četvrtak, 13. studenoga 2008.

Izrael nastavlja s kolektivnim kažnjavanjem stanovništva u Pojasu Gaze


Dok hrvatski intelektualci divane s Izraelom na Interliberu, ta zemlja nastavlja kolektivno kažnjavati 1,5 milijuna stanovnika (od čega više od 50% maloljetnika) u Pojasu Gaze.


Izrael je u četvrtak (13. studenog) u Pojas Gaze odbio pustiti nužno potrebno gorivo i hranu. Izrael već 7 dana za redom u Pojas Gaze uopće ne pušta gorivo i humanitarnu pomoć u hrani. Danas je blokirana isporuka UN-ove pomoći u hrani namijenjena za 750 000 stanovnika na tom području.

U 18 sati po lokalnom vremenu Gaza je utonula u mrak jer je zbog nestašice goriva s radom prestala jedina elektrana na tom području. Malo prije nego se spustila noć Palestinci su izišli na ulice u paničnoj potrazi za svijećama i kruhom.

Ranije tijekom današnjeg dana, Izrael je na graničnom prijelazu Erez u Pojas Gaze odbio pustiti 20 europskih konzula koji su namjeravali posjetiti Pojas Gaze. Na to područje također nisu pušteni humanitarni radnici, a pacijentima je onemogućeno da iz Pojasa Gaze uđu u Izrael radi liječenja.

John Ging, ravnatelj UN-a u Gazi je upozorio na predstojeću „humanitarnu katastrofu“ ukoliko Izrael nastavi blokirati ulaz hrane i ostalih potrepština u Pojas Gaze. Ging je upozorio da 750 000 ljudi ovisi o hrani koju im dostavlja UN, a koju je Izrael zadržao na granici. Dodao je da su UN-ova skladišta hrane gotovo prazna i naglasio da Izrael kažnjava civile i time krši međunarodno pravo.

Izrael je u srijedu obećao da će u Pojas Gaze kroz granični prijelaz Kerem Shalom pustiti minimalne količine goriva i 33 kamiona s hranom. Međutim u četvrtak u 13 sati po lokalnom vremenu Izrael je kamione odbio pustiti na to područje i vratio ih natrag.

U 8 kamiona nalazilo se sezamovo ulje, mlijeko i konzervirano meso namijenjeno za distribuciju preko UNRWA-e (UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama) koja je odgovorna za prehranjivanje 750 000 Palestinaca u Pojasu Gaze. UNRWA je prethodno upozorila da će morati obustaviti svoj program distribucije humanitarne pomoći u hrani, ako hrana ne bude dostavljena do petka. U 9 kamiona su se nalazili mliječni proizvodi, a u 6 kamiona smrznuto meso. Hranu su poslale humanitarne organizacije.

Elektrana u Gazi prestala je s radom zbog nestašice industrijskog goriva. Predsjednik Narodnog odbora protiv opsade Gaze, parlamentarni zastupnik Jamal Al-Khudari, je upozorio da će nestašica električne energije pogoditi distribuciju vode i pružanje zdravstvenih usluga.

Jedina elektrana u Pojasu Gaze je već prestala s radom na dva dana ovaj tjedan jer je Izrael blokirao ulaz goriva na to područje, zbog čega su stotine tisuća stanovnika bile u mraku. Al-Khudari je također izraelsko kažnjavanje civila osudio kao kršenje međunarodnog prava.

Očekuje se da će ubrzo s radom prestati pekare u Pojasu Gaze zbog nestašice plina za kuhanje koja je također posljedica izraelske nehumane blokade. Za sada je s radom prestalo 13 od 30 pekara na tom području. Ipak neke pekare imaju zalihe plina za izvanredne situacije pa bi neke od njih mogle nastaviti raditi još nekoliko dana.


Ostale vijesti i linkovi za Palestinu/Izrael:
Israeli forces destroy two houses in West Bank village
Izraelske su snage u srijedu (12. studenog) srušile 2 kuće u selu Shaqba zapadno od Ramalle na Zapadnoj obali pod izgovorom da vlasnici nisu imali građevinske dozvole da ih izgrade. U kućama je živjelo ukupno 18 ljudi. Izraelske su vlasti također izdale naloge za rušenje dodatnih 5 kuća. Izraelska vojska često kao izgovor za rušenje palestinskih kuća navodi neposjedovanje građevinskih dozvola koje izraelske vlasti gotovo nikad ne izdaju Palestincima. 2006. godine su u istom selu srušene 3 kuće.

Israeli court extends detention of alleged stone-throwing children
Izraelski vojni sud u zatvoru Ofer na Zapadnoj obali je u srijedu (12. studenog) produljio pritvor 8 maloljetnih palestinskih učenika radi „dodatne istrage“do 14. prosinca. Sud je odbacio mogućnost da se djecu pusti iz zatvora uz jamčevinu. Svi zarobljeni maloljetnici su učenici škole u mjestu Al-Arroub na jugu Zapadne obale, a izraelske ih vlasti optužuju da su izraelske vojnike gađali kamenjem. Učenici će tako u zatvoru ostati i iz škole izostati barem još mjesec dana. Odvjetnik palestinske organizacije za zaštitu palestinskih zarobljenika Addameer upozorava da se maloljetnici nalaze u pritvornom centru koji ne udovoljava ni minimalnim zahtjevima humanitarnog prava. Učenike je izraelska vojska otela iz njihovih učionica, nakon što je školu napala koristeći suzavac i prave metke.

Olmert: Israeli Arabs have long suffered discrimination
Izraelski premijer na odlasku Olmert pred kraj svoje vladavine priznaje da u Izraelu postoji dugogodišnja diskriminacija nauštrb građana palestinske nacionalnosti. Olmert se sastao s palestinskim čelnicima u Izraelu koji su mu predali peticiju kojom više od 250 000 građana traži osnivanje neovisnog istražnog povjerenstva koje bi preispitalo odluku izraelskog državnog odvjetnika da se ne podignu optužnice protiv policajaca koji su sudjelovali u gušenju prosvjeda u kojem je u listopadu 2000. ustrijeljeno 13 izraelskih građana palestinske nacionalnosti.