četvrtak, 13. studenoga 2008.

BOJKOTIRAJTE INTERLIBER


Apeliram na savjest svih građana (uključujući pisce) da ne sudjeluju na ovogodišnjem Interliberu kako bi se na taj način odazvali
pozivu palestinskih akademika i umjetnika na kulturni i akademski bojkot Izraela
i time iskazali svoje protivljenje višedesetljetnoj izraelskoj politici etničkog čišćenja, aparthejda i ostalih zločina protiv čovječnosti, a posebno obzirom da naše državne institucije po ovom pitanju ne djeluju u skladu sa svojim obvezama prema ženevskim konvencijama i s tom, izrazito nedemokratskom zemljom koja desetljećima ne poštuje međunarodno pravo i teško krši ljudska prava autohtonog palestinskog stanovništva, održavaju više nego dobre odnose.

Hrvatske autore pozivam da se priključe Free Gaza Movementu na jednom od njihovih putovanja brodom u Pojas Gaze kako bi skrenuli pozornost na kolektivno kažnjavanje civila koje nad stanovnicima tog područja provodi zemlja partner ovogodišnjeg Interlibera. (Više informacija: Poziv na međunarodno sudjelovanje u proboju opsade Gaze)

Zamislite vi koliki je jad i bijeda naših cenzuriranih i kontroliranih mainstream medija, kad ne samo da u njihovim tekstovima ne možete pročitati ništa o izraelskim zločinima protiv čovječnosti, nego ne smijete ni u komentarima (i to na on-line izdanju) pozvati na bojkot Interlibera zbog izraelske politike etničkog čišćenja i aparthejda.

Komentar u kojem kritiziram sudjelovanje naših pisaca i intelektualaca na Interliberu i pozivam na kulturni bojkot Izraela obrisao mi je Večernji list.


Još vijesti i linkova za Palestinu/Izrael:
IDF soldier jailed for yawning during Rabin memorial service
Izraelski vojnik je osuđen na 21 dan u zatvoru jer je za vrijeme memorijalne svečanosti za ubijenog bivšeg izraelskog premijera Rabina zijevao. Vojnik je navodno zijevnuo dugo i glasno. U Izraelu se izgleda ide u zatvor za zijevanje, ali ne i za ubijanje palestinske djece.


Ostale vijesti i linkovi:
Saudi Arabia Seeks U.N. Platform to Promote Pluralism Abroad
But critics point out that the kingdom promotes interfaith dialogue abroad, not at home. They maintain that the long alliance between the ruling Saud dynasty and the clerical establishment remains robust. The senior ulema, or religious scholars, endorse the absolute rule of the princes as mandated under Islam in exchange for the religious establishment’s near monopoly over social and religious policy, they say.