četvrtak, 20. studenoga 2008.

Obavijest za medije: Darlene Wallach, oteta aktivistica ISM-a, daje intervjue mobitelom iz izraelskog zatvora


Darlene Wallach, mirovna aktivistica ISM-a iz SAD-a, koju je Izrael u utorak (18. studenog) oteo zajedno s još 2 mirovna aktivista i palestinskim ribarima, zatvorena je u novom zatvoru u Ramleu u Izraelu u kojem su inače zatvoreni muškarci, no Darlene se nalazi u odjelu za ilegalne imigrante.


Darlene je izjavila da su se izraelski vojni ronioci ukrcali na njihove brodiće i potom jednog od aktivista, Talijana Vika napali elektrošokerom (taserom) i pokušali ga gurnuti na oštri komad drva, no Vik je skočio u more kako bi izbjegao ranjavanje i neko je vrijeme ostao u vodi.

Potom su izraelski ronioci Darlene, uperivši u nju vatreno oružje, prisili da uđe u njihov gumeni čamac Zodiac. Vojnici su joj rekli da se nalazi na „izraelskom teritoriju“ iako je bilo očigledno da su se 3 ribarska brodića nalazila na palestinskom teritoriju, samo 7 milja od obale Pojasa Gaze. Zatim su oteli aktiviste i ribare.

U četvrtak (20. studenog) Darlene su u zatvoru posjetile 2 žene iz imigracijskog odjela. Bile su vrlo neljubazne i dugo vremena Darlene nije bilo dopušteno da se presvuče i nisu joj željeli vratiti njen mobitel. Zahvaljujući Lubni, ljubaznoj čuvarici u zatvoru, Darlene se kasnije mogla presvući i sada ima sa sobom svoj mobitel.

Izraelske su vlasti izjavile da ne žele Darlene poslati u London, već da će je deportirati natrag u Sjedinjene Države. Darlene čeka na odluku suda i još uvijek nije u posjedu svoje putovnice.

Mediji mogu preko Free Gaza Movementa
Greta Berlin
Media Team
Free Gaza Movement
357 99 08 17 67
dobiti Darlenin broj mobitela i intervjuirati je.
Izvor: Free Gaza Movement