti sve dok Izrael ne vrati brodiće, i to neoštećene, njihovim pravim vlasnicima u Pojasu Gaze. Aktivisti također zahtijevaju da ih se izvede pred suca.

Jučer (četvrtak, 20. studeni) je Andrew Muncie na saslušanju sutkinju pitao po kojem su ih zakonu izraelske snage uhitile. Sutkinja je tvrdila da su ih izraelske snage imale pravo uhititi u skladu sa Sporazumima iz Osla „jer vam je, prema vojnom zakonu, zabranjeno loviti ribu na 7 i pol milja od obale. To je zona u kojoj je zabranjeno ribarenje.“

Međutim, prema Sporazumima iz Osla Palestinci imaju pravo ribu loviti na do 20 milja od svoje obale. Kad je Andrewov odvjetnik sutkinji predao kopiju tog dijela Sporazuma iz Osla, ona je odbila komentirati.

Svo troje otetih mirovnih aktivista mediji mogu intervjuirati. Za dodatne informacije i njihove brojeve telefona molimo kontaktirajte ISM.
Neta Golan (ISM Palestine) +972 (0)598 184 169 / +972 (0)22 971 824
Fida Qishta (ISM Gaza) +972 (0)599 681 1669
Donna Wallach (ISM Gaza) +972 (0)598 836 420
Izvor: HUMAN RIGHTS OBSERVERS START HUNGER STRIKE IN ISRAEL