nedjelja, 9. studenoga 2008.

Izraelska mornarica ponovo napada palestinske i međunarodne civile u vodama Pojasa Gaze

Topovnjača izraelske mornarice je danas, u nedjelju 09. studenog, ujutro ponovo napala palestinske ribare koji su zajedno s trojicom međunarodnih aktivista lovili ribu. Izraelska je mornarica protiv palestinskih i međunarodnih civila upotrijebila vodeni top i pucala pravim mecima po vodi oko ribarskih brodića.

Napad se dogodio čim su ribarski brodići prešli granicu od 6 milja koju im je jednostrano i samovoljno nametnuo Izrael.

Topovnjača se približila na oko 15 metara od jednog ribarskog brodića i prošla preko ribarskih mreža. Međunarodni aktivisti pokušavali su vojnike upozoriti da se na brodićima osim nenaoružanih palestinskih nalaze i nenaoružani međunarodni civili i da je njihov jedini cilj loviti ribu. No jedina reakcija koja je uslijedila bio je snažan napad vodenim topom, pa su se svi na ribarskom brodiću sklonili u kabinu kako bi se zaštitili.

Aktivisti tvrde da su vojnici pokušavali razbiti prozore na kormilarnici koju su gađali pravim mecima i vodenim topom. Istovremeno je napadnut još jedan palestinski ribarski brodić koji se nalazio oko 90 metara od prvog brodića. Međunarodni aktivisti tvrde je topovnjača brodić napala vodenim topom sprijeda s ciljem da ga razbije.

Izraelska topovnjača je potom ribarski brodić s međunarodnim aktivistima polijevala prljavom vodom, pokušavajući pogoditi ribare i uništiti njihov ulov. Jedan od međunarodnih aktivista uspio je uzeti uzorak vode kojom izraelska mornarica napada palestinske ribare. Uzorak će naknadno biti analiziran kako bi se utvrdilo čime to točno izraelska vojska polijeva nenaoružane civile i ribu koju su ulovili. Pripadnici izraelske mornarice tijekom napada prljavom vodom nose maske na licima i zaštitnu odjeću, što ukazuje na to da je tekućina kojom polijevaju palestinske i međunarodne civile, te ulovljenu ribu opasna.

Ribari su ribu brzo vratili natrag u more, kako se ulov ne bi zagadio, no nitko od osoba koje su se na brodiću nalazile nije uspio izbjeći polijevanje prljavom tekućinom.

Više informacija: Free Gaza Movement